De prestatieafspraken worden in gezamenlijkheid ondertekend. Foto: Hans Villerius
De prestatieafspraken worden in gezamenlijkheid ondertekend. Foto: Hans Villerius Foto: Hans Villerius

Handtekening onder prestatieafspraken

MIDDELHARNIS – "Een heuglijk moment!", zo noemde wethouder Daan Markwat de bijeenkomst die vorige week woensdagmiddag in bestuurscentrum Het Rondeel werd gehouden, "niet alleen op Goeree-Overflakkee, maar misschien ook wel in Nederland." Als één van de eersten in het land ondertekenden de gemeente, de woningcorporaties en de huurdersverenigingen op Goeree-Overflakkee prestatieafspraken, waarin invulling wordt gegeven aan de collectieve verantwoordelijkheid voor sociale volkshuisvesting op het eiland.

Door Hans Villerius

In de achterliggende tijd hebben hiervoor de gemeente, de corporaties Woongoed GO, FidesWonen, Beter Wonen Goedereede en Beter Wonen Ooltgensplaat, alsmede de huurderverenigingen Goedereede, Woonbelang en Uw Belang Ons Belang de prestatieafspraken gemaakt. Ieder jaar zullen de afspraken geëvalueerd en waar nodig bijgesteld worden.

Uniek

De prestatieafspraken zijn een gevolg van de nieuwe Woningwet. Die stelt eisen aan alle partijen die met sociale huisvesting bezig zijn. Corporaties, huurdersverenigingen en gemeente kunnen aan die eisen voldoen als zij optimaal samenwerken en in een document vastleggen waaraan ze daarbij zich zullen houden. Het gaat om realiseerbare en concrete afspraken over uiteenlopende zaken die de sociale volkshuisvesting raken. Nieuwbouwplannen, levensloopbestendig bouwen, de betaalbaarheid van zowel de nieuwbouwplannen als van de huurprijzen, beleid met betrekking tot het verkopen van woningen, energiebesparing, verduurzaming van het woningbezit, toekomstbestendigheid, huisvesting voor specifieke doelgroepen. Over al deze thema's zijn harde afspraken gemaakt, waarop de betrokken partijen aangesproken kunnen worden. "Het is uniek dat we zover met elkaar zijn gekomen", zo gaf Markwat aan, "en het is zeker niet vanzelfsprekend dat gemeente, corporaties en huurdersverenigingen aan tafel gaan om afspraken te maken over wat ze het komende jaar gezamenlijk zullen gaan realiseren. Terugziend op het proces dat we hiervoor doorlopen hebben, kunnen we alleen maar zeggen dat het in een heel positieve sfeer gegaan is, waardoor we nu dit heuglijke moment kunnen hebben. Daar mogen we trots op zijn!"

Eigen belang ondergeschikt

Als voorzitter van de Woningfederatie Goeree-Overflakkee noemde Simon van Nieuwaal de samenwerking "pure winst" en ook hij gaf aan dat het hele traject om tot de prestatieafspraken te komen "liep als een trein". "Maar we zijn er nog niet, dit is slechts een begin", zo gaf hij aan. Daarbij riep hij richting de andere partijen op om in de verdere samenwerking nóg meer oog te hebben voor het belang van de sociale huisvesting. Mogelijke eigen belangen dienen hieraan ondergeschikt te blijven, zo benadrukte hij.

Sterkere eenheid

Namens de huurdersverenigingen op het eiland voerde Maarten van der Klooster het woord. Hij wees erop dat het belangrijk is om te werken aan een goede leefbaarheid van de woonkernen, maar ook aan verduurzaming van de huurwoningen op het eiland. "Door de nieuwe Woningwet zullen ook de huurdersverenigingen meepraten over besluitvorming en uitvoering. Daarmee vormen we met elkaar een sterkere eenheid met kennis van zaken, die bijdraagt aan goed wonen op Goeree-Overflakkee!"

Na de gesproken woorden ondertekenden de partijen de prestatieafspraken voor 2016. Deze zijn na te lezen op de gemeentelijke website: www.goeree-overflakkee.nl/prestatieafspraken.