Molens zijn nu verlichte bakens in het eilandelijke landschap

SOMMELSDIJK – Bakens waren ze al, de molens van Goeree-Overflakkee. Herkenningstekens in het landschap, die ook verwijzen naar economische activiteiten uit een grotendeels voorbije tijd. Sinds vorige week is dit cultuurhistorisch erfgoed niet alleen overdag goed zichtbaar, maar ook in de donkere avonduren. Alle molens zijn verlicht, waarmee hun hoedanigheid als baken een extra dimensie heeft gekregen.

Vorige week woensdagavond ontstak wethouder Piet Koningswoud de lampen voor de symbolische eerste keer. Dat deed hij in Sommelsdijk, waar hij assistentie kreeg van de twee molenaars van stellingmolen De Korenbloem. Volgens de wethouder wil de gemeente het eiland zo aangenaam mogelijk maken, ook voor toeristen, onder andere door de molens zo mooi mogelijk te maken.

Het verlichten van de molens gebeurt door middel van ledverlichting. Dat is goedkoop in het verbruik. De stellingmolens op het eiland staan 's avonds te pronken in het licht van twee keer drie lampen. Voor de grondzeilers, zoals de molens van Den Bommel en Stad aan 't Haringvliet, volstaan drie spots.

Tot voor kort waren van de elf molens van de Molenstichting Goeree-Overflakkee alleen die van Stellendam en Nieuwe-Tonge verlicht. Dit tweetal werd aangelicht door middel van halogeenlampen. Die zijn nu vervangen door ledlampen. De twaalfde molen op het eiland, De Hoop in Ouddorp, is particulier bezit en was al verlicht.

Erfgoedlijn

Het project kost 50.000 euro. Geld dat door de provincie Zuid-Holland als subsidie beschikbaar is gesteld. Het valt onder het project Erfgoedlijnen, waarin de provincie het cultuurhistorisch beleid concentreert in zeven gebieden. Een van die gebieden is Goeree-Overflakkee. De eilandelijke Erfgoedtafel onder voorzitterschap van wethouder Piet Koningswoud bespreekt en beoordeelt ideeën die binnen het project passen.

Het idee van de verlichte molens is naar voren gebracht door de Molenstichting Goeree-Overflakkee (officieel: Stichting tot behoud der Molens op Goeree-Overflakkee), met ondersteuning van onder andere Rethorica, het streekmuseum, het streekarchief en de Stichting tot Bescherming van het Dorpsgezicht.

"Ik ben blij dat het nog gelukt is de verlichting te realiseren in de donkere dagen voor Kerstmis", zegt Wim Bosdijk van de Molenstichting Goeree-Overflakkee. "Door ze aan te lichten laat je nog beter zien dat de molens bakens in het landschap zijn. Aan de bewoners én aan de toeristen. We willen graag de aandacht vestigen op dit culturele erfgoed."

Waarde

Voorzitter Corstiaan Kleijwegt van de stichting sloot daar tijdens de feestelijke bijeenkomst in De Korenbloem bij aan. Hij noemde de economische waarde die de molens vroeger hadden en de cultuurhistorische waarde die ze nu hebben. "Dat is een andere economische waarde", doelde hij op de aantrekkelijkheid van Goeree-Overflakkee voor toeristen. Kleijwegt constateerde ook dat de rol van de molenaar, analoog daaraan, ook veranderd is: van iemand die koren maalde naar een publieksgerichte manager.

Voor de Erfgoedlijn Goeree-Overflakkee komt er 300.000 euro naar het eiland. Daarnaast stelde de provincie incidenteel subsidie beschikbaar, 370.000 euro, voor Ceres, de cichoreifabriek in Ouddorp. "Er komt veel geld naar Goeree-Overflakkee voor het cultureel erfgoed", aldus wethouder Koningswoud.