Een goed bezochte nieuwjaarsreceptie van de gemeente Goeree-Overflakkee. Foto: Wim van Vossen Fotografie
Een goed bezochte nieuwjaarsreceptie van de gemeente Goeree-Overflakkee. Foto: Wim van Vossen Fotografie Foto: Wim van Vossen Fotografie

Belang van samenspraak politiek, bestuur en inwoners onderstreept

Vervolg van voorpagina

Taken

"Het feit dat de gemeente zoveel belangrijke maatschappelijke taken krijgt toebedeeld, betekent ook iets voor de werking van onze lokale democratie. De volksvertegenwoordiging is breed samengesteld, maar bezit daardoor niet een blind mandaat. De vraag wordt vaak gesteld of politieke fracties nog in staat zijn om vorm te geven aan de politieke wensen en voorkeuren van de inwoners. Meer dan ooit is het daarom van belang dat politiek en bestuur in samenspraak met haar inwoners het beleid ontwikkelen. Zeker als diezelfde inwoners ook meer verantwoordelijkheid moeten dragen voor de uitvoering van dat beleid. Het wordt de grote uitdaging voor politiek en bestuur om zich de komende jaren sterker te verbinden met de lokale samenleving, met de inwoners, de ondernemers en de maatschappelijke instellingen. De inbreng van inwoners en ondernemers zal een nadrukkelijke plaats moeten krijgen in de besluitvorming. Dat betekent niet dat de gemeenteraad zijn mandaat opgeeft. Zeker niet. Maar zijn taak wordt daardoor niet makkelijker", stelde Lokker.

Overgangsjaar

"Voor de gemeente, voor gezinnen en alleenstaanden, werkenden en niet werkenden, is een spannende periode aangebroken. Zeker voor onze meest kwetsbare inwoners, die zorg en bijstand nodig hebben. Gaat het de gemeente lukken om uitvoering te geven aan de nieuwe zorgtaken? Het gaat lukken! Er is door politiek, bestuur en ambtelijke dienst het afgelopen jaar keihard gewerkt om alles in gereedheid te brengen om mensen de zorg te bieden die zij nodig hebben. Gaat alles vanaf het allereerste begin perfect lopen? Dat kan niet. Maar er zijn voldoende vangnetten. Een ding is duidelijk: wij zullen met elkaar de schouders er onder moeten zetten: inwoners, professionele hulpverleners, raadsleden, burgemeester en wethouders en ambtenaren. Het is alle hens aan dek. Laten we elkaar in dit overgangsjaar niet afrekenen op wat nog niet goed gaat, maar elkaar helpen om het beter te doen. Samen zullen we resultaten bereiken".

Participatie

"Het afgelopen jaar is het begrip participatiesamenleving geïntroduceerd. Dat begrip wordt veelal gebruikt om aan te geven dat de overheid niet meer voor alles en iedereen zorgt, maar rekent op de kracht en creativiteit van haar inwoners om maatschappelijke taken uit te voeren. Onder de vlag van mantelzorg, burenhulp, vrijwilligerswerk, burgerinitiatief, zorgcoöperatie, bloeit de participatiesamenleving. Burgers zijn tot veel in staat en vaak tot nog meer bereid om zich in te zetten voor de medemens, voor het dorp, voor het eiland. Dat vereist heldere en duidelijke randvoorwaarden. Bijvoorbeeld wie verantwoordelijk is of wil zijn voor welke taak en wat er voor nodig is om die taak goed te kunnen uitvoeren. Dan praten we ook over voldoende geld. Om antwoord te krijgen op die vragen is vooral de gemeente aan zet. Ook een terugtredende overheid blijft immers verantwoordelijk voor een rechtvaardige en rechtmatige uitvoering van het beleid", aldus burgemeester Lokker in zijn nieuwjaarstoespraak.