Een repetitie van Cui-orkest
Een repetitie van Cui-orkest Foto: Jaap Ruizeveld

Versterkt Cui-orkest geeft concert in Ouddorp

GOEREE-OVERFLAKKEE – Na twee jaar geeft het Cui-orkest weer een uitvoeringsconcert op Goeree-Overflakkee. Onder leiding van de nieuwe dirigent Arie Stolk wordt in de kerkzaal van de Doopsgezinde Gemeente aan de Dorpstienden te Ouddorp - op zaterdag 24 januari, aanvang 20.00 uur - een indrukwekkend programma gepresenteerd met medewerking van Piet Westhoeve (orgel en piano) en een solo-optreden van harpiste Elsbeth Verheij.

Door Jaap Ruizeveld

Vertolkt worden werken van Haydn (Symfonie nr. 104 "Londen"), Händel (Orgelconcerten 5 en 6), Purcell (Rondeau, from Abdelazer Brandon-Irish suite Glass-the hours), J. Andriessen (Symfonie nr. 8) en Kabalevski (De komedianten).
Het 35-jarige Cui-orkest werkt aan toekomst met jong talent en oogst daarmee succes. De afgelopen jaar hebben zich in het dagelijks bestuur enkele veranderingen voorgedaan. Zo legde voorzitter de heer Prins uit Ouddorp na 7 jaar zijn functie neer. Overigens blijft hij als medewerker, ondersteuner bij organisaties, betrokken bij het orkest. Gabriël Slee is de nieuwe voorzitter. Jet Cornelis is secretaris en Job Landré is penningmeester. Het orkest, waarin een goede vertegenwoordiging uit Goeree-Overflakkee aanwezig is, houdt zijn repetities in de Welkomkerk in Rockanje.

Strijkers gezocht

Het Cui-orkest zou graag een uitbreiding zien bij de strijkers. Violisten, bassisten zijn hartelijk welkom en worden uitgenodigd eens contact op te nemen (tel 0181 484868). Daarvoor is het niet nodig dat men lid wordt of de periodieke repetities volgt, maar bijvoorbeeld bereid is om voor één project mee te werken. Een lidmaatschap kan, gelet op drukke werkzaamheden, als bezwaarlijk worden ervaren, maar wellicht vindt men het aantrekkelijk voor één project aan te willen schuiven, zonder verdere verplichtingen. Het Cui-orkest kijkt naar de strijkers uit.

Dimensie

Prins geeft aan dat met de toegezegde medewerking aan het concert in Ouddorp van Piet Westhoeve (eilandelijk onder andere bekend als muziekschooldocent/muziekleraar/pianist/organist) en Elsbeth Verheij (tweede plaats als harpiste in concours) een fantastische dimensie aan het programma is toegevoegd. De toegangsprijs voor het concert is 10 euro (tot 12 jaar gratis entree). Reserveren kan via info@cuiorkest.nl. Informatie via www.cuiorkest.nl.

Historie

Vijfendertig jaar geleden startten zes enthousiaste muziekamateurs het Cui-ensemble. Het eerste stuk dat zij speelden was van César Cui, een Russiche componist, naar wie zij zich vernoemden. Inmiddels is het ensemble uitgegroeid tot een orkest, dat de laatste jaren het publiek wist te boeien. Een uniek kamerorkest op Voorne-Putten en omstreken. Onder leiding van dirigent Michiel van Vliet maakte het afgelopen jaar 'een muzikale reis om de wereld in 80 minuten'. Ook gaf men een wijnconcert. Halverwege 2014 vond Michiel van Vliet een ander orkest. Het Cui-orkest is blij dat Arie Stolk het stokje vervolgens heeft overgenomen.