Dhr. de Waal (midden) bekijkt het fraai uitgevoerde fotoboek, geflankeerd door links dhr. Heser en rechts burg. Van Es van Middelharnis.
Dhr. de Waal (midden) bekijkt het fraai uitgevoerde fotoboek, geflankeerd door links dhr. Heser en rechts burg. Van Es van Middelharnis. Foto: Archief

Eerste exemplaar fotoboek aan burg. Van Es overhandigd

Vrijdagmorgen zijn de eerste exemplaren van het fotoboek 'Flakkee in oude ansichten' van hand tot hand gegaan. Dat gebeurde op een bijeenkomst in het gemeentehuls te Middelharnis, waar door de adjunct-directeur van de Europese Bibliotheek, dhr. H.V.M. Keser het eerste boekje werd overhandigd aan burgemeester Van Es van Middelharnis van wie het initiatief tot de samenstelling daarvan bleek te zijn uitgegaan.

Op de bijeenkomst waren aanwezig burg. V.d. Harst, loco burg. Van Rossum van Dirksland, loco burg. J . Voogd van Goedereede, leden van het bestuur van het Streekmuseum en de plaatselijke boekhandelaren, welk gezelschap door burg. Van Es hartelijk werd verwelkomd. Dhr. Van Es herinnerde in zijn welkomstwoord aan het eerste contact dat hij hierover met dhr. Sypkens, bestuurslid van het Streekmuseum, had gehad en hij bracht zijn hartelijke complimenten voor de snelle honorering van de toen geopperde gedachte.

Een genoegen

Dhr. Keser verklaarde daarop veel genoegen aan de voorbereiding te hebben beleefd en hij kon zich daarom voorstellen dat het genoegen van hen die het eiland kennen des te groter zal zijn. De waarde van de in dit boek getoonde ansichtkaarten zag spr. daarin dat, wanneer ze naast elkaar gelegd worden, er een hele ontwikkeling uit afgelezen kan worden. Dhr. Keser ging hierna over tot het overhandigen van de eerste exemplaren, zelfs voor de samensteller, dhr. Th. de Waal was de fijne uitvoering een verrassing.

Dhr. De Waal bracht in een korte verklaring van de gevolgde werkwijze dank aan degenen die hem kaarten in bruikleen hadden afgestaan, speciaal noemde hij dhr. C. Ras te Herkingen die een unieke verzameling heeft. Weinig bekende feiten - dat bijv. de Watergeuzen eerst Ooltgensplaat binnenvielen voordat zij Den Brie! veroverden - werden door hem opgehaald als vrucht van de naspeuringen die hij voor een verklarende tekst onder de ansichten nodig had. Het oudste gebouw van Flakkee is de Ouddorpse gem. toren gebleken die al van voor het jaar 1100 moet dateren. Spr. wenste tenslotte de uitgeefster een goed debiet en hopelijk een tweede druk van het boek dat hij gaarne aan beval.

Behoefte

Dat er aan dit boekje grote behoefte was had dhr. A.J. Krulder als voorzitter van het Streekmuseum ervaren. In het museum blijkt steeds de meeste belangstelling uit te gaan naar de oude kaarten.

Burg. Van Es tenslotte hoopte dat velen, geïnspireerd door de fraaie foto's Flakkee eens zullen bezoeken. Hij vond het verheugend dat idealisme, commercie en wetenschap tot dit prachtige resultaat hebben geleid.