Aan de slag met het maken van kerststukjes.
Aan de slag met het maken van kerststukjes. Foto:

Zorgboerderij in winterslaap? Vergeet het maar

Een bezoek aan zorgboerderij De Nollestee in Melissant, kort voor de kerstdagen, is inspirerend. Bij de ontvangst en de rondleiding over het bijna winterse buitengebeuren is er alle hartelijkheid en spontaniteit. Een kijkje in de kassen op het 12.000 m2 grootte perceel waar keurig gestapelde kuipen met moederplanten staan. In de werkplaats worden platen geschilderd. Er is onderhoud aan gereedschap en uiteraard - passend in de tijd - er worden kerststukjes gemaakt. Gastheer Cor Joppe, nu nog via een arbeidscontract verbonden aan zorginstelling Zuidwester, maar vanaf januari 2015 als zelfstandig ondernemer optredend, hoeft het ijs voor een journalist op bezoek nauwelijks te breken.

Door Jaap Ruizeveld

Samen met echtgenote Jolanda en Hannie Grinwis, op dit moment vaste kracht/begeleider voor minstens 3 dagen in de week, is het al een feest om de koffiepauze met de cliënten te delen. Graag vertellen ze over hun werk. Wat ze leuk vinden. Snel worden er fotoboeken uit de kast gehaald om te laten zien wat er allemaal gebeurt op de kwekerij. Zij willen enthousiast hun passie delen. Een van de vijf vaste ondersteunende vrijwilligers, deze woensdagmorgen is dat Huib van Dam, schuift ook aan. Een zorgboerderij in winterslaap? Vergeet het maar.

Professioneel

De Nollestee (voorzien van het keurmerk Kwaliteitswaarborg zorgboerderijen) is een professioneel aangestuurd en geleid bedrijf, waar dagelijks 14 cliënten met een beperking, ieder op zijn of haar eigen niveau en werktempo, actief is en een prestatie levert. In leeftijd variërend van 19 tot 66 jaar. Meest mannen. En een enkele vrouw. Het bedrijf bestaat al 19 jaar, vertelt Joppe. In deze jaren hebben meerdere medewerkers er een grote bijdrage geleverd. Gestart in 1996 als een van de eerste zorgboerderijen in het land. De Nollestee telt twee grote en drie kleine kassen. Het assortiment: 30 soorten heesters en 270 vaste (winterharde) planten. Alles aangeboden tegen marktconforme prijzen.

Vervoer

Rond de klok van 9 uur begint het werk. Het eindigt om 16.00 uur. Elke cliënt wordt bij aankomst persoonlijk begroet en met hem of haar wordt dan eventjes gesproken. Een aantal cliënten komt met een busje vanaf zorginstelling Zuidwester. Andere medewerkers worden eveneens met een busje gebracht, maar dan bijvoorbeeld uit Ouddorp. Ook komen er enkelen op eigen gelegenheid. Cliënten die of in genoemde zorginstelling wonen of nog thuis bij de ouders of - met begeleiding - zelfstandig wonen. "Ieder van hen heeft voor zijn of haar werk een indicatie Zorg Zwaarte Pakket (ZZP), dat gekoppeld is aan een tarief dat bepaald wordt door de NZA (Nederlandse Zorg Autoriteit). Op basis van deze feiten en een begeleidingsplan wordt, waar nodig met gerichte begeleiding, een activiteit verricht.

Zelfredzaamheid

"Wij scheppen mogelijkheden waarin onze medewerkers met hun beperking kunnen laten zien wat zij aan vaardigheden kunnen brengen. Een uitdaging die inspireert. Het is onze insteek om de zelfredzaamheid van hen te vergroten. Hen deel te laten nemen aan de maatschappij. Via hun werk met mensen in contact te brengen. Dat gebeurt bijvoorbeeld met de (kassa)verkoop van onze producten", zegt Cor Joppe. Met het kopje koffie in de hand willen Anthonij (27) en Hans (26) daar wel iets over vertellen. "Werken in de kas is hun favoriete bezigheid". (Zoals het om-potten van de moederplanten, waarbij één deel wordt gescheurd (losgezaagd) om weer als nieuwe moederplant verder te ontwikkelen, terwijl andere delen als wortelstek worden gesneden om verder te groeien). Cliënten vinden het fijn om met bezoekers langs de plantenbakken te lopen en bij aankoop hen helpen in te pakken. Tot slot dan natuurlijk met hen afrekenen. "Niet moeilijk hoor. Alles gaat met kleurencodes op de kassa. Leuk werk. Dat geldt ook voor opruimen en herstelwerk uitvoeren. Daarvoor is nu de tijd. We doen het allemaal. Weet je, we hebben ook zelf bestrating gelegd. Het gras gemaaid". Het enthousiasme in vertellen is nauwelijks te stoppen. Naast al dat werk is er ook gelegenheid voor ontspanning. Darten is favoriet. Ook een partijtje tafelvoetbal gespeeld en in de zomerperiode is er het jeu de boules baantje.

Duurzaamheid

Joppe is trots dat de kwekerij goed scoort op het gebied van duurzaamheid. Zonnepanelen zorgen voor de eigen energiebehoefte. Sterker nog, er wordt zelfs stroom aangeboden. Er is een oplaadpunt voor elektrische fietsen. Het regenwater wordt opgevangen in twee grote bassins en wordt optimaal ingezet voor het verzorgen van de heesters en planten. Dat is belangrijk, zegt Cor, omdat in leidingwater veel kalk zit. Een aantal cliënten volgt een deel van ons gesprek. Ze kunnen best uit de voeten met hun "niet al te strenge baas". Ze voelen zich betrokken. Tonen hun eigen documentatiemappen waarin onder meer de verslagen zijn opgenomen van de maandelijkse vergadering. Meepraten en inspraak over vaste agendapunten: Een terugblik. Wat hebben we gedaan? Wat gaan we doen?

Veranderingen

Juist die inzet op de vaardigheden is belangrijk, geeft Joppe aan. De ontwikkeling staat niet stil. Recent is het eerste nummer van ons Nieuwsblad De Nol uitgebracht, waarin Mark zijn grafische kennis toont. Met een open mind staan richting de maatschappij betekent ook dat ouders op bezoek kunnen komen. Dat er cursussen worden gegeven, zoals die voor het EHBO-diploma.
Volgend jaar verandert er veel in de zorgsector, geeft Joppe tenslotte aan. De gemeente neemt taken over en op dit moment zijn alle details nog niet bekend. De contacten met Zuidwester blijven. De Nollestee gaat dan als zelfstandige onderneming verder.

In de kas vlnr: Anthonij, Hans, Ederson Steven, Patrick, William, Glenn, Frans, Cor Joppe en Aram.