INGEZONDEN:
De Kerst-Doelenconcerten van 'Deo Cantemus'

Voor de één – vooral voor jongeren – minder interessant, zij hebben kennelijk andere interesses; voor anderen belangrijk genoeg om er voor uit Maastricht, uit Baarn en van Flakkee te komen.

Wie niet geweest is, heeft veel gemist.

Vooral het gedeelte na de pauze steeg ver boven het niveau van een gemiddeld Kerstconcert uit.

Cor de Haan, had als dirigent het Chr. Gemengd koor 'Deo Cantemus', het Bethelkerkkoor 'Zwijndrecht', het Gereformeerd Kerkkoor 'Alblasserdam' en l' Orchestra Paticolare, volkomen in de hand, ook al heeft hij de leeftijd van de sterken al bereikt.

Daarnaast waren de ongeveer dertig Oosterhoutse Nachtegalen, jongens en meisjes tussen de 7 en 20 jaar in een prachtig tenue op bezoek, een koor dat onder leiding van Wim Schoones zingend de wereld doortrekt. Het heeft al in minstens 16 landen gezongen.

Dan was er een trio bekende zangers, Jacob Schenk, Jaap Kramer en Marco Hoorn, die in het verleden afzonderlijk zongen en dirigeerden, maar die sinds kort hun muzikale krachten gebundeld hebben en onder de naam 'At Once' in binnen- en buitenland optreden.

Vervolgens waren er twee internationaal bekende trompettisten, Arthur Kerklaan en Maarten Elzinga. En ten slotte waren er de bijzonder talentvolle organist van het machtige Doelenorgel André de Jager, die bij 'Deo Cantemus' niet meer weg te denken is en André van Vliet, de man achter de vleugel, ook geen onbekende.

Al deze medewerkers hebben voor een onvergetelijke avond gezorgd.

En juist daarom is het zo verdrietig dat de belangstelling ivoor dit soort dingen generaliserend gesproken onder onze jonge mensen afneemt. De koren worden kleiner , omdat oude mensen weg vallen en er haast geen jonge mensen meer bij komen. Ook het aantal kerstavonden moest om die reden worden teruggebracht van vijf naar vier.

Maar dan nu iets over de avond zelf.

De 27 programmapunten stonden in het teken van 'De hemel op aarde?!'.

Het zal duidelijk zijn dat al de genoemde muzikanten voor een enorme afwisseling zorgden. Dat bleek al onmiddellijk bij het 'Komt allen tezamen', waarbij iedereen, niemand uitgezonderd, betrokken was. Het orkest speelde het voorspel, de drie solisten begonnen te zingen, de koren vielen bij, het geluid van trompetten kwam vanaf de gaanderij, en bij het laatste vers was iedereen betrokken.

Heel mooi was de orkestratie van Cor de Haan bij het 'Into my heart', de intro van de gezamenlijke koren.

Welke instrumenten bij het 'Blaas de bazuin en sla de trom'' van Lowell Mason een hoofdrol speelden, behoeft geen betoog.

Terwijl het orkest het bekende ' In the bleak midwinter' speelde kwamen de nachtegaaltjes zingend de zaal binnen. In het bekende ' What Child is this?' en in het 'Stille Nacht' van Franz Gruber traden ze samen met de gezamenlijke koren o p en in 'Calypse Noël' alleen.

Vooral het 'Stille Nacht'' was indrukwekkend mooi. Het volume dat de Nachtegalen voortbrachten, was wat zwak, mogelijk doordat het aantal vrouwelijke koorleden dat van de manlijke ver overtrof, maar zij zongen glaszuiver. En wat de gemengde koren betreft: de medley 'Hemel, raak de aarde aan', waarbij de mannen en vrouwen elkaar afwisselden ; 'They had joy', dat wat staccato-achtig werd gezongen, en het 'Jubilate' van Vivaldi vormden hoogtepunten.

Het orkest speelde een deel van de Weihnachts Sinfonie van Gregorio Linek, waarin ook de trompetten een aanzienlijk aandeel hadden.

En dan waren er nog de drie solisten, die begeleid door de violen uit orkest in 'Mary, did you know', in 'Thankful' van Carole Bayer Sager en in 'Immanuel' van Jeff Nelson, lieten horen waartoe ze in staat waren.

Met de Nachtegalen zongen ze mee in ''O holy Night' van Brendan Graham , en in 'What a Child is this' en met de koren in 'Gloria in excelsis Deo'. Alle zangers en instrumenten waren betrokken bij 'Christmas Pipes/A holy Night' van Brendan Graham en bij 'Why a baby? Why a little child?.

Het 'Ere zij God' dat met bovenstem van het joor staande gezongen werd, vormde het slot van eenonvergetelijke avond.

Op 6 juni viert Deo Cantemus zijn 80-jarig jubileum in de Laurenskerk, samen met het Chr. Krimpens mannenkoor en een orkest.

Op 4 juli om 19.00 uur kunnen we 'Deo Cantemus' weer beluisteren bij de vuurtoren in Ouddorp en de Kerst-Doelenconcerten van 2015 zijn op zaterdag, 12 en 19 december om 14.00 uur en op dinsdag 15 en 22 december om 20.00 uur (kaarten via 06-43556415 – van maandag t/m vrijdag).

J. van Hoorn