De financiële bijdrage van de gemeente aan muziekscholen staat onder druk.
De financiële bijdrage van de gemeente aan muziekscholen staat onder druk. Foto: Archieffoto

Samenwerkende muziekscholen zijn zeer gebeld over gemeentelijk plan

GOEREE-OVERFLAKKEE- Op verzoek van de fractie ChristenUnie (Tuk) werd het Ingekomen stuk Tussenrapportage herstructurering muziekonderwijs en het AMV (algemene muzikale vorming) naar de basisschool donderdag in de raad eerst naar de beeldvormende fase gebracht en vervolgens met steun van alle fracties verschoven naar behandeling in de eerstvolgende vergadering eind deze maand. Dit op grond van de impact van deze herstructurering, de nog te verwachten inbreng van de Culturele Raad en de reactie van het college op de brief van de Samenwerkende Muziekscholen Goeree-Overflakkee(SAMUGO). De muziekscholen hebben recent aan alle raadsfracties hun grote bezorgdheid kenbaar gemaakt over de nieuwe structuur die in de gemeentelijke tussenrapportage wordt aangeduid en die vanaf september 2015 zou moeten worden ingevoerd. Dat alles onder de noodzakelijke noemer om structureel 46.500 euro per jaar te bezuinigen op het muziekonderwijs op het eiland.

Door Jaap Ruizeveld

Aanvankelijk wilde de PvdA-fractie wel deze avond het document bespreken, maar men legde zich uiteindelijk neer bij de verplaatsing. Opnieuw leidt een structurele bezuinigingsingreep van de gemeente tot forse kritiek en weerstand in de samenleving. De SAMUGO heeft grote vraagtekens bij de herstructureringsplannen en wil dat de gemeente het oordeel heroverweegt. Daarom werd ook ter ondersteuning van de schriftelijke reactie, door voorzitter Jacqueline Lokker, gebruik gemaakt van het spreekrecht in de raadsvergadering. In de brief van de muziekscholen staat dat voor de instandhouding van Goeree-Overflakkee als muzikaal eiland de bestaande infrastructuur onontbeerlijk is. Het is van belang dat er voor de burgers op het gebied van muziekeducatie een goede voorziening blijft. De muziekscholen begrijpen dat er wijzigingen moeten worden aangebracht. Daarom hebben zij met inventiviteit een bezuiniging gerealiseerd van ruim 22 procent met ingang van dit jaar.

Niet realistisch

De muziekscholen bekritiseren het verloop van (ontbrekende) communicatie met de gemeente. Geven aan de mogelijkheid voor een fusie en andere organisatiestructuur te onderzoeken en benadrukken dat de periode tot september 2015 niet realistisch is om de nieuwe structuur pilot AMV-lessen op 3 basisscholen) een goede start te kunnen garanderen. Ook de garantie in aanbod van lessen komt in de knel omdat door vermindering van de financiële ondersteuning bevoegde docenten van buiten het eiland (reiskosten/geografische eilandligging) minder gemakkelijk zijn te behouden.

Ontslag docenten dreigt

Voorzitter Jacqueline Lokker van SAMUGO was scherp in haar inspraakmoment. "De gemeente stelt dat zij het bijzondere muzikale karakter van het eiland koestert en financieel bij wil dragen aan een duurzame muzikale infrastructuur. Vervolgens komt er een plan op tafel dat de, reeds tientallen jaren bestaande infrastructuur van het muziekonderwijs, volledig ondersteboven schopt. Een plan dat inhoudelijk rammelt. Dat bol staat van niet onderbouwde verwachtingen en aannames en niet kloppende feiten. Een plan dat is opgesteld door een externe adviseur die tijdens een bijeenkomst met muziekdocenten promotie maakt voor zijn eigen bedrijf. Het gemeentelijk plan betekent het einde van alles wat de afgelopen jaren is opgebouwd. Wij hebben gezocht naar nieuwe mogelijkheden en in september met de wethouder een afspraak gemaakt om daarover te spreken. Er zijn antwoorden toegezegd, maar wij hebben nooit iets gehoord tot het moment van de ontvangst van de Tussenrapportage. Voor docenten die soms al 25 jaar in dienst zijn van de muziekscholen dreigt onontkoombaar ontslag als het plan van de gemeente doorgaat", zei de SAMUGO-voorzitter. Over 14 dagen komt de gemeenteraad over dit heikele onderwerp aan zet.

Kaasschaaf

De gemeente stelt in de tussenrapportage dat zij vindt dat de kaasschaaf die de muziekscholen willen inzetten zal leiden tot minder van hetzelfde. Enkele details: "Puntsgewijs geeft de gemeente aan dat bij beëindiging van de muziekscholen/of omslag in hun werkzaamheden de docenten in loondienst worden ontslagen. De sociale gevolgen dienen dan te worden opgevangen in een sociaal plan dat namens de scholen wordt opgesteld en met de vakbonden wordt onderhandeld. Strekking van het sociaal plan is de begeleiding van werk in loondienst naar werk als zzp-er. Een nieuwe ondersteuningsorganisatie zou kunnen bestaan uit een coöperatieve verenigingsstructuur met Uitgesloten Aansprakelijkheid waarin de docenten met elkaar besluiten welke afspraken zij met elkaar maken.

Als doelstelling bij de muzikale infrastructuur geeft de gemeente aan dat zij het bijzondere karakter van het muzikale eiland koestert door brede lagen van de bevolking in staat te stellen muziek te beoefenen en te laten genieten op hun eigen niveau. Dit in uitvoering door financieel bij te dragen aan een duurzame muzikale infrastructuur. Na de bezuinigingsoperatie resteert er ongeveer 163.000 euro voor muziekonderwijs op de begroting.