Afbeelding
Foto:

Prikbord versus marktplaats

Een stacaravan, sneeuwkettingen, jonge konijnen, honing en een naaiservice. Op het eerste gezicht heeft dat niks met elkaar te maken. Toch worden al deze zaken kriskras door elkaar aangeboden op het prikbord in de supermarkt. Een bezoek aan de supermarkt is niet mijn favoriete tijdsbesteding, maar het prikbord bekijken maakt veel goed.
Online speuren naar bijzondere spullen of koopjes, kan natuurlijk ook. Op de website marktplaats.nl is een ongekend groot aanbod te vinden van tweedehands spullen. Van een bijzonder boek tot Billy boekenkast en van een losse bougie tot een compleet motorblok. Marktplaats levert niet alleen voordeel op in de portemonnee. Voor sommige mensen is het de springplank naar een relatie. Dat leerde ik van een fotoreportage over stellen die elkaar hebben ontmoet via marktplaats. Niet via een contactadvertentie, maar gewoon doordat de vonk oversloeg tijdens het onderhandelen of het ophalen van de spullen.
Ondanks alle voordelen van de online handel, blijft het ouderwetse prikbord mijn favoriet. Het feit dat je iedere keer weer wordt verrast met dingen waar je totaal niet naar op zoek bent, maakt het leuker dan online shoppen. Op marktplaats heb ik nog nooit gezocht naar een tweedehands stacaravan. Maar toen ik in de supermarkt een briefje las waarop 'een stacaravan, dichtbij het strand' werd aangeboden maakte dat een verborgen verlangen wakker. Of neem die jonge konijnen, dat zou wel zorgen voor wat levendigheid in de achtertuin. Zo wordt je fantasie iedere keer weer geprikkeld. Het tweede pluspunt van het lokale prikbord is dat u de spullen met de fiets kunt ophalen. Nou ja, alleen voor de stacaravan is er grover geschut nodig, maar die staat vast al op een mooi stekje…
In Ouddorp kwam ik van de week een briefje tegen, dat was volgeschreven met een kinderlijk handschrift. Een meisje schrijft dat ze graag een digitale camera wil en een verzorgpaard. Daaronder staat de volgende regel: 'Alstublieft. Geeft niet als het niet lukt, maar ik wil het wel graag'. Zo'n zin, daar kan geen weldoordachte dichtregel aan tippen.