Afbeelding
Foto: Archief

Visfileerderij 'Gomavi' laat op visserij haar positieve invloed gelden

De door de vissers gestichte visfileerderij 'Gomavi' aan de Deltahaven te Stellendam 'loopt' sinds de start begin oktober bijzonder goed. Dat succes is voor een groot deel het werk van de (gemiddeld) twaalf fileersters die het fileren in de vingers hebben en daarvan de baten in hun portemonnee ervaren, sommigen van de twaalf meisjes en vrouwen die in oktober het werk begonnen zijn er al in geslaagd een bruto inkomen van ruim tweehonderd gulden per week te halen. Er is nog plaats voor een achttal meisjes teneinde de productie verder te kunnen opvoeren. Zij worden door een instructrice in het bedrijf met het fileren bekend gemaakt waarna ze - zo leerde de praktijk - de kunst heel gauw meester zijn. Omdat sommigen bij het horen van het woord 'vis' nog de neus ophalen verkenden we even het werkterrein...

Keurig

Zowel het gebouw als de dames, keurig in het wit, waren om door een ringetje te halen. De sfeer was opperbest, mede dankzij de leiding van de bedrijfsleider de heer A. van Oostenbrugge uit Stellendam. Van stank of vis'lucht' is nauwelijks of in het geheel geen sprake, zowel vis als snijtafels worden overvloedig met stromend water gespoeld en aan de hygiëne wordt de grootst mogelijke aandacht besteed. Ook de in de reisgelegenheid wordt voorzien, de dames komen met de dienstbussen van de RTM uit hun woonplaats waarna ze in Stellendam met het bedrijfsbusjes worden opgehaald.
Het bruto beginsalaris bedraagt voor elk meisje f 95,- per week maar al spoedig kan ze zoveel produceren dat haar verdiensten met sprongen omhoog gaan. Noemden we eerder een bedrag van ruim tweehonderd gulden, een goed fileerster kan zelfs de driehonderd per week ruim passeren! Meerdere fileersters van 'Gomavi' koersen vlijtig in die richting. Zij kunnen gemiddeld een maximum van 550 kg. filet per week halen; de kistjes van 20 kg. verdwijnen via de lopende band, aan het eind waarvan de hoeveelheden worden genoteerd die bepalend zijn voor de verdiensten.
Nu Gomavi per week zo'n zeven ton schol verwerkt is het insiders al duidelijk geworden dat in de Stellendamse vismijn de prijs van de schol is gestegen en daarmee werd een van de motieven tot stichting van de fileerderij bewaarheid. In de toekomst zal ook wijting en kabeljauw kunnen worden verwerkt. Wellicht gaan daarmee de prijzen omhoog en het lijkt alleszins verantwoord daarop aan te sturen.
Dames die geïnteresseerd zijn in een betrekking op de fileerderij kunnen dagelijks met de bedrijfsleider of dhr. J. Troost, directeur van de vissersschool te Ouddorp, daaromtrent contact opnemen.

Dit artikel werd eerder geplaatst in de krant van 30 december 1969.