Waarnemend burgemeester Jan Pieter Lokker leidt zijn eerste raadsvergadering in de gemeente Goeree-Overflakkee. Naast hem griffier Jeroen Mimpen. Foto: Wim van Vossen
Waarnemend burgemeester Jan Pieter Lokker leidt zijn eerste raadsvergadering in de gemeente Goeree-Overflakkee. Naast hem griffier Jeroen Mimpen. Foto: Wim van Vossen Foto: Wim van Vossen Fotografie

Laatste raadsvergadering in 2014

GOEREE-OVERFLAKKEE - De kerstgedachte en de gevoelens om elkaar iets te gunnen waren duidelijk aanwezig in de laatste vergadering van de gemeenteraad in 2014. Met felicitaties voor de jarige mevrouw Both (CDA). Met een motie van de oppositie (PvdA) over Bed, bad, brood (onderdakvoorziening uitgeprocedeerde asielzoekers) die in gewijzigde tekstvorm zelfs uiteindelijk unanieme support kreeg. Ook voor de heikele agendapunten waarbij verordeningen in het sociaal domein moesten worden vastgesteld was dit keer algemene instemming. Dat gold voor de Maatschappelijke ondersteuning Goeree-Overflakkee 2015 (MOOI) en de Wet maatregelen Wet werk en bijstand. Alles wel op de valreep voor de ingangsdatum 1 januari en onder de dringende wens dat er door de gemeente op alle fronten maatwerk geleverd moet worden.

Door Jaap Ruizeveld

Waarnemend burgemeester Jan Pieter Lokker kreeg zowel van Eijkenduijn (in zijn rol vanuit de vertrouwenscommissie) als van Van Dam (als plaatsvervangend raadsvoorzitter) een hartelijk welkom toegeroepen bij zijn eerste aantreden in de volksvertegenwoordiging. Op zijn beurt gaf Lokker aan dat hij blij was korte tijd in de mooie eilandgemeente te mogen functioneren. Wijzend op zijn voorouderlijke roots in dit gebied gaf hij aan grote waarde toe te kennen aan de begrippen respect en vertrouwen. Verder ruimte scheppend zowel voor coalitie als voor oppositie in de raad. Ik ben lid van het CDA, maar geen CDA-burgemeester. Ik zorg er voor dat ik voor allen doorlopend bereikbaar zal zijn. Ook zei Lokker burgerparticipatie belangrijk te vinden. Op dat vlak sloot het agendapunt Presentatie Dorpsraad Melissant goed aan. De raad kreeg een indruk van hetgeen zich in de oudste dorpsraad van het eiland afspeelt. Dromen, regelen en maken. Veel inzet op activiteiten en bepalende speerpunten in deze kleine gemeenschap.

Najaarsnota 2014

Interpretatieverschillen of er nu een minder groot tekort was of dat er een overschot van 900.000 euro kon worden ingeboekt bleven bestaan bij de vaststelling van de Najaarsnota. Ook hier overigens weer eenheid in besluitvorming. Wel met kanttekeningen over aanwendingsmogelijkheden. Als er een goed onderbouwd plan is, zet dan gelden in voor een plan zoals versterking van de centrumfunctie Middelharnis, zo opperde Van Alphen (EVV). Collega Heintjes (VKGO) benoemde investering in verkeersveiligheid. Breng knelpunten in beeld. Dit raadslid uitte teleurstelling dat projecten in de eilandmarketing, waar de gemeente gelden in heeft geïnvesteerd, niet dat resultaat bereiken waarop is ingezet. Als voorbeeld wees hij op de sluiting van de Buutegeweun-stand in de Markthal te Rotterdam. Dit leidt tot negatieve publiciteit voor eilandmarketing, zei Heintjes.

Geurverordening

Eind goed al goed. Een win-win resultaat. Na een maandenlange slepende affaire kon de raad eindelijk een besluit nemen over de Gebiedsvisie en geurverordening Tonisseweg in Oude-Tonge. De fractie van VKGO had drie weken geleden gevraagd om uitstel van de besluitvorming om betrokken partijen in staat te stellen tot een compromis te komen. En dat was gelukt. Een mondelinge overeenkomst wordt ondertekend. Onze krant heeft over dit onderwerp al vele keren uitvoerig bericht. Er komt nu een eind aan alle onzekerheid rond de varkenshouderij van de familie Splinter, de ontwikkeling van een restauratieve voorziening en een tankstation (Greenpoint) en de toestemming voor projectontwikkelaar Estate Invest om woningen te bouwen in de nieuwbouwwijk Everdinapolder (Sommelsdijk). Wethouder Koningswoud bevestigde het goede nieuws en dankte allen die aan dit resultaat hadden meegewerkt. Dat de fracties van VKGO (De Vos) en Van Alphen (EVV) in een - politiek één-tweetje - elkaar ook bedankten voor de inzet, kon in deze kerstsfeervergadering ook niet stuk. In dat licht van vertrouwen hoopte inspreker de heer Herwaarden dat hij gerechtigheid krijgt voor zijn 'beschadiging' die hij zegt te hebben ondervonden bij grondverwerving nabij het voormalige gemeentehuis van Oostflakkee.