Vlaggen halfstok in Goedereede.
Vlaggen halfstok in Goedereede. Foto: Archief EIlanden-Nieuws

Help WO2GO de lijst te completeren met foto's!

Oorlogsslachtoffers Goeree-Overflakkee krijgen een gezicht

Een lijst is maar een lijst. Aan de kille feiten – naam, geboortedatum, plaats, sterfdatum, doodsoorzaak – wil WO2GO foto's toevoegen. "Wij willen de oorlogsslachtoffers een gezicht geven", zegt Dennis Notenboom, voorzitter van de stichting die de geschiedenis van Goeree-Overflakkee tijdens de Tweede Wereldoorlog onderzoekt en levend houdt.

Van een aantal oorlogsslachtoffers zijn er foto's, deels uit het boek 'Blijvend Gedenken' van David Hoogzand, deels aangeleverd door bijvoorbeeld familie. Mede door het publiceren van de voorlopige lijst in deze krant, hoopt WO2GO dat er meer foto's – en gegevens – loskomen. Dan kan in het voorjaar een zo compleet mogelijke lijst worden gepresenteerd en hebben zoveel mogelijk eilandelijke oorlogsslachtoffers een gezicht. Lezers van deze krant kunnen daar dus een belangrijke bijdrage aan leveren. Door zelf foto's aan te leveren en/of anderen daartoe te bewegen.

Bij het samenstellen van de lijst is 'Blijvend Gedenken' als uitgangspunt genomen. Dat geeft een vrij volledig overzicht van de eilandelijke oorlogsslachtoffers. WO2GO heeft de slachtoffers eraan toegevoegd die op het eiland zijn geboren, maar later verhuisd naar elders. Die zijn opgespoord via de database van de Oorlogsgravenstichting. Bijvoorbeeld Flakkeese militairen die omkwamen in de Javazee en eilanders die het jappenkamp niet overleefden, staan nu ook op de lijst. Dat geldt ook voor meer niet-Flakkeeërs die tijdens de oorlogsjaren op Goeree-Overflakkee zijn overleden. Naast de Oorlogsgravenstichting was ook het Zeeuws krantenarchief een bron.

Dennis Notenboom: "Op die manier is de lijst 40 procent groter geworden. Eerst stonden er ongeveer 160 namen van oorlogsslachtoffers op, nu 237. Zonder de Joodse burgers." De in juni 1945, dus na de bevrijding, bij Ooltgensplaat gesneuvelden staan ook op de lijst. Zij passen in de definitie: slachtoffer als gevolg van oorlogsgeweld of de gevolgen daarvan, zoals ziekte en honger.

Volgens de voorzitter van WO2GO is het een utopie om van alle oorlogsslachtoffers – 237 of meer – een foto te vinden. "Maar we willen er zoveel mogelijk verzamelen." Dus: lezers, help de lijst compleet te maken! En zeg het voort aan mensen die het Eilanden-Nieuws niet lezen!

Foto's en gegevens van eilandelijke oorlogsslachtoffers (1940-1945) kunnen worden doorgegeven aan WO2GO. Dennis Notenboom van de stichting is te bereiken via d.notenboom@wo2go.nl of 06 51859641.

Bekijk de lijst met - tot nu toe - verzamelde foto's van slachtoffers op de volgende pagina...