Het aangespoelde mondstuk zuurstofmasker en verbindingsapparatuur. Foto: Wim van Vossen Fotografie
Het aangespoelde mondstuk zuurstofmasker en verbindingsapparatuur. Foto: Wim van Vossen Fotografie Foto: Wim van Vossen Fotografie

Zoldermuseum houdt gebeurtenissen oorlogsjaren in woord en beeld levend

OUDDORP – Belangstelling en interesse voor geschiedenis met daarbij een accent op de militaire historie. Dit tegen de achtergrond van een gedreven instelling om mensen te laten zien wat er gebeurd is. Met een duidelijke boodschap dat het niet van zelfsprekend is dat wij in vrede kunnen leven. Maak dat vervolgens concreet gericht op de Tweede Wereldoorlog en de periode daarna in het toenmalige Nederlands Indië en je komt terecht bij verzamelaar militaria, Mark Grinwis (30). Beter gezegd bij de schuurzolder van de ouderlijke woning aan de Dorpsweg in Ouddorp, waar een intiem opzienbarend museum is ondergebracht.

Door Jaap Ruizeveld

Mark, beroepsmilitair, gelegerd in het Drentse Havelte is kapitein bij de Pantserinfanterie. Samen met zijn vader verzamelt hij al vele jaren attributen die soms tot in detail inzicht geven in hetgeen zich in de oorlogsjaren op het eiland Goeree-Overflakkee en dan vooral in Ouddorp en op de Kop van Goeree afspeelde. Na het beklimmen van de houten trap en het openen van een luik, krijgt de bezoeker al vanaf de eerste blik een verbijsterend schouwspel voorgetoverd. Zo imponerend dat je je - alleen al door het gezelschap van de opgestelde poppen met uniformen - in een andere wereld waant. Een inkijk in het oorlogsverleden. Een beeld dat de 'donkere bladzijde' uit de jaren 40-45 van de vorige eeuw presenteert.

Niet vanzelfsprekend

Maar eerst even terug. In de huiskamer vertelt Mark Grinwis met passie over het ontstaan van zijn verzamelactiviteit en over de laatste aanwinsten voor het zoldermuseum, dat inmiddels in twee ruimten is ingedeeld. "Mijn vader was destijds actief bij de Nationale Reserve. Als kind groei je dan toch al een beetje op met het militaire leven. Je krijgt er belangstelling voor en dat is in mijn verdere levensloop uitgebouwd en gebleven. Inmiddels ben ik alweer 11 jaar beroepsmilitair. Je beseft dat het leven in vrijheid een goed is, maar niet iets vanzelfsprekend. Je moet je er voor inzetten en de waarden koesteren. De verschrikkelijke gebeurtenissen vorige week in Parijs hebben verdrietig genoeg aangetoond dat wij met zijn allen waakzaam moeten zijn. Daar dragen velen, waaronder de krijgsmacht, waar mogelijk mede een steentje aan bij".

Niet vergeten

Dat is één kant van de medaille. De andere is de geschiedenis in beeld. Attributen bewaren en laten zien. Daardoor wordt tegelijkertijd voorkomen dat men vergeet hoe het destijds in die oorlogsjaren was. Het zoldermuseum aan de Dorpsweg is één van de vele locaties waar dat is samengebracht. "Wij hebben getracht dit - ingezoomd op de Kop van Goeree / in Ouddorp vorm te geven". De heer Grinwis sr. zegt dat hij verbaasd is geraakt dat zo weinig mensen nu nog weten wat er zich in de oorlogsjaren heeft voltrokken. In gesprekken met mensen van rond de 40 jaar blijkt de kennis al klein. Voor de nog jongere generatie is het inmiddels 70 jaar geleden. Gebeurtenissen wereldwijd, in recentere tijden, die zijn voor hen al nauwelijks te verwerken.

Niet weggooien

Mark verzamelde en aanvankelijk kon alles nog op de slaapkamer worden gestald. Maar vol was vol en er werd ruimte vrijgemaakt op de schuurzolder. Toen ook daar ruimtegebrek ontstond werd een tweede vertrek er aan toegevoegd. Nu zijn de mogelijkheden wel bijna uitgeput vertelt hij. De meeste spulletjes haalde hij op rommelmarkten en daarna op militaire beurzen. Heel belangrijk echter was en blijft ook hetgeen hij kreeg en krijgt van particulieren. Er blijkt toch nog veel op zolders of in schuurtjes te staan is de ervaring van de heren Grinwis. Daarom hebben zij een dringende oproep: "Gooi die spullen, kasten en voorwerpen niet weg. Ook fotoboeken zijn belangrijk. Wij kunnen scannen / digitaliseren en dan behoeft men de boeken niet af te staan. Neem contact met ons op".

Alleen op afspraak

"Wij hebben een goede band met de stichting WO2 Goeree-Overflakkee en met het Museum Ouddorps Raad- en Polderhuis. Op die locatie hopen wij rond de viering van 70 jaar bevrijding (nader te bepalen tijdvak rond 5 mei 2015) voorwerpen in bruikleen te geven voor een in te richten expositie. Dat gebeurde ook al succesvol in 2010". Kan men de museumzolder aan de Dorpsweg bezoeken? "Ja, maar dan uitsluitend en alleen na afspraak", zegt Mark. Vooraf dus contact opnemen via 0187 68 28 78.

Aanwinst

We klimmen weer naar de zolder. Volle vitrines. Deutsche Nachrichten, de NSB-krant Volk en Vaderland, emblemen, insignes, brochures, pamfletten, flyers, helmen, luchtfoto's, een kijkje in een Duitse veldkeuken, verbindingsapparatuur, oproepen om te werken bij de inundatie van het eiland. Camouflagenetten, info over de bunkers, uniformen kortom te veel om op te noemen. Laatste onverwachte aanwinst? " Ruim een jaar geleden vonden wij aan het vloedlijn op het strand een mondstuk van een zuurstofmasker (US Army). Vermoedelijk vrijgekomen bij de werkzaamheden voor de Tweede Maasvlakte".

Mark Grinwis (rechts) in het museum tussen de Duitse uniformen. Foto: Wim van Vossen Fotografie
Kijkje in een Duitse veldkeuken. Foto Wim van Vossen Fotografie