Veel zigeuners wonen in armoedige behuizing.
Veel zigeuners wonen in armoedige behuizing. Foto: Oost-Europa Werkgroep

Terugblik Stichting Oost-Europa, Werkgroep Middelharnis op 2014

MIDDELHARNIS – Ook in 2014 is de Stichting Oost-Europa, Werkgroep Middelharnis weer heel actief geweest. In onderstaand artikel doet de organisatie in 'woord en beeld' verslag van het voorbijgegane jaar:

"In onze stichting participeren vijf kerken, te weten de Hervormde Kerk van Middelharnis en van Sommelsdijk, de Hersteld Hervormde Kerk van Sommelsdijk, de Chr. Geref. Kerk en de Geref. Kerk Vrijgemaakt te Middelharnis. Er ligt een afspraak dat voornoemde kerken twee maal per jaar een extra collecte voor onze stichting zullen houden.

Vijf transporten

Met maar liefst vijf grote transporten hebben we ongeveer zeventig à tachtig ton aan goederen naar Roemenië gebracht. Zo'n grote hoeveelheid is nog niet eerder binnen een jaar naar onze projecten gebracht. Heel veel mensen van ons eiland kennen niet alleen ons werk, maar hebben ook vertrouwen in onze activiteiten. Vooral dat laatste is heel belangrijk, want niet zelden komen allerlei grote landelijke stichtingen in een slecht daglicht te staan vanwege het bekend worden dat gegeven gelden en/of goederen niet op de juiste plaats komen. Of directeuren ontvangen een dusdanig groot salaris, dat mensen weigeren nog langer zulke stichtingen te steunen.

Onze stichting te Middelharnis is een kleinschalige, eilandelijke stichting, momenteel bestaand uit een zevental vrijwilligers, die al het werk pro Deo verrichten, zodat er geen cent aan de strijkstok blijft hangen. Daarbij is het vermeldenswaardig, dat al de goederen die naar Roemenië worden vervoerd, afgeleverd worden op de locatie waar we eigen opslagloodsen hebben staan. Daar wordt onder toezicht uitgeladen. Diverse keren konden enkele leden van de werkgroep ter plaatse aanwezig zijn als de goederen gelost werden. Waarschijnlijk zal dat in deze maand, als het eerste transport in 2015 plaatsvindt, ook het geval zijn.

Vermeldenswaard is dat onze voorzitter de heer J. van der Made samen met zijn vrouw afgelopen zomer tijdens een verblijf van zes weken in Roemenië heel wat werkzaamheden in de loodsen heeft verricht door stellages en rekken aan te brengen, zodat al de goederen die daar gebracht en gesorteerd worden, keurig kunnen worden opgeborgen. Alles ziet er nu geordend en overzichtelijk uit. Eén loods is er voor allerhande kleding en huishoudelijke spullen en speelgoed. In de andere loods worden meubilair, bedden, kinderwagens en fietsen en andere grote spullen opgeslagen. Het geheel geeft een professioneel aanzien. En dat bij zigeuners! De mensen die daar nu dagelijks werken zijn er dan ook best trots op.

Uioara

De meeste lezers weten dat we sinds ruim tien jaar in Roemenië werkzaam zijn in een zigeunerdorpje Uioara, zo'n zestig kilometer ten zuiden van de universiteitsstad Cluj-Napoca. In het verleden heeft de werkgroep geholpen met de bouw van een kerkje. Daarna heeft de stichting gezorgd dat enkele kamers en een douchegelegenheid en een keukentje op de zolder van het kerkje konden worden gemaakt. Ook dit project heeft de stichting gefinancierd. Rondom de kerk werd een mooie afrastering gemaakt en ruim drie en een half jaar geleden kon in het dorpje een tweedehands winkel worden gerealiseerd. De meeste mensen leven daar in volstrekte armoede. De kleding en de huishoudelijke artikelen afkomstig van ons eiland worden daar verkocht tegen een laag prijsje. Zo bieden we de arme mensen de gelegenheid toch aan goede spullen te komen. De dorpsbewoners moeten beseffen dat wij als Hollanders daar niet gekomen zijn om alleen maar lege handen te vullen, maar dat ze zelf ook moeten leren verantwoord met het weinige geld dat ze hebben om te gaan. Ook moeten ze leren sparen om iets te kunnen kopen. Voor het goed functioneren van het winkeltje zijn verschillende mannen en vrouwen door onze stichting aangesteld. Ze ontvangen een maandsalaris en zijn nu ook via contracten verzekerd, zodat bij ziekte of ongeval ze een beroep op medische hulp kunnen doen, wat voorheen niet mogelijk was.

Veel meubilair

Afgelopen jaar is ook veel meubilair naar onze loodsen in Uioara gebracht. Uit de gehele omgeving komen de mensen die wat meer te besteden hebben naar deze loodsen om meubelstukken en andere wat grotere artikelen, zoals bedden, kinderwagens, fietsen enz. te kopen. Via diverse informatiekanalen worden de mensen in de omgeving van de aanwezige goederen op de hoogte gebracht. We staan vaak versteld hoe snel grote meubelstukken binnen enkele weken konden worden verkocht. Zo kocht in 2014 de burgemeester uit een omliggende plaats b.v. een prachtig bankstel met schitterende stoelen afkomstig uit Middelharnis.

Toch blijven we schrijnende gevallen tegenkomen van mensen die in bittere armoede leven in onderkomens, die het woord huis of woning niet waard zijn. Deze mensen worden door ons niet vergeten. Bij ieder transport worden vele dozen met kleding gevuld, waarop we een sticker plakken met het woord 'donatie.' De inhoud van die dozen wordt gratis uitgedeeld onder de arme bevolking. Ook worden deze mensen niet vergeten bij het uitdelen van voedsel. Daarnaast heeft de stichting in het afgelopen jaar ruim aandacht besteed aan kinderen uit arme gezinnen. Bij ieder bezoek wat de stichting in Roemenië brengt zorgen we er voor dat kinderen getrakteerd worden.

Soms nemen we fruit en wat snoepgoed uit Holland met ons mee, wat ook diverse malen door particulieren aan ons wordt meegegeven als men weet dat er weer een transport vertrekt, of we kopen het zelf in Roemenië. Ook de Plus-winkel in Middelharnis heeft ons heel wat voor de kinderen meegegeven, waarvoor we de heer Slingerland hartelijk willen bedanken.

Molenaar

Vermeldenswaard is, dat vorig jaar een molenaar wonend in Kerkwerve en afkomstig uit Ouddorp, ons opnieuw 1000 kilo tarwebloem schonk, zoals hij ook in 2013 deed en een particulier uit Sommelsdijk gaf ons vijftienhonderd kilo bruine en witte bonen mee. En wat te denken van de firma Hak, die ons vier ton aan potjes met diverse groenten schonk? Ook wil ik noemen de vele vrouwen, jong en oud die talloze mooie truien, sjaals, mutsen, sokken, handschoenen hebben gebreid voor kinderen en volwassenen van arme zigeuner gezinnen. Bijzonder dank aan hen die één of meerdere transporten hebben gesponsord en dank aan bedrijven die splinternieuwe spullen voor de winkel in Uioara met ons hebben meegegeven. Dank aan alle mensen die mee hebben geholpen bij het laden van de trailers. Dank aan het bedrijf dat gratis een heftruck ter beschikking stelde, onmisbaar bij het inladen.

Dit zijn slechts enkele mooie zaken, maar er zijn er nog veel meer, te veel om op te noemen. Daarom: Allen die op wat voor wijze ons hebben gesteund, hetzij met goederen, hetzij financieel, hartelijk dank!

Medicijnen, incontinentiemateriaal en brillen

Graag brengt de stichting u nog onder de aandacht van de mogelijkheid om medicijnen en brillen die niet meer worden gebruikt. (Zie kader).U kunt daar kleding en meubilair en huishoudelijke spullen, die nog in goede staat verkeren, inleveren. Maar ook medicijnen, mits minstens nog vele maanden houdbaar, zijn van harte welkom. In 2014 zijn grote hoeveelheden medicijnen en verbandmiddelen en incontinentiemateriaal naar Cluj gebracht. Aldaar steunen we een christelijke Foundation. In die Foundation is een apotheek gevestigd, waar pro Deo diverse artsen en verpleegkundigen werken. Arme mensen uit de omgeving, die de dure medicijnen niet kunnen betalen, krijgen via een recept van hun arts hier gratis medicijnen. Ook is aldaar sinds kort een moderne kamer voor fysiotherapie in gebruik genomen, waar gratis therapie wordt gegeven aan mensen die armlastig zijn. Zij die van de therapie gebruik willen maken wordt alleen gevraagd een vrijwillige bijdrage te geven indien dat mogelijk is. In de grote universiteitsstad Cluj leeft 65% van de bevolking onder de armoedegrens. Er is grote vraag naar incontinentiemateriaal. Ons verzoek aan de lezers is duidelijk. Hebt u overtollige medicijnen? Lever ze bij ons in. Ook brillen zijn van harte welkom. Afgelopen jaar zijn honderden brillen met de transporten meegegaan. Vele arme mensen hebben we via de Foundation in Cluj aan een voor hen geschikte bril kunnen helpen. Ook aan vele gevangenen in de gevangenis te Gherla hebben we brillen kunnen geven.

Eilandelijke activiteiten in 2014

Op heel ons eiland werd een huis-aan-huiscollecte gehouden. Honderd negentig!!! mensen, waaronder veel jongelui, zijn daar voor op pad geweest. Uit de opbrengst bleek, dat heel veel mensen op ons eiland onze stichting een warm hart toedragen. Daar zijn we blij mee en we spreken de wens uit dat u die warmte ook in 2015 toont. Wij zullen ons best doen en willen zo transparant mogelijk werken. Wat is er mooier om hulp te kunnen bieden aan onze naaste, in een land waar zoveel armoede is. Ook vanaf deze plaats bedanken we alle collectanten, die voor de stichting op pad zijn geweest. Hulde aan hen! Per dorp geef ik de lezers de collecteopbrengsten door. Hieronder per dorp de collecteopbrengsten. Ooltgensplaat € 441,52, Achthuizen € 116,50, Langstraat € 61,95, Oude-Tonge € 647,95, Den Bommel € 365,39, Zuidzijde € 44,17, Middelharnis en Sommelsdijk € 3.299,99, Nieuwe-Tonge € 357,87, Stad a/h Haringvliet € 406,08, Dirksland € 1.642,25, Herkingen € 447,28, Melissant € 392,35, Goedereede Havenhoofd € 211,86, Ouddorp € 1.815,50, Goedereede € 587,92, Stellendam € 1.031,37. Het totale bedrag van de opbrengst van deze collectes is € 11.909,95. Nogmaals: Hartelijke dank daarvoor!! Dat geeft ons weer extra moed voor dit pas begonnen jaar.

Wat een blijdschap, liefde en echte dankbaarheid heeft onze stichting in 2014 gezien bij de mensen waar we werkzaam waren. Ik citeer enkele regels uit een brief, die de zigeunerpredikant ds. Husar uit Uioara ons in het begin van 2014 schreef: "We willen jullie hartelijk bedanken voor jullie bezoeken, als teken van broederschap en liefde.(…) We danken jullie voor de vier transporten met goederen bestemd voor de tweedehands winkel in Uioara. We zijn ervan bewust dat dit enorm veel werk en inzet vergt (…). Dank voor alle kerstcadeaus. Dat zorgde opnieuw voor veel vreugde en dankbaarheid in onze gemeente. In meer dan 100 gezinnen is de zegen van onze God ervaren, niet zozeer vanwege het geld, maar vooral door het feit dat jullie aan hen hebben willen denken. Hartelijk dank daarvoor! (…) We danken God voor onze vriendschap en zijn dankbaar voor alles wat jullie voor ons overhebben."

De kerkelijke gemeente van ds. Husar groeit gestaag. In 2008 telde de gemeente nog maar 45 gezinnen en 35 kinderen. Vanaf die tijd tot eind 2014 is de gemeente gegroeid naar 217 volwassenen en 173 kinderen. Mogen we hier de zegenende hand van de Heere niet in opmerken?

Afgelopen december heeft de stichting elk gezin een voedselpakket gegeven, zoals we dit ook in de voorgaande jaren mochten doen. Daarbij heeft ieder gezin een dikke envelop ontvangen met acht Kerst- en Nieuwjaarsgroeten van leden uit de deelnemende kerken in Middelharnis en Sommelsdijk. In 2014 hebben alle gezinnen ook een fraaie kinderbijbel ontvangen.

Braderiedagen

Naast de genoemde collecten stond de stichting vorig jaar met enkele kramen op de braderiedagen in Middelharnis en zelfs op braderiedagen buiten ons eiland. Ook werden heerlijke appelflappen in de Pluswinkel te Middelharnis aan de man gebracht. In die zelfde winkel werd een succesvolle lege flessenactie gehouden. Verder hebben we van ons werk verteld aan de hand van power point presentaties bij diverse verenigingen op ons eiland. Wilt u meer van ons weten? We komen graag vertellen en het een en ander laten zien tijdens bijvoorbeeld gemeenteavonden of ouderenmiddagen of bij verenigingen. Neemt u dan contact op met de voorzitter van de stichting, de heer J. van der Made, of met de heer M.H. Baan. Hun telefoonnummers staan verderop vermeld. Aan een presentatiemiddag of avond zijn geen kosten verbonden.

Contacten met de burgemeester

Met de burgemeester van Ocna Mures, de plaats waar Uioara onder valt, zijn tijdens onze bezoeken in 2014 goede gesprekken gevoerd. Met de plaatselijke overheid bespraken we de plannen voor mogelijke verdere hulp. De gesprekken in het gemeentehuis met leden van onze stichting worden door de burgemeester zeer gewaardeerd. Bekeken wordt of winkeluitbreiding in Uioara mogelijk is en wat de mogelijkheden zijn om in de toekomst een landbouwproject te kunnen starten. In deze maand zal opnieuw een gesprek met de burgemeester plaatsvinden.

Plannen voor dit jaar

Voortzetting van de reeds bestaande hulp in Uioara met hopelijk verdere uitbreiding
Voortzetten van steun aan de Foundation te Cluj, inclusief financiële steun aan een project voor hulp aan een vijftigtal kinderen die ontspoord zijn, of dreigen te ontsporen. Bij dit project krijgt elk kind een persoonlijke begeleider
Openen van nog een tweedehands winkel, nu in de vrij grote plaats Gherla, zo'n dertig kilometer ten noorden van Cluj. Winkelpand en opslagplaats zijn reeds gevonden. De algehele organisatie daarvoor is in handen van ds. Cornel, predikant in een viertal kleine zigeunergemeenten, die hij in de loop der jaren ter plaatse heeft gesticht.

Met dit jaarverslag over 2014 en de plannen voor dit jaar hoopt de stichting u voldoende informatie te hebben gegeven. Natuurlijk is er meer te zeggen, maar dat kunt u altijd lezen op onze website: www.oosteuropa-werkgroep.nl

Terugziende op 2014 past het ons in de eerste plaats de Heere te danken voor alles wat Hij ons schonk. In diepe afhankelijkheid van Hem wil de stichting ook in 2015 doorgaan met dit prachtige werk. We weten dat velen ons werk waarderen en ook voor de voortzetting van ons werk bidden. Blijft u dat a.u.b. doen.

Als u spullen voor Roemenië hebt en beslist niet in staat bent die zelf naar onze loods te brengen, dan kunt u ons altijd bellen om een afspraak te maken om het bij u thuis op te halen. We hopen dat u er begrip voor hebt, dat we dan van u een kleine vrijwillige bijdrage vragen voor de kosten die de transporten met zich meebrengen. Elk transport kost ongeveer zo'n € 4000,- Wilt u sponsor van onze stichting worden en/of een deel van de transportkosten voor uw rekening nemen? Graag zelfs!! Neem contact met ons op. Naast kleding, schoenen, handdoeken en theedoeken, lakens, dekens en kussens en allerlei huishoudelijke spullen, zijn dus ook meubels, stoelen, tafels, fietsen, speelgoed, enz. enz. van harte welkom. Bel gerust om te vragen of bepaalde artikelen bruikbaar zijn om mee te nemen naar Roemenië. Tel. 484228 of 603051, respectievelijk de heer Van der Made en de heer Baan. Om ons werk te kunnen voortzetten blijven we afhankelijk van toelevering van goederen naar onze loods, maar ook van giften. Wat dit laatste betreft zou ik zeggen : begin het jaar goed en stort een gift op rekeningnummer: NL 97 RABO 03420 07 408 ten name van St. Oost-Europa, werkgroep Middelharnis. De stichting is aangewezen als ANBI door de belastingdienst. Giften zijn dus aftrekbaar.

Zoekt u een goed doel voor een of andere actie? Denk dan eens aan onze eilandelijke stichting!

De Stichting Oost-Europa wenst u een voorspoedig 2015 toe".

M.H.BAAN, Dirksland

Medicijnen, incontinentiemateriaal en brillen

Graag brengt de stichting u nog onder de aandacht van de mogelijkheid om medicijnen en brillen die niet meer worden gebruikt, in de loods aan de Industrieweg 17 te Middelharnis in te leveren. De loods is iedere eerste zaterdagmorgen van de maand tussen 9.30 uur en 11.30 uur open.

Iedereen een warme gebreide muts en sjaal, afkomstig van ijverige breisters op Flakkee. Voor de kinderen een knuffel en wat fruit.
Eet-, slaap- en woonkamer van een gezin met acht kinderen.