Vanaf Kerst minder zacht

Afgelopen donderdagmiddag was het bijzonder zacht voor half december. Topmaxima tot bijna 14 graden werden hier en daar genoteerd en ook op de eilanden werd het ruim 13 graden. Alleen in 1987 werd het rond deze datum nog net iets warmer in dit gebied. Ook in 1989 was het buitengemeen zacht. Het allerwarmste jaar ooit in Nederland wordt met dit soort temperaturen dus nog wat warmer.

In de aanloop naar Kerst, tijdens de kerstdagen en vooral daarna gaat er toch wel wat veranderen aan het weerfront. De wisselvalligheid blijft wel aanwezig op de meeste dagen, maar het stromingspatroon kentert geleidelijk. Er komt na lange tijd weer eens een noordcomponent in de stroming.

In eerste instantie blijft het nog wel aan de relatief zachte kant, hoewel de dagtemperaturen op een lager niveau uitkomen. De aanlandige wind met aanvoer over relatief warm zeewater houdt het kwik aan de zuidwestkust nog wel op peil. De komende dagen bewegen de dagtemperaturen zich nog tussen de 4 en 10 graden en ook de nachten geven nog nauwelijks of geen vorst. De kans op een bui met een winters karakter (stofhagel/natte sneeuw) neemt alleen wel toe.

Ondertussen gaat zich boven de Atlantiek een rug van hoge druk vormen, terwijl de luchtdruk boven het noorden van Europa daalt. Tussen die drukgebieden ontpopt zich meer en meer een noordwest-tot noordelijke stroming die een boel poolkou op sleeptouw neemt naar het zuiden. Gebieden als Schotland en het zuiden van Scandinaviƫ geraken de komende dagen al in de kou.

De ontwikkeling van een depressie op het noorden van de Noordzee belet in eerste instantie dat de kou gemakkelijk(er) verder zuidwaarts kan uitstromen. Vooral tegen/rond de jaarwisseling zou de kou ons wel moeten kunnen bereiken. Komende dagen worden erg spannend aan het weerfront en de vraag is nog even of de kou nu aan het langste eind zal gaan trekken, of dat het zachte en zeer wisselvallige weer met een kleine onderbreking gewoon wordt vervolgd. Hoe dan ook: Ik wens een ieder een mooie en gezegende Kerst toe.
Meer weer is er via www.weerprimeur.nl.

Door weerman Marc Putto