Afbeelding
Foto: De Banier

Voor u gelezen

Opnieuw beginnen

Door Jolanda Driesse-Bosland

Kansas. 1890. De jonge Christina Willems heeft na het overlijden van haar vader de leiding over een armenboerderij. Met verve kwijt ze zich van haar taak en de boerderij met haar bewoners floreert onder haar toezicht.


Christina heeft een speciaal plekje in haar hart voor de elfjarige blinde Tommy, die na een ernstig ongeval verstoten werd door zijn vader. Tommy hangt ook erg aan Christina. In haar liefde voor hem vergeet ze dat het belangrijk is voor de eigenwaarde van Tommy om zelfstandig dingen te kunnen ondernemen. Christina probeert Tommy volledig uit de wind te houden en helpt hem met alles.
Op een avond breekt er een enorme brand uit in de boerderij. Voorlopig moeten de bewoners elders onderdak zien te vinden. In het dorp zijn voldoende mensen voorhanden die de bewoners van de hoeve willen opnemen in hun huizen. Christina komt samen met medebewoonster Cora terecht bij een humeurige pensionhoudster die hen in ruil voor onderdak behandelt als veredelde slaven.
Tommy wordt geplaatst bij de plaatselijke molenaar, Levi Johnson, een stugge man die er in eerste instantie niets voor voelt om Tommy in huis te nemen. Ondanks zichzelf raakt de eenzame molenaar gehecht aan de blinde jongen en hij weet Tommy in korte tijd een gevoel van eigenwaarde terug te geven door hem als een gelijke te behandelen en hem aan het werk te zetten in de molen. Dit botst hevig met de principes van Christina die ervan uit gaat dat Tommy tegen alles wat nieuw is beschermd moet worden.
Na een hevig conflict met de molenaar plaatst Christina de jongen in het gezin van de plaatselijke bankier. Hier wordt hij liefdeloos behandeld, de pleegouders schamen zich voor hem. Als er bezoek komt wordt hij naar de keuken gebracht en een echt bed is te goed voor hem, hij slaapt onder een stapel dekens in de hoek van een slaapkamer. Hij kan immers toch niet zien of hij op een echt bed slaapt, is de redenatie van de pleegmoeder.
Tommy voelt zich diep ongelukkig in het bankiersgezin en wendt zich tot Christina om hulp, maar zij ziet zijn problemen over het hoofd vanwege haar eigen zorgen. De armenboerderij moet herbouwd worden, maar het bestuur van de zendingsbond heeft hier weinig oren naar. Het geld is er wel, de bestuursleden hebben echter ernstig bezwaar tegen het feit dat de armenboerderij tegenwoordig wordt geleid door een directrice. De bestuursleden twijfelen aan Christina's capaciteiten en willen zo snel mogelijk op zoek naar een mannelijke directeur. Ze worden hierbij negatief beïnvloed ingefluisterd door een oud-bewoner van de boerderij, Hamilton Dresden, die zint op wraak.

Herstel

Tommy voelt zich in de steek gelaten door Christina die geen tijd heeft om met hem te praten. Op een ijzig koude januaridag loopt hij weg en Joe, zijn vriend van de armenboerderij, moet hem de weg wijzen naar de molen van Johnson. Hopeloos verdwaald en tot op het bot verkleumd worden de twee jongetjes 's nachts aangetroffen bij de oever van de rivier.
Overigens ben je als je dit allemaal gelezen hebt nog maar op een derde van het boek. Er volgen nog genoeg verwikkelingen in deze dikke pil van bijna 500 bladzijden. Wie wil weten hoe het verder gaat met Christina, Cora, Tommy, Levi en de bewoners van de armenboerderij moet zeker verder lezen!
Van wie komt er onverwacht hulp voor de wederopbouw van de boerderij? Zal het Levi lukken om zijn hart voorgoed open te zetten voor Tommy? En hoe weet Christina wat Gods leiding in haar leven is nu het herstel van de armenboerderij zo lang duurt en de ene na de andere bewoner een nieuw thuis vindt? Welk geheim drukt zo zwaar op Cora en waarom duikt Dresden opeens weer op in de buurt van de boerderij? De schrijfster laat de hoofpersoon Christina een mooie ontwikkeling doormaken. Ze groeit uit tot een zelfbewuste, realistische vrouw met een sterk geloofsvertrouwen. Voor de liefhebber van een romantisch maar niet oppervlakkig verhaal is 'Opnieuw beginnen' een fijne historische roman voor een lange winteravond.
Kim Vogel Sawyer schreef meerdere historische romans en werd in Nederland onder meer bekend met de Katy Lambright-serie en de Sommerfeld-trilogie. Meer informatie: www.debanier.nl.

Kim Vogel Sawyer
2014, uitgeverij de Banier
476 blz., prijs € 19,95
ISBN 9789033 616341