Afbeelding
Foto: Stichting Het Braambos

William Tiptaft: De geestelijke metgezel van Philpot

Stichting het Braambos

Bij de Stichting het Braambos is een nieuw boek uitgeven: "William Tiptaft: De geestelijke metgezel van Philpot". Deze stichting heeft ten doel om preken en teksten van Engelse 'Strict Baptists' zoals J.C. Philpot, W. Gadsby, J. Kershaw en J. Warburton zo getrouw als mogelijk te vertalen en te verspreiden.

Website

Op www.hetbraambos.nl staat allerlei informatie over de 'Strict Baptists' van de 19e eeuw, zoals foto's, prekenregisters en een overzicht van al de uitgaven. U kunt ook van Philpot en zijn geestverwanten voorgelezen preken en levensbeschrijvingen luisteren en leespreken en andere teksten downloaden. Er staan lezenswaardige zaken op deze website.

Uitgaven

Stichting het Braambos heeft de 8-delige boekenserie 'Nagelaten Brokken' uitgegeven met nooit eerder in het Nederlands gepubliceerde lezenswaardige preken en teksten van Philpot en tijdgenoten. 'Afscheiding en Raadgevingen' van Philpot met 105 actuele antwoorden op brieven is daarna uitgekomen. De laatste uitgave is een boek over 'William Tiptaft'. Dit boek bevat preken en brieven van Tiptaft. Alle uitgaven zijn overigens via de website te bestellen of verkrijgbaar bij uw boekhandel.

William Tiptaft

William Tiptaft leefde van 1803 van tot 1864 en was de nauwe vriend van de bekende J.C. Philpot. Tiptaft werd bevestigd tot predikant in de Kerk van Engeland, maar toen hij tot verandering kwam en overtuigd werd van de leerstellingen der genade, scheidde hij zich in 1831 van de staatskerk af. Hij bouwde op eigen kosten de Abbey Chapel in Abingdon, en zijn bediening werd hier en elders rijk gezegend.

Wie hij was?

Een vriend van Tiptaft tekent hem als volgt: "Zonder het schepsel te willen verheffen of een ander goed man klein te achten, kan gerust gezegd worden dat er maar weinig Tiptafts zijn; zo nederig, zo oprecht, zo ernstig, zo zelfverloochenend, zo getrouw, zo godzalig; hij was godvrezende boven velen. Zijn leven was hoogst consequent, zijn einde hoogst gezegend".
Philpot zegt van hem: "Waar hij ook heenging, zijn persoonlijke vriendelijkheid, zijn vrij zijn van alle hoogmoed en uiterlijk vertoon, zijn vrijgevigheid en sympathie jegens de armen, zijn rake, kernachtige uitspraken en erkende godzaligheid van zijn leven gaven een gewicht aan zijn getuigenis, zoals weinig predikanten gehad hebben".
Van de preek naar aanleiding van 1 Korinthe 15 zegt Philpot dat hij geen schitterende volzinnen of dichterlijke taal bevat, maar dat hij wel duurzaam, gewichtig, zeer onderscheidend en hartdoorzoekend is. Tiptaft zelf zegt, met het oog op zijn bediening, dat hij zo onwaardig was, zo ongeschikt, zo onwetend, om te staan tussen de eeuwig levende God en nimmer stervende zielen. Zijn laatste woorden waren: "Wat een barmhartigheid, mijn laatste momenten zijn mijn beste momenten geweest. Uw uitnemende liefde is beter dan wijn. Prijs God, prijs God. Genade zal al de lof ontvangen".
In het Nederlands was tot nu toe alleen zijn kerstrede over MattheĆ¼s 1:21 bekend. In tegenstelling tot zijn vriend Philpot zijn er van Tiptaft maar weinig preken overgebleven, en die er nog zijn, zijn nooit eerder in het Nederlands vertaald.

De uitgave

In deze uitgave treft u zeventien preken aan. We noemen van enkele preken de thema's: "Zoeken en vinden, Goddelijke leiding, Levende godsdienst en De liefde Gods". Na deze preken volgen een aantal geschriften van William Tiptaft. Waaronder een tijdlijn van hem en een aantal brieven. Het boek sluit met geschriften over Tiptaft: zijn leven, herinneringen van een vriend en een preekrecensie van Philpot.
Het boek is keurig verzorgd en bevat ook een behoorlijk aantal zwart-wit foto's. Achter in deze uitgave wordt ook een overzicht gegeven van de boeken die eerder bij de Stichting het Braambos zijn verschenen. Neem, lees, overdenk en herlees.