Kerkhistorische avond in Dreischor

DREISCHOR – In de Hervormde Kerk van Dreischor wordt een kerkhistorische avond gehouden over de catechismusverklaring van Ferrée en Brinkman.

Een enkeling heeft wel eens van hen gehoord: Ferrée en Brinkman. En dan in het bijzonder die laatste naam: van hem weet men dan nog wel dat hij dominee van Dirksland is geweest. Maar voor het grote publiek zijn het toch twee onbekenden. En daar wil de werkgroep Kerkhistorie Schouwen-Duiveland wat aan doen.

Op vrijdagavond 23 januari is er een kerkhistorische lezing waar aandacht zal worden gegeven aan dit schrijversduo, maar meer nog aan hun gemeenschappelijk werk: hun catechismusverklaring. Ds. J. Westerink, Chr. Geref. emeritus-predikant in Urk, zal de lezing verzorgen. Dit zal geschieden in de Hervormde Kerk in Dreischor. In dit dorp kwamen namelijk de catechismuspreken tot stand. Hier stond eind achttiende eeuw de schrijver ervan, Ds. Hermannus Ferrée en hier bewaarde zijn weduwe de preekschetsen. Zijn vriend Cornelis Brinkman bewerkte deze schetsen, voegde hier en daar zijn commentaar toe en gaf wat verklarende annotaties. Dreischor is voor Ds. Westerink geen vreemd gebied. In de jaren zestig van de vorige eeuw was hij namelijk predikant van de Chr. Geref. kerk van Kerkwerve. De werkgroep verzorgt ook een herdruk van drie preken van genoemde catechismusverklaring. Tevens zal er een boekentafel zijn met boeken binnen dit genre.

De Hervormde Kerk van Dreischor is open vanaf 19.00 uur. De aanvang is 19.30 uur. Entree € 5,-. Vooraf houdt archivaris H. Uil een korte rondleiding door de zeer interessante kerk van Dreischor. De bezoekers maken dan een reis door de tijd van de Middeleeuwen, door Reformatie en Nadere Reformatie naar het notulenboek van de kerkenraadsvergaderingen in het handschrift van Ds. Ferrée.