Afbeelding
Foto:

Opa

Een klein beetje gênant was het wel. We zaten gezellig een hapje te eten in een restaurantje hier in de buurt toen onze dreumes een man het restaurant binnen zag komen. Hij werd vergezeld door een vrouw en tiener. Een relatief jonge vader die te kampen had met grijze haren die bovendien zichtbaar spaarzaam aan het worden waren. Kan gebeuren. Het viel ons eigenlijk niet eens op. Totdat onze dreumes de man uitgebreid begon te bestuderen (op zo'n heerlijk opzichtige manier dat ze bijna uit haar kinderstoel viel van nieuwsgierigheid) en uiteindelijk tamelijk hard de conclusie trok dat de beste man het beste als 'opa' kon worden aangeduid. En dat moest niet één, niet twee, maar veel meer keren tamelijk hard gescandeerd worden terwijl ze ondertussen ter verduidelijking ook nog eens naar de man wees. We sisten haar toe dat ze stil moest zijn, maar dat had eigenlijk alleen maar een averechts effect. Het leek erop dat de man - tot onze grote opluchting - ook enigszins doof was of in ieder geval goed in staat was om te doen alsof.

En het voorval staat niet op zichzelf. Onze lieve dreumes doet er alles aan om grip te krijgen op de verwarrende wereld om haar heen en categoriseert er daartoe op los. Alle mannen met enigszins ouderlijke trekjes worden aangeduid als opa. Alles wat lijkt op Sinterklaas, de Kerstman of zwarte piet is 'piet'. En alle kinderen jonger dan een jaar of vier zijn 'baby's'. Dat laatste heeft ons al verschillende boze blikken van kleuters opgeleverd, want in tegenstelling tot 'opa' in het restaurant zijn zij nog niet slechthorend of in staat om de categorisatie-pogingen van onze lieve dochter te relativeren.

En dus verschijnen er de laatste tijd met enige regelmaat blosjes op de wangen van deze papa en mama. We troosten ons met de gedachte dat het ooit andersom zal zijn. Er komt een tijd dat onze lieve dochter wat groter is en wij - haar overbezorgde, ouderwetse, goedbedoelende, maar onhandig uit de hoek komende ouders - haar ten overstaan van vrienden en vriendinnen in verlegenheid brengen. We kunnen niet wachten!