Afbeelding
Foto:

Terug- en vooruitkijken

Het schrijven van déze column is riskanter dan de gebruikelijke. Dit is de eerste editie van Eilanden-Nieuws in 2015, maar de column en ook de krant moest op oudejaarsochtend al naar de drukkerij worden gestuurd. Hoe de jaarwisseling is verlopen weet ik niet als ik dit schrijf. Misschien 'rustig' met maar een paar honderd arrestaties in Zuid-Holland, of 'onrustig' met hetzelfde aantal arrestaties, maar heel veel schade.

In ieder geval is dit een periode van terug- en vooruitblikken. Terugkijken is niet zo moeilijk. Iedereen zal dat op verschillende manier doen. Verdrietige zaken, mooie dingen, successen en teleurstellingen. We hebben ze allemaal beleefd in 2014. Vooruitkijken is lastig, zo niet onmogelijk. Bij ons mensen blijft het bij vermoeden, verwachten en hopen. Wel kunnen we natuurlijk voornemens maken. Goede voornemens. Redenerend vanuit mijn beperkte voorraad wilskracht had ik ooit beloofd om geen goede voornemens meer te maken. Bij dit voornemen ben ik gebleven.

Wel heb ik nog wat wensen, naast natuurlijk het goede voor iedereen, wens ik mezelf een aantal zaken toe. Niet alles hoef ik hier te vermelden, maar iets wat iedereen mag weten is dat ik graag het komend jaar in het bezit van een moestuin ('een hof') zou komen. Dit lijkt me ideaal. En dan maar hopen dat het niet zo gaat als met bijvoorbeeld een broodbakapparaat, een hometrainer, het opruimen van de schuur of het bureau. Vol goede moed aangeschaft of aan begonnen, maar niet volbracht... Een hof lijkt me geweldig. Ik heb er in ieder geval goede herinneringen aan. Het komende jaar hoop ik u vanaf deze plaats op de hoogte te houden.

Overigens voor wat betreft het uitvoeren van voornemens: voor de zomer nam ik me voor om wat meer aan de slag te gaan met Facebook en als dit niet lukte zou ik er voorgoed mee stoppen. Het is niet gelukt en momenteel loopt de procedure om Facebook te beëindigen, dit heeft nogal wat voeten in de aarde, maar het gaat lukken. Dit voornemen wordt uitgevoerd.