In deze fraaie auto mochten de leerlingen hun eerste meters afleggen.
In deze fraaie auto mochten de leerlingen hun eerste meters afleggen. Foto: Julian Villerius

Laatste keer RoadSense op het eiland

MIDDELHARNIS – Wat is eigenlijk jouw rol in het verkeer als passagier? Als vijftienjarige heb je nog geen rijbewijs, maar maak je wel deel uit van het verkeer. Wat kun jij dan doen om de verkeersveiligheid te vergroten? Deze zaken kwamen aan bod bij het verkeerseducatieprogramma RoadSense van Mercedes-Benz Nederland, dat vorige week weer op het eiland werd geboden. Het doel is dat jongeren van veertien tot zestien jaar zich beter bewust worden van allerlei gevaren in het verkeer.

Door Julian Villerius

Theoretisch

Mercedes-Benz organiseerde samen met de provincie en de gemeente dit project in het kader van verkeersveiligheid. Het project bestaat uit twee delen. In het gebouw van Webego startten leerlingen met een theoretisch gedeelte, met onder andere een groepsdiscussie over wat wel of niet prettig is in een auto en over emoties van passagiers die invloed kunnen hebben op de bestuurder. Daarnaast mochten leerlingen met een 'alcoholbril' op lopen. Door deze bril zie je de wereld om je heen net eender als wanneer je dronken bent en beweeg je je totaal gedesoriënteerd voort. Daarbij werd de vraag voorgelegd of je bij zo'n bestuurder in zou stappen of dat je zo'n persoon überhaupt laat rijden. Ook de dode hoek werd behandeld. Verder was er een weegschaal die laat zien hoeveel je lichaamsgewicht wordt verveelvoudigd als er een noodstop wordt gemaakt en welke gevolgen dit kan hebben. Vooral dat gedeelte sprak veel jongeren aan.

Zelf ervaren

Het tweede deel speelde zich af op het parkeerterrein van De Jonge Spartaan. Op een afgeschermd deel mochten de leerlingen zelf rijden in een Mercedes B automaat met dubbele bediening, met natuurlijk een rijinstructeur ernaast. Na de eerste rondjes gereden te hebben, werden schuimrubberen ballen op de hoedenplank gelegd. Tijdens de volgende werd een noodstop gemaakt en vlógen de ballen door de auto heen. Natuurlijk reden om het gesprek aan te gaan: "Wat gebeurde er nu? Stel dat er geen softballen lagen, maar hardere en zwaardere spullen...?"

Naast losliggende voorwerpen werd ook wat verteld over afleiding in het verkeer. Denk aan een mobieltje, gillende kinderen op de achterbank of harde muziek. Door de leerlingen een voor een te laten rijden, ervoeren ze zelf wat afleiding met een bestuurder doet.

Laatste keer

Op het eiland worden voor jongeren meer projecten georganiseerd op het gebied van verkeersveiligheid. Meriam van Balen van de Regionale Projectgroep Verkeersveiligheid (RPV) op Goeree-Overflakkee vertelt: "We hebben onder de vlag 'Totally Traffic' een aantal projecten, waaronder verkeersveiligheidsmarkt voor de brugklas, een theatervoorstelling voor tweedeklassers en een kruispuntdebat voor derdejaars scholieren. Nu hadden we RoadSense erbij voor vierde- en vijfdejaars leerlingen. Helaas hebben we begrepen dat dit project ophoudt: het wordt niet meer verder gesubsidieerd vanuit Mercedes. We vinden het wel een gemiste kans dat dit niet wordt voortgezet."

Zie ook het filmpje op www.eilandennieuws.nl, waarin Myra Pot van Mercedes-Benz Nederland en Meriam van Balen een en ander over het project vertellen.