Contact met de Dorpsraad is onder meer mogelijk via de vernieuwde website: www. dorpsraaddirksland.nl.
Contact met de Dorpsraad is onder meer mogelijk via de vernieuwde website: www. dorpsraaddirksland.nl. Foto: website

Enthousiaste doorstart voor Dorpsraad Dirksland

DIRKSLAND – De een had het druk met het werk, een ander had het wel gezien, weer een ander vond het toch een beetje trekken aan een dood paard. Gevolg: de Dorpsraad van Dirksland liep leeg. Alleen Frits Veringmeier zag er nog brood in. Toch is er weer een volwaardig bestuur, nu Jan Leenders en Gelein Ruts zijn toegetreden. Ze zijn in november door de leden gekozen tot respectievelijk voorzitter en secretaris. Veringmeier is penningmeester in het nieuwe bestuur. De nieuwe Dorpsraad blijkt met veel enthousiasme van start te zijn gegaan.

Door Kees van Rixoort

"Ik zie het belang van een Dorpsraad", zegt Frits Veringmeier. "Daarom ben ik gebleven. Het is niet trekken aan een dood paard, vind ik. Ik zie dat er wel degelijk medewerking is van de gemeente. De Dorpsraad krijgt daar een luisterend oor."

Meer cohesie

In de loop van 2014, toen de leegloop van de Dorpsraad dreigde, kreeg Jan Leenders interesse om zijn nek uit te steken. Eerder deed hij dat bijvoorbeeld in de Oranjevereniging en als raadslid van de gemeente Dirksland. "Ik heb het gevoel dat je als burger iets moet doen voor de maatschappij. Dat is de grondgedachte. Dingen voor elkaar krijgen voor het dorp, Dirksland wat meer cohesie geven, wat meer samenhang."

Volgens Leenders is die samenhang wel eens ver te zoeken in zijn dorp. "Er gebeurt van alles, maar op eilandjes. We zouden meer naar elkaar moeten omkijken. En dat geldt ook voor verenigingen, die kunnen meer bereiken buiten hun eigen speelveld. Laten we eens kijken wat we samen kunnen doen."

Toen Jan Leenders in de krant las dat voorzitter Connie Bakker de Dorpsraad vaarwel zou zeggen, dacht hij: misschien is het wel iets voor mij. "Ik zit niet in de gemeenteraad, nou dan in een andere raad: de Dorpsraad. Wat natuurlijk wel meespeelt, is dat ik het leuk vind. Ik doe dit niet met tegenzin. Je moet als lid van de Dorpsraad veel denken en veel doen, maar het dorp krijgt er wel wat voor terug. In 1995 hebben we als Oranjevereniging voor elkaar gekregen dat het halve dorp versierd was op Koninginnedag. Dirksland is tot het centrum van het eiland – en verder – gemaakt."

Leenders wist algauw Gelein Ruts enthousiast te maken om ook toe te treden tot de Dorpsraad. De twee kennen elkaar al jaren. Ze werkten samen in de Oranjevereniging en in de lokale politieke partij Gemeentebelangen Dirksland. Ruts: "Samen hebben we VKGO op de rails gezet, de lokale partij die in de gemeenteraad van Goeree-Overflakkee zit. Denk aan het beleid, de website, de statuten en reglementen. Ik wil graag meedoen, en nu eens niet aan de zijlijn. Dirksland is nu een soort slaapdorp geworden. Er moet wat leven in de brouwerij komen. Daar gaan we in de Dorpsraad hard aan werken."

Met drie mannen van middelbare leeftijd heeft de Dorpsraad nog niet de ideale samenstelling. Vrouwen en jongeren zijn welkom om het bestuur te komen versterken, of om mee te praten in de vorm van commissies. Datzelfde geldt voor andere geledingen van de lokale samenleving die niet of onvoldoende vertegenwoordigd zijn. "Wij sluiten niemand uit", aldus de voorzitter.

Vooruitlopend daarop heeft de nieuwe Dorpsraad al verschillende zaken voortvarend opgepakt. De uitbreiding van de survivalbaan bij Molenzicht bijvoorbeeld. De gemeente zorgt ervoor dat de klus komend voorjaar geklaard is.

JOP in Dirksland

Daarmee samenhangend: de plaatsing van een JOP, een punt waar jongeren elkaar kunnen ontmoeten. In het eerste halfjaar van 2015 zou deze nabij de halfpipe in Dirksland moeten komen. De JOP, waarvan nog niet bekend is hoe die eruit gaat zien, komt in de plaats van twee hangplekken: bij de Heul en bij de survivalbaan. Een JOP is een oude wens, ook van de jeugd, maar door allerlei redenen is die nooit gerealiseerd.

Daarnaast kunnen de dorpelingen ook in 2015 weer een schouw van het dorp tegemoet zien. Uit zo'n rondgang door het dorp komen altijd verbeterpunten en signalen naar voren, die veelal ook snel worden doorgevoerd en opgepikt. De Dorpsraad wil ook een nieuwe bespreking van het verkeerscirculatieplan, dat nu alweer enkele jaren geldt in het dorp. En: meer bekendheid geven aan activiteiten in het dorp, via de regionale pers.

Een belangrijke rol krijgt de Dorpsraad bij de invulling van het 'sociaal domein'. Verenigingen krijgen vanaf 2017 geen vaste subsidies meer van de gemeente. Wel stelt de gemeente subsidie beschikbaar voor activiteiten die de sociale cohesie versterken. Activiteiten en projecten vanuit verenigingen én zorgverleners, woningcorporaties, politie en/of winkeliers bijvoorbeeld. De financiën lopen in Dirksland via de Dorpsraad. Let wel: de Dorpsraad bepaalt niet welke activiteiten in aanmerking komen voor subsidie.

Meedenken

Leenders, Ruts en Veringmeier zijn ervan overtuigd dat het contact met de achterban heel belangrijk is om als Dorpsraad goed te functioneren. Met het oog daarop zijn de bestuursvergaderingen openbaar. Het bestuur vergadert elke eerste dinsdag van de maand vanaf 20.00 uur in Colins Corner, Voorstraat 50, Dirksland.
Over andere vormen om de bewoners van Dirksland te betrekken, laten de bestuursleden de komende tijd hun gedachten gaan. In ieder geval is er ook de jaarlijkse ledenvergadering die inspraak- en meedenkmogelijkheden biedt. De Dorpsraad is namelijk een vereniging met leden. Een gezinslidmaatschap kost 5 euro per jaar.

Tot slot is er altijd contact met de Dorpsraad mogelijk via de vernieuwde website: www.dorpsraaddirksland.nl.