Druk op christenen neemt wereldwijd toe

Christenen hebben wereldwijd in toenemende mate te maken met vervolging vanwege hun geloof. Dat blijkt uit de Ranglijst Christenvervolging 2015 van Open Doors, een organisatie die wereldwijd hulp biedt aan vervolgde christenen. Voor het eerst ziet de organisatie een duidelijke toename in zowel Azië, het Midden-Oosten én Afrika.

De vrijheid voor christenen staat al een aantal jaren duidelijk onder druk, blijkt uit onderzoek van Open Doors. In het afgelopen jaar constateerde de organisatie echter een wereldomvattende trend: in zowel Latijns-Amerika, Afrika, het Midden-Oosten en Azië was in 2014 sprake van een ingrijpende verslechtering. "Iedereen is zich wel bewust van de gebeurtenissen in Irak en Syrië", zegt directeur Ruud Kraan van Open Doors Nederland. "Maar helaas is het veel minder bekend dat de situatie in Afrika net zo snel verslechtert." Opmerkelijk is dat christenen ook in Azië steeds meer met vervolging te maken krijgen. "Nergens ter wereld neemt christenvervolging zo sterk toe als in Afrika. Kenia steeg van plaats 43 naar 19 op de Ranglijst Christenvervolging 2015; geen ander land maakte zo'n sterke verheviging van vervolging mee. In Afrika verslechtert de situatie al enkele jaren: in 2013 was Mali het land waar vervolging het snelst toenam, in 2014 gold dat voor de Centraal-Afrikaanse Republiek. Dit jaar is die ontwikkeling sterker dan ooit: acht van de twaalf landen met de grootste toename van vervolging liggen in Afrika.

Het Midden-Oosten maakt een ongekende omslag door. Christenen in Irak en Syrië zijn massaal op de vlucht, en de aanwezigheid van IS-strijders heeft een grote impact op het dagelijks leven van christenen in het Midden-Oosten. Niet eerder waren zoveel christenen in het Midden-Oosten van huis en haard verdreven als in 2014. Vanwege de burgeroorlog vertrok sinds 2011 ruim 40% van alle christenen uit Syrië: van de 1,8 miljoen Syriërs zijn er naar schatting nog 1,1 miljoen in het land zelf. Naast Syrië ontstond er ook in Irak een nieuwe uittocht van christenen, na de inval van IS (Islamitische staat, voorheen ISIS). Nagenoeg de gehele christelijke gemeenschap is vertrokken uit Mosul en de omliggende Vlakte van Nineve, tot voor kort het hartland van christenen in Irak. Zeker 140.000 van hen trokken naar de Koerdische regio of naar het buitenland.

Terugslag in Azië

Open Doors bestaat in 2015 zestig jaar. "We kijken terug op zestig jaar ondersteuning van vervolgde christenen, maar constateren vandaag ook dat ons werk niet eerder zo urgent was", zegt Kraan. "De uitkomsten van de Ranglijst Christenvervolging 2015 vormen een extra motivatie voor de komende jaren." In 1955 reisde oprichter Anne van der Bijl naar christenen in het toenmalig communistisch Oost-Europa. Sindsdien is Open Doors uitgegroeid tot een wereldwijd opererende organisatie die hulp verleent in meer dan zestig landen, met donateurs en kantoren op alle continenten. Open Doors verleent praktische hulp, distribueert bijbels en christelijke boeken, geeft training en begeleidt getraumatiseerde slachtoffers van vervolging.