Januari 2015 wordt te zachte maand

Het eindejaarswintertje is alweer voorbij in het land terwijl er in een groot deel van Nederland amper sprake was van winterweer. Richting Zuidwest-Nederland was er juist wel die echte wintersfeer met tot bijna 8 centimeter sneeuw soms in onze contreien. In Zuidwest-Brabant daalde de temperatuur nog even naar dik -9 graden afgelopen zondagavond boven een dik pak sneeuw aldaar.

Inmiddels zitten we alweer volop in de zachte oceanische lucht en daar komt de komende tien dagen min of meer geen verandering in. We zijn dus gewoonweg weer terug bij het bekende af.

Opvallend blijft (net als een jaar terug) dat de Verenigde Staten van Amerika wel weer steenkoud winterweer meemaken. Indirect betekent die kou daar dat wij het mild houden de komende tijd.

Die ijskoude luchtmassa's komen de Atlantiek op en doordat contact wordt gemaakt met het veel warmere zeewater aldaar vormen zich vooral bij Newfoundland veelal diepe depressies die uiteindelijk koers zetten richting IJsland en Noorwegen en onze contreien dus niet ongemoeid laten.

Woensdag 30 en donderdag 31 december zaten we nog even onder de paraplu van een wegtrekkend hogedrukgebied ten zuiden van ons land. Het bleef daardoor zo goed als droog op de Eilanden. Nieuwjaarsochtend verliep nog even frisjes met wat nachtvorst zo her en der, maar de zachte lucht is

inmiddels alweer volop aan zet in de Lage Landen.

Vrijdag 2 januari 2015 begint direct al onbestendig met inderdaad een verdere opstoot van zachte(re) lucht waarbij de regenkans groot is. Het kan dan alweer bijna 10 graden worden. De dagen daarna neemt de regenkans tijdelijk weer af en komt de temperatuur iets minder hoog uit. Het blijft daarbij typisch Hollands ant-winterweer zoals iedereen o zo goed kent. Ofschoon de dagen alweer een dag of tien aan het lengen zijn, overheerst de somberheid buiten vaak nog de eerste januariweek.

Kunnen we januari nu al afschrijven qua winterweer? Nee dat zeker niet; tussen 10 en 15 januari zullen zich weer serieuze kansen aandienen voor (wat) kouder weer. Maar de kans op een steenkoude louwmaand, inclusief schaatsfestijnen, lijkt op dit moment uiterst klein.