Subsidieverordening dorpsvernieuwing Herkingen

GOEREE-OVERFLAKKEE - In het oordeelvormende vergaderdeel kwam de gemeenteraad direct tot een besluit over de vaststelling van de Subsidieverordening dorpsvernieuwing centrum Herkingen 2015. Het beschikbare bedrag van 112.000 euro is in de reserve dorpsvernieuwing Herkingen gestort. De raad van de voormalige gemeente Dirksland had in 2012 een verordening opgesteld die het mogelijk maakte subsidie te verlenen voor het aanpakken van een verpauperd gebiedje in de woonkern Herkingen. Nu moest de raad donderdag beslissen of die subsidieregeling wel of niet zo worden voortgezet.

Door Jaap Ruizeveld

De middelen zijn destijds specifiek voor Herkingen afgedragen. Een argument voor aanwenden is dat het gebied rond de Kaaidijk, Molendijk en Peuterdijk door leegstand en gebrek aan onderhoud een slechte uitstraling heeft. Hetgeen het dorpshart van Herkingen onaantrekkelijk maakt. In het raadsvoorstel gaf het college aan dat de huidige verordening tot op heden niet veel effect heeft gesorteerd. Er is van de subsidie nog geen gebruik gemaakt. De nu vastgestelde verordening biedt het gemeentebestuur de mogelijkheid een subsidieplafond in te bouwen, tot 82.000 euro. Zodra het plafond is bereikt stopt het recht op subsidie en er kan maximaal 30.000 euro per aanvrager worden gesubsidieerd. Er is in 2013 één aanvraag gehonoreerd.

Doelbedrag

Keuker (PvdA) pleitte vurig om dit bedrag, dat toch als doelbedrag voor Herkingen was aangeduid, daarvoor te blijven bestemmen. Enkele fracties meenden dat ook overwogen kon worden om het bedrag in een algemene pot te deponeren zodat het, bij een concreet en onderbouwd voorstel, ook voor een andere kern beschikbaar zou kunnen komen. Over en weer kwamen suggesties op tafel, maar uiteindelijk werd het collegevoorstel toch unaniem overgenomen en kan in Herkingens centrum worden geïnvesteerd.