Werpt al uw bekommernis op Hem, want Hij zorgt voor u.

1 Petrus 5:7

Een overbekend woord. Echt een tekst om als 'wandtekst' aan de muur te hangen. Ze bevat een apostolische vermaning, gericht aan de gelovigen die verstrooid zijn. Dat waren christenen uit de Joden, die als vreemdelingen buiten Kanaän woonden. Ze waren te vinden in sommige delen van Klein-Azië. Ze hadden het niet gemakkelijk. Zowel van de heidenen als van de joden werden ze verdrukt en gesmaad. Er was strijd en vrees en ze kenden daardoor bekommernis. Petrus geeft hen met weinig woorden een goede raad: "Werpt al uw bekommernissen op Hem". En als drangreden voegt hij er aan toe: "Want Hij zorgt voor u".

Dat het Woord van God in hoge mate actueel is, blijkt ook hier. De Bijbel is wel oud, maar niet verouderd. Want al is het eeuwen geleden dat Petrus deze zendbrief schreef, de bekommernis in allerlei vorm is gebleven. Dus is ook deze vermaning van de apostel nog geheel van toepassing.
We leven in een door de zonde geteisterde wereld. De mensenwereld zucht onder de vloek van een heilig en rechtvaardig God en de dierenwereld zucht mee. Wat al zorgen, wat al verdriet, in dit 'aardse tranendal'.
Bekommering op maatschappelijk, staatkundig en kerkelijk terrein, maar ook in het persoonlijk leven: ziekte, teleurstelling tegenslag, nood en dood. Vul het maar voor uzelf in.
Bekommering over het verleden, het heden en de toekomst. Van binnen en van buiten, naar lichaam en ziel, voor tijd een eeuwigheid. De mens uit een vrouw geboren, is kort van dagen en zat van onrust.
Bekommering... dat is alles wat ons hart in een benauwde greep houdt. Dat zijn de duizend zorgen, duizend doden die ons angstvallig hart kwellen.

De apostel beschouwt de toestand van de bekommering als een last. En zo wordt het ook ervaren.
Hoe raken we die last kwijt? Wat moeten we áán met die bekommering? Ze in onverschilligheid negeren? Ze als in een roes over je heen laten gaan? Zich er gevoelloos voor maken? Al zou men dat willen, het lukt niet.
Nee... Petrus heeft een betere raad. Hij zegt: die bekommernissen? Werpt ze op Hem! Werp al uw bekommernis, de grote maar ook de kleine van iedere dag, op Hem. Het is de terugslag op Psalm 37 vers 5: "Wentel uw weg op de Heere en vertrouw op Hem, Hij zal het maken".
Wonderlijke gedachte: God wil mijn zorg, mijn kruis, mijn last dragen. We mogen die op Hem werpen. Werpen dat is: met kracht van ons wegdoen, er afstand van doen. Dat is de wonderlijke werkelijkheid voor allen die de Heere vrezen. Ze hebben de God van Jacob tot hun hulp en mogen daardoor welgelukzalig heten.

"Werpt al uw bekommernis op Hem, want Hij zorgt voor u". "Hij zorgt voor u". Wie is het die zorgt? Het is God, de Algenoegzame, de Almachtige, de Schepper van hemel en aarde. Hij kan zorgen. Het is de Heere, de Genadige, de trouwe Verbondsgod, die in Jezus Christus ook onze God wil zijn. Hij wil zorgen. "Hij kan en wil en zal in nood, zelfs bij het naderen van de dood, volkomen uitkomst geven". Hij belooft en maakt het waar, naar lichaam en ziel, voor tijd en eeuwigheid, te zorgen voor allen die door een oprecht geloof in Christus zijn ingelijfd.
En hij doet het met de hoogste wijsheid, wetend wat goed voor ons is. Wil dan uw zorgen niet zelf dragen. Die last is u te zwaar. Geef ze in Zijn Handen. "Werp al uw bekommernis op Hem, want hij zorgt voor u".

De een meer dan de ander, maar ieder mens kent bekommernis. Hoe kómt dat zo? Dat komt door de zonde. "Waren er geen zonden, er waren geen wonden", zo luidt een oud gezegde.
Hoe nodig dan, om vóór alle dingen bekommerd te zijn om onze zonde. Is dat zo in uw en in jouw leven? Werd het de grootste zorg: "Worden mijn zonden vergeven?" "Hoe word ik verzoend met God?" "Mijn ziele, doorziet ge uw lot, hoe zult ge rechtvaardig verschijnen voor God?"
Dan mag met nadruk deze apostolische raad u worden voorgehouden: "Werp uw bekommernis, juist deze bekommernis op Hem!" Op Hem, Die in Jezus Christus een barmhartig en genadig God is. Een gaarne vergevend God voor allen, die het met hun zonden te kwaad kregen en smeken: "wees mij zondaar, zondares genadig".

Wie tot Hem komt zal Hij geenszins uitwerpen. Werp uw zonden door het geloof op het Lam van God, dat de zonden der wereld wegneemt. Wie door het geloof de Heere mag kennen als een verzoenend God en Vader, mag ook de aardse zorgen op Hem werpen.
Verdwijnen de zorgen dan? Nee, maar je behoeft ze niet alleen te dragen. Ze mogen steeds worden gelegd in de sterken handen van de God en Vader van onze Heere Jezus Christus.
De Heere wil, dat we Hem gedurig aanroepen om alle geestelijke en lichamelijke nooddruft. En wie Hem aanroep in de nood, vindt Zijn gunst oneindig groot. De last wordt niet afgenomen, maar wordt wel lichter. Laat u dan in uw verdriet troosten door dit heil- en troostrijk woord.
Zo mag de christen zijn weg gaan door het geloof en in de verwachting, dat Hij het maken zal.
Eens zal alle bekommering een eind hebben. Blij vooruitzicht! Loof de Heere!

'k Sla de ogen naar 't gebergte h een,
Vanwaar ik dag en nacht
Des Hoogsten bijstand wacht.
Mijn hulp is van de Heer' alleen,
Die hemel, zee en aarde
Eerst schiep, en sinds bewaarde".

Deze overdenking werd eerder geplaatst in Eilanden-Nieuws van 2 januari 1998.