Leni (l.) en Arie (r.) Noordijk hebben zojuist hun Koninklijke Onderscheidingen opgespeld gekregen door burgemeester Ada Grootenboer. Foto: Hans Villerius
Leni (l.) en Arie (r.) Noordijk hebben zojuist hun Koninklijke Onderscheidingen opgespeld gekregen door burgemeester Ada Grootenboer. Foto: Hans Villerius Foto: Hans Villerius

Echtpaar Noordijk benoemd tot lid in de Orde van Oranje-Nassau

SOMMELSDIJK – Tijdens de clubkampioenschappen bij zwemclub De Schotejil in Recreatiecentrum De Staver werden zaterdagmiddag 5 december twee Koninklijke Onderscheidingen uitgereikt. Het echtpaar Arie en Leni Noordijk viel die eer te beurt en het was burgemeester Ada Grootenboer die hen de bijbehorende decoraties opspeldde.

Door Hans Villerius

Tromgeroffel, trompetgeschal en de sound van nog andere blaasinstrumenten vulden zaterdagmiddag de zwemzaal van Recreatiecentrum De Staver. Niet omdat Sinterklaas er binnenkwam of iets van dien aard, want die was daar in geen velden of wegen te bespeuren. Maar plotseling was het er, terwijl de door zwemclub De Schotejil georganiseerde clubkampioenschappen er werden gehouden en de één na de ander het bassin in dook om een zo goed mogelijke zwemprestatie neer te zetten, met langs de kanten tal van toeschouwers. Tóen ineens dreunden en rammelden de tromslagen door het zwembad, al gauw gevolgd door het muzikale spel van de koperblazers van Koninklijke Fanfare Sempre Crescendo. Ze speelden letterlijk de zwemmers het water uit, want iedereen trok naar de hoek van het zwembad waar de muziek vandaan kwam. En al gauw werd duidelijk dat het inderdaad niet om Sinterklaas ging, maar om twee mensen die al jarenlang met zeer grote inzet zich beijveren voor zwemclub De Schotejil. Maar óók voor muziekvereniging Sempre Crescendo. Vandaar dat dit muziekgezelschap er zich zo liet horen. De twee om wie het ging, het echtpaar Arie en Leni Noordijk, werden naar voren geroepen, geen flauw idee hebbend van wat er aan de hand was. Maar dat maakte burgemeester Ada Grootenboer al gauw duidelijk, nadat zij geïntroduceerd was: "Het is mij een grote eer dat ik u mag meedelen dat Zijne Koninklijke Hoogheid Willem-Alexander u beiden heeft benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau!"

Zwemmen

Het echtpaar Noordijk is 25 jaar vrijwilliger van zwemclub De Schotejil. Zij zetten zich op een zeer bijzondere manier in voor de zwemclub.
Leni Noordijk is er sinds 1990 vrijwilliger, dus zonder enige vorm van vergoeding. Ze voert de ledenadministratie en is official bij eilandelijke en regionale zwemwedstrijden. Zij leidt aspirant officials op en is ook vijf jaar bestuurslid van de zwemvereniging geweest. Sinds 1996 is ze bij de KNZB zwemofficial met de bevoegdheden tijdwaarnemer en jurysecretaris. Dit doet ze niet alleen bij haar eigen vereniging, maar ook bij regiowedstrijden binnen het gebied van de voormalige Zwembond van Rotterdam en Omstreken. Daarnaast begeleidt en beoordeelt ze op een plezierige en rustige manier de aankomende jurysecretarissen.
Haar man Arie is, ook sinds 1990, vrijwillig trainer van De Schotejil, dus eveneens onbetaald. Naast zijn rol als trainer verzorgt hij de jaarplanning, is hij contactpersoon voor andere zwemverenigingen, zorgt hij voor de inschrijvingen van de wedstrijden, de indeling van de trainingsgroepen en ook is hij ploegleider bij wedstrijden. Onder zijn leiding zijn de afgelopen 25 jaar diverse nationale titels behaald, met als hoogtepunt een verbetering van het nationaal record door een van de jeugdleden in maart 2015. Ook de promotie in de landelijke zwemcompetitie van afdeling C naar afdeling B in het seizoen 2014-2015 is voor een groot deel toe te schrijven aan de inspanningen van Arie.
Door hun grote inzet is het echtpaar niet alleen onmisbaar voor zwemclub De Schotejil, maar zijn ze beiden ambassadeur van de zwemsport in het algemeen, zowel op Goeree-Overflakkee als in de regio.

Muziekvereniging

Daarnaast is Arie Noordijk zeer actief bij Koninklijke Muziekvereniging Sempre Crescendo. Niet minder dan 55 jaar is hij hier lid, maar ook heeft hij vele jaren in het bestuur van de muziekvereniging gezeten, zelfs als voorzitter én secretaris. En lang voordat er sprake was van een muziekopleiding via de muziekschool, nam híj de opleiding van nieuwe muzikanten voor zijn rekening, waaraan hij vele zaterdagavonden heeft gespendeerd.

Eerste echtpaar

Reden genoeg om zóveel belangeloze inzet, en dat al zóveel jarenlang, te waarderen met het toekennen van een Koninklijke Onderscheiding en ditmaal zowel man als vrouw publiek in het zonnetje en in de bloemetjes te zetten. Dat deed de burgemeester dan ook met zichtbaar genoegen, het echtpaar meteen verklappend dat zij de eersten zijn in de gemeente Goeree-Overflakkee die als echtpaar een Koninklijke Onderscheiding ontvangen!"