Afbeelding
Foto:

Recensies

PUUR! Winter
Licht & liefde in je leven

"Wat is de relatie tussen geluk en geloof? Wat zegt de Bijbel eigenlijk over geluk en gelukkig zijn? En wat kun je daarmee in je huis-tuin-en-keukenleven?"

'PUUR' hoofdredacteur Anne Schotanus spreekt haar bewondering uit voor mensen die ondanks tegenslag de kracht vinden om toch weer gelukkig te zijn. Ze verwijst hierbij naar de woorden van het Kerstkind: "Mijn kracht wordt in zwakheid volbracht" (2 Kor. 12:9). Verschillende vrouwen vertellen in dit magazine over de moeiten in hun leven en hoe ze desondanks staande bleven. Yvonne groeide op met een manisch-depressieve vader en Laurina verloor haar beide ouders toen ze nog maar een tiener was. Ze ging door een diep dal, toch ervoer ze de kracht om verder te gaan. "Het gaat niet over en dat hoeft ook niet. Het hoort bij mij. Maar toch kan ik weer ervaren hoe het is om ook gelukkig te zijn, want het lukt me om van hart tot hart contact te hebben met mensen om me heen, waarvan ik oprecht geniet. En het lukt me ook om kleine dingen op waarde te schatten."

Acht boeken over geluk zijn te vinden bij de leestips en voor de doeners onder ons: Jamie Oliver geeft een recept voor lasagne met krokante eend prijs. De appel-vanille taart, met bijgesloten recept, zal ook als toetje zeker geen gek figuur slaan.
Vega-mama Pauline Schonewille geeft een kijkje in haar vega-keuken en de auteurs Liesbeth Morren, Marianne Grandia en Ella Marjon delen hun favoriete vegetarische recept.

Redacteur Hilde gaat een week lang aan de groene smoothies en deelt haar ervaringen. "Ik heb gemerkt dat ze enorm goed vullen en me helpen het snaaien tegen te gaan."

Op zoek naar een leuk cadeautje voor een zus, tante of vriendin? Neem eens een kijkje in 'Puur Winter', een magazine dat diepgang combineert met een bepaalde mate van luchtigheid.
Meer informatie: www.kok.nl.

2014, uitgeverij Kok
100 blz, prijs € 7,95
ISBN 9789043 523967


Huis van de Senaat
De rijke historie van Binnenhof nummer 22

Den Haag beschikt over een rijke historie. Dit geldt uiteraard ook voor het gebouw van de Eerste Kamer aan Binnenhof 22. Nergens in Europa vergadert een parlement in een ouder gebouw.

Sinds 1849 biedt het Huis van het Senaat onderdak aan het Nederlandse parlement. Het Binnenhof is ontstaan aan de oever van een beekje. Hier bezaten de Graven van Holland een hofstede en in 1248 besluit Willem II zijn hoeve te verbouwen tot een paleis. Uiteindelijk werd het stadhouderlijk kwartier een aaneenrijging van kleinere en grotere gebouwen met in het midden een binnenplaats, waarbij de Ridderzaal een markante plaats inneemt. Wekelijks vergaderen de 75 leden van de Eerste Kamer in het Huis van de Senaat en jaarlijks trekt het gebouw vele duizenden bezoekers uit binnen- en buitenland.
Kunsthistoricus Marion Bolten schrijft met grote passie over diverse aspecten van het Huis van de Senaat: de gangen, kamers en zalen worden met veel oog voor detail onder de aandacht gebracht. Ze brengt de decoraties en kunstvoorwerpen voor het voetlicht en plaatst ze in een historisch kader. Parlementair fotograaf Hans Kouwenhoven verzorgde de foto's bij de tekst.
Bolten gaat allereerst in op het ontstaan en de rol van de Eerste Kamer. Een bijzondere ruimte in het stadhouderlijk kwartier was de Hofkapel: ooit bevatte het de portretten van de graven in de vorm van schilderijen of, nog eerder in de tijd, houten gravures.

Schat aan informatie

Ook valt een portrettengalerij te bewonderen met pentekeningen van alle voorzitters van de Eerste Kamer vanaf 1815. Het vooraanzicht van het Eerste Kamergebouw inspireerde kunstenaars tot het maken van diverse schilderijen. De oudste afbeelding van de buitenkant van het gebouw dateert van 1553. In de werkkamer van voormalig raadspensionaris Johan de Witt hangt zijn portret tegen de schoorsteenmantel. Marmeren borstbeelden, galerijen met Toscaanse zandstenen en monumentale trappenhuizen: de hoeveelheid informatie is formidabel, het gaat je op een gegeven moment bijna duizelen.

In 1678 ondergaat het Stadhouderlijk Kwartier een uitbreiding vanwege het huwelijk van Willem III met Mary Stuart. De Buitenhofvleugel wordt verlengd om het paar tijdens hun verblijf in Den Haag een aangename woonruimte te bieden.
In 2009 verlaten overigens de laatste vaste bewoners het Binnenhof. "De ambtswoning van de huismeester boven de centrale hal komt bij de kantoorruimtes."

Deze handzame gids bevat een schat van informatie en is een goede introductie voor een bezoek aan de Eerste Kamer. Ook zonder een gepland bezoek in het vooruitzicht is dit een informatief en toegankelijk geschreven boekje voor een heel scherpe prijs!
Wilt u zelf een kijkje gaan nemen in het Huis van de Senaat? Bezoekersinformatie is te vinden op www.eerstekamer.nl.

Marion Bolten
2014, uitgeverij Omniboek
192 blz., prijs € 9,95
ISBN 9789401 903851

Afbeelding