VVV-Kantoor manager Mirna Bogert en de bestuursleden Jan Lokker, Coby van den Berg en Peter Grinwis bij een uitvoering van een informatie-paneel.
VVV-Kantoor manager Mirna Bogert en de bestuursleden Jan Lokker, Coby van den Berg en Peter Grinwis bij een uitvoering van een informatie-paneel. Foto: Jaap Ruizeveld

VVV Goeree-Overflakkee klaar voor nieuwe tijdperk

OUDDORP - In een buitengewone vergadering wordt donderdag 22 januari aan de leden van de vereniging VVV Ouddorp aan Zee gevraagd een definitief en formeel besluit te nemen op het voorstel tot vorming van één VVV-organisatie op Goeree-Overflakkee. Deze stap is nodig gelet op de verenigingsstructuur van VVV Ouddorp aan Zee. Het betekent de afronding van een professioneel gevoerd overleg met als hoofdspelers VVV Ouddorp aan Zee, VVV Zuid-Hollandse Eilanden (vestiging Middelharnis) en het gemeentebestuur van Goeree-Overflakkee. Het college van b. en w. gaf aan dat zij het nodig acht dat het gastheerschap en de promotie van het eilandelijk toeristisch product vanuit één organisatie dient te worden uitgevoerd. De VVV-besturen onderkenden dit aspect.

Door Jaap Ruizeveld

In oktober gaf het dagelijks gemeentebestuur het groene licht aan de fusie, onder plaatsing van randvoorwaarden. De gemeenteraad accordeerde vervolgens het collegevoorstel tijdens de laatste vergadering in december 2014 en stelde in de Najaarsnota gelden beschikbaar om frictiekosten bij deze fusie op te vangen. Ook kwam er een bijdrage voor digitale ontwikkeling waarbij concreet het ZIDS (Zeeuws Informatie Distributie Systeem) is genoemd. De financiële support aan VVV Goeree-Overflakkee ziet voorzitter Peter Grinwis van de vereniging VVV Ouddorp aan Zee als een beloning voor te leveren inzet en prestaties op het gebied van promotie en marketing.

Tijdspad

Grinwis heeft een verklaring voor het feit dat pas in de loop van deze januari- maand aan de ledenvergadering om een formeel besluit wordt gevraagd terwijl toch in oktober 2014 het college van B. en W. al een uitspraak deed over het fusieproces. "Wij hebben niet stil gezeten. Ook veel voorbereidend werk in gang gezet, maar wij konden - zeker niet in de publiciteit - voor de muziek uitlopen. Immers de gemeenteraad is het hoogste besluitvormend orgaan en zij fiatteerde het voorstel met de financiële aspecten, pas op 18 december. Nu zijn onze leden aan zet. Na deze formele besluitvorming kunnen wij met meer uitwerkingsdetails naar buiten treden". Grinwis wijst op de verenigingsstructuur. "Die is waardevol. Die willen wij behouden. In een vereniging kun je als lid invloed uitoefenen. Onderwerpen laten agenderen die je belangrijk acht. Je zit er dus dicht op, daar waar het gebeurt."

Digitale info

De ontwikkelingen richting één VVV Goeree-Overflakkee noemt de voorzitter logisch. " Er zijn in het voortraject duidelijke doelstellingen geformuleerd. Realistisch. Haalbare items. Die zijn onderschreven. Nu is het zaak om zo dicht mogelijk bij het begin van dit nieuwe jaar de vervolgstappen te zetten. Met concreet de regiofunctie in het Blaeuwe Huus. Ook met de kantoorsluiting in Middelharnis. Wij gaan aansturend te werk. Invullingen doen. Bijvoorbeeld in welke vorm en waar krijgt Middelharnis een toeristisch informatiepunt. Een tijdelijk 'zomerkantoor' en digitale informatieposten bij één of meer ondernemers? Het zijn mogelijkheden. Wij zijn in overleg. Locatie(s) waar proefopstellingen kunnen komen. Uiteraard richten wij ons ook op de andere delen van het eiland. Niet meer investeren in kantoren (geen huisvestingskosten en geen personeelslasten). Wel maximale mogelijkheden creëren om digitaal toeristische informatie aan te bieden. Via panels kan men dan 8o procent of meer van de actuele info verkrijgen die op het regiokantoor voorhanden is. En dat dan op toeristische projecten en bij ondernemingen. Over de exacte locaties komen snel concrete gegevens. Mochten er overigens nu al ondernemers zijn die meer willen weten over plaatsingsmogelijkheden van inspiratieschermen, laat ze contact opnemen met het VVV-kantoor Ouddorp aan Zee", voegt Grinwis er aan toe.

Zeeland

Tenslotte nog een uitstapje richting Zeeland. Grinwis zegt: "Zoals bekend fuseerden eerder de vier Zeeuwse VVV's van Zeeuws-Vlaanderen tot Schouwen Duiveland, dit samen met Promotie Zeeland Delta al tot één VVV-Zeeland. Een organisatie met aan het hoofd Patrick Polie. VVV Ouddorp aan Zee fuseerde toen niet mee, maar er werden wel goede en werkzame afspraken gemaakt. De marketingafdeling bleef beschikbaar en de digitale ontwikkeling binnen handbereik. Zo worden bijvoorbeeld alle websites met toeristische informatie van Goeree-Overflakkee gevoed vanuit 1 database.

Informatie

In informatieve brieven van het VVV-bestuur Ouddorp aan Zee aan de leden van de vereniging is in 2014 doorlopend aandacht gevestigd op de gesprekken die gevoerd zijn op weg naar één eilandelijke VVV. Uitgangspunt was dat de nieuw te vormen VVV-organisatie tot doel zou hebben om het gastheerschap, de promotie en marketing voor de gehele gemeente Goeree-Overflakkee uit te voeren, waarbij de gemeentelijke support uit de voorafgaande jaren gehandhaafd kon blijven. De belangen van de ondernemers (eilandbreed) en de doelstelling van de gemeentelijke marketing dienden in de nieuwe organisatie een plek te krijgen. Deze ontwikkeling is ook gedeeld in de VVV-jaarvergadering.

Stap voor stap

Ook de directie van de stichting Regio VVV Zuid-Hollandse eilanden (mevrouw Van Oosten) informeerde de relaties ten aanzien van de locatie VVV-vestiging aan de Vingerling in Middelharnis, over de stappen die gezet werden om te komen tot één VVV op Goeree-Overflakkee. Op uiterst constructieve wijze hebben alle betrokken partijen, inclusief de gemeente Goeree-Overflakkee het traject van gesprekken en overleggen afgewikkeld. Duidelijk was dat het niet wenselijk zou zijn om twee VVV-organisaties in een zelfde werkgebied binnen één gemeente te laten functioneren. De goede en nauwe samenwerking tussen beide VVV's doet en deed daar niets aan af. In de loop van het jaar werd een toekomstgerichte intentieverklaring tot stand gebracht. Daarin werd opgenomen dat het regiokantoor van de nieuwe organisatie zou worden ondergebracht in 't Blaeuwe Huus aan de Bosweg in Ouddorp en dat het huidige VVV-kantoor in Middelharnis per 1 januari 2015 zou worden gesloten.