Nummer een
Nummer een Foto: Willem Plug

Fotowedstrijd Donkere dagen levert mooie beelden op

Het thema 'donkere dagen' heeft veel lezers geïnspireerd, zo'n honderd foto's kwamen er binnen bij de redactie. Veel beelden van Goeree-Overflakkee, maar ook foto's van woestijnen en ruige landschappen rolden binnen in de digitale brievenbus. De jury had er een stevige dobber aan om de winnende foto te selecteren. Als verrassing zijn er niet één, maar drie winnaars uit de bus gekomen.

Door Martijn de Bonte

De juryleden zijn te spreken over het resultaat. "Hartstikke goed. Eigenlijk zijn ze allemaal mooi." Na een eerste selectie blijft er tijdens het jureren nog steeds een flinke stapel foto's liggen met potentiële winnaars. Na wat wikken en wegen kiest de jury dan toch de drie winnaars die het gevoel van de Donkere dagen het beste in beeld hebben gebracht.

De eerste prijs gaat naar een foto van een verlichte boerderij in de polder bij Sommelsdijk. De jury roemt de sfeer. Het past echt helemaal bij het thema donkere dagen. De lucht die naadloos overloopt in het landschap geeft de foto echt wat extra's. Het lijkt net een mooi schilderij. "Er staat niks teveel op," aldus jurylid Jaap Peeman. "Ik zou 'm zo boven de bank hangen", vult Anne-Marie Vermaat aan. De maker van de foto is Willem Plug uit Sommelsdijk, hij ontvangt een dinerbon voor twee personen.

Nummer twee is de foto van de verlaten Flakkeese polder. "Echt Flakkee", vat Jaap Peeman het beeld samen. Anne-Marie Vermaat roemt de symmetrie in de foto. Verder is de jury blij met de mooie zachte kleurtint van de foto. Het korrelige beeld geeft de foto een uitstraling van vroeger. De glimmende klei en de bomenrij in de verte maken het beeld compleet. Edwin van Heukelom uit Oude-Tonge heeft deze foto gemaakt en wint een lekkere lunch.

De derde prijs is voor de foto die Bart Pronk heeft gemaakt. De eenzame fietser steekt scherp af tegen de grillige wolkenlucht. "Heel origineel", vindt de jury van deze foto. Het zwart-wit past goed bij dit beeld. De fotograaf heeft goed gekeken, het gaas is een mooie toevoeging aan het beeld.

Tips: Het valt op dat niet alle foto's die zijn ingestuurd scherp zijn. Het is ook best lastig om in het donker scherpe foto's te maken. De oplossing is het gebruik van een statief. Als de camera niet beweegt blijft het beeld vanzelf scherp. Als u geen statief bij zich heeft, dan kunt u altijd gebruik maken van een muurtje, het dak van de auto of iets anders dat stevig is. Een andere tip is om foto's te maken net voor het helemaal donker wordt. De periode tussen schemering en duisternis. In vaktermen het 'blauwe uurtje', waarin het licht een blauwige kleur heeft.

Nummer twee
Nummer drie