De verschillende vertegenwoordigers nemen plaats rondom het Rabobankbankje aan de Galathese Kreek.
De verschillende vertegenwoordigers nemen plaats rondom het Rabobankbankje aan de Galathese Kreek. Foto: Adri van der Laan

Gemeente plaatst 'Rabobankbankjes'

ACHTHUIZEN – Met een kort officieel moment door een klein aantal aanwezigen, werd vrijdagochtend een bankje onthuld in het natuurgebied Galathese Kreek onder de rook van Achthuizen. Dit bankje is één van de acht picknickbankjes die verdeeld over het eiland worden geplaatst. Een initiatief van de - toen nog - Rabobank Goeree-Overflakkee, naar een idee van Tea Both.

Tekst en foto: Adri van der Laan

"Het was een van de snelst genomen besluiten", zo herinnert Jan Verhage van Rabobank Het Haringvliet zich. Hij doelde op het voorstel aan de Ledenraad van de toenmalige Rabobank Goeree-Overflakkee om als afscheidscadeau een aantal picknickbankjes te schenken aan de gemeente. Dit 'afscheid' had verband met de fusie tussen de eilandelijke bank en die van de Hoeksche Waard. Het voorstel was afkomstig van het ledenraadslid Tea Both. Zij was eveneens aanwezig bij de onthulling van het eerste bankje in de Galathese Kreek.

Iets met bankjes

"Ik heb iets met bankjes", vertelt Tea Both. Juist in de nabijheid van bijzondere plaatsen gebruikt zij graag een bankje om even tot rust te komen en de omgeving goed op zich in te laten werken. Een aantal jaren geleden heeft zij – bij haar afscheid van het Waterschapsbestuur – eveneens een bankje geschonken dat staat bij de ingang van het nieuwe fietspad bij de ingang van de Slikken van Flakkee bij Melissant.

De gemeente Goeree-Overflakkee werkte graag mee aan het initiatief. Wethouder Arend-Jan van der Vlugt en Anne Marijke Elema waren dan ook eveneens aanwezig bij de ingebruikname. Arjan Versprille van Staatsbosbeheer, beheerder van de Galathese Kreek, verzekerde blij te zijn met het bankje en hij waardeerde gelijk dat de bankjes door een lokale ondernemer kunnen worden vervaardigd.

Wethouder Arend-Jan van der Vlugt dankte de Rabobank voor de bankjes. Hij was te spreken over de 'leuke samenwerking' tussen de gemeente, de bank en terreinbeheerder. Zorgvuldig is er gekeken naar de plaatsen waar de bankjes terechtkomen. Dit zal voornamelijk zijn langs het wandelroutenetwerk op het eiland, bij markante punten.

De bankjes zijn of worden geplaatst bij molen De Windvang in Goedereede en de Bommelaer in Den Bommel. Deze plaatsen zijn in nauw overleg met de Molenstichting G-O uitgekozen. In samenspraak met Staatsbosbeheer, de Werkgroep Nieuwe-Tonge in Bloei en Camping 't Anker, worden twee bankjes geplaatst in het Battenoordse Bos. In overleg met Coöperatie Deltawind wordt een bankje geplaatst aan de Blaakweg te Oude-Tonge, met zicht op Windpark Battenoert. Samen met UFA wordt een 'leugenbankje' geplaatst bij de Visafslag in Stellendam en nabij het kunstwerk aan de oude haven van Stellendam. Dit na overleg met de Dorpsraad Stellendam.