Greet de Kooning en Jan Terlouw op de voorste rij tijdens de jubileumbijeenkomst van Rethorica. (Foto: Jaap Peeman)
Greet de Kooning en Jan Terlouw op de voorste rij tijdens de jubileumbijeenkomst van Rethorica. (Foto: Jaap Peeman) Foto: Jaap Peeman

Jubileumjaar Rethorica in stijl afgesloten

SOMMELSDIJK – Spreektaal, muziektaal, beeldtaal. Dat zijn de talen van de rederijkers. En dat waren ook de talen waarin Sociëteit Rethorica, in 1515 gesticht als rederijkerskamer in Sommelsdijk, het jubileumjaar vorige week donderdag in stijl afsloot. De slotbijeenkomst was bewust op 26 november gepland, want dat was op de dag af vijfhonderd jaar na de bekrachtiging van de oprichtingsakte door Philips van Bourgondië, heer van Sommelsdijk.

Door: Kees van Rixoort

De slotbijeenkomst in De Staver (Prieel) was een waardige afsluiting van het jubileumjaar, dat Sommelsdijk en de rest van Goeree-Overflakkee al zoveel moois had gebracht. Denk aan de historische markt, de activiteiten op Open Monumentendag, met als onbetwistbare hoogtepunt de onthulling van twee kunstwerken aan de haven van Sommelsdijk, en het jubileumconcert in de dorpskerk.

Puntdichten en blazoenen

Een goed gevuld Prieel zag en hoorde een gevarieerd programma, waarin de diverse talen van de rederijkers welluidend aan bod kwamen. Leerlingen van de RGO (4 en 5 vwo) hadden veel werk gemaakt van een serie puntdichten over vijfhonderd jaar geschiedenis van Nederland, waarin de namen van de Rethorica-leden waren verwerkt. De leerlingen wisten de zaal aan het lachen te krijgen met humoristische spreek- en beeldtaal. Bijvoorbeeld over de prins, die van een prater (blablabla…) veranderde in een zwijger… Andere leerlingen hadden blazoenen gemaakt. Ze hingen, goed zichtbaar voor iedereen, boven het podium.

Wat betreft de muziektaal had Sociëteit Rethorica ook een fraaie traktatie in petto: Clementine Volker, een zangeres uit Goedereede, en haar begeleiders op gitaar en viool wisten het publiek zeer te boeien met voornamelijk Ierse en Amerikaanse folkmuziek, maar ook met een lied over een overstroming.

Lofzang op de taal

Hoogtepunt van de avond was de lezing van Jan Terlouw, oud-politicus en schrijver van een indrukwekkend oeuvre, waarin kinder- en jeugdboeken de boventoon voeren. Terlouw, de tachtig inmiddels ruimschoots gepasseerd, sprak over het belang van lezen en schrijven. In feite was zijn verhaal één grote lofzang op de taal. Mét een duidelijke waarschuwing.

Lees verder op pagina 3