De zachte zeelucht wint weer terrein

Een bekend weergezegde uit de volksweerkunde luidt als volgt: Driekoningen (6 januari) maakt of breekt de brug. Met die brug wordt de winter bedoeld. In sommige fasen tijdens een winterhalfjaar zijn er omkeermomenten aan te wijzen. Uit het verleden bleek niet zelden dat zich juist rond die bepaalde tijdvakken er een weersverandering voordeed. Kennelijk is de fase rond 6 januari ook zo'n belangrijk tijdsmoment.
Dit jaar is het wel makkelijk want juist op dit moment komt er een golf belangrijk zachtere lucht naar ons toe, dus de brug wordt als het ware niet gemaakt. Koning Winter blijft dus langere tijd buiten spel.
Het punt is dat Amerika net als vorig jaar extreem koud is. Veel kou komt terecht op de Atlantische oceaan en vormt daar boven het milde zeewater diepe depressies die met de krachtige straalstroom richting West-Europa worden getransporteerd. Voorlopig blijft deze tweedeling Amerika versus Europa nog wel even in stand, ofschoon het in de VS minder extreem koud wordt.
Tot en met woensdag 7 januari bleef het zo goed als droog op de Eilanden, maar vanaf nu regent het regelmatig tot en met zaterdag. De zachte subtropenlucht komt er ook aan en op vrijdag en zaterdag kan het kwik alweer in de dubbele cijfers geraken met een top tot bijna 13 graden op Flakkee. De hoogste temperaturen die ooit zijn gemeten in Zuidwest-Nederland begin januari lagen rond de 16 graden (onder andere opgetekend in 1993).
De zuidwester neemt verder toe de komende dagen kan zo nu en dan krachtig tot hard (7) worden. Op zaterdag is er zelfs een kansje op stormkracht (8-9) uit westzuidwest vlak aan zee.
Op zondag wordt het rustiger, zo goed tot geheel droog dan zelfs, maar is het een herfstjasje frisser. Dit onbestendige weerbeeld houden we in huis tot pakweg 17-18 januari, dus nu al kan worden geconcludeerd dat deze louwmaand weer te zacht zal zijn verlopen als we de balans op 1 februari opmaken.
Desalniettemin moeten we rekening houden met een kouder intermezzo later deze maand. Waarschijnlijk gaat de wind dan om naar noordwest of noord en komt een portie poolkoude afzakken richting het Noordzeegebied met een reeks winterse buien tot gevolg en vorst in de nachtperioden.

Meer info via www.weerprimeur.nl.