Afbeelding
Foto: Hans Villerius

Lintje voor 'muzikaal orakel' Zweerus

NIEUWE-TONGE – In Ons Dorpshuis te Nieuwe-tonge hield de plaatselijke muziekvereniging Apollo haar jaarconcert. Een evenement dat ieder jaar weer veel belangstellenden trekt. Maar ditmaal droeg het een speciaal karakter, omdat dirigent Gert Zweerus z'n 60-jarig jubileum had bij Apollo. En ter ere daarvan werd hij tijdens dit jaarconcert benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau. Burgemeester Ada Grootenboer-Dubbelman speldde de jubilaris de bijbehorende versierselen op.

Door Hans Villerius

Al sinds 1955 is Zweerus lid van Apollo. In 1957 werd een drumband samengesteld uit tamboerleerlingen die les hadden van Gerts vader, Marinus. Die leerde de drumbandleden, die geen noot konden lezen, vele marsen uit het hoofd te spelen. Gert geeft vele kinderen muziekles in verschillende dorpen op het eiland, geheel op vrijwillige basis. Met groot enthousiasme weet hij mensen te motiveren. Hij betaalt zelfs de zaalhuur, zo gedreven is hij om jongeren iets te leren. Verder was hij dirigent van Muziekvereniging E.M.M. uit Den Bommel, was hij oprichter en dirigent van jeugdgroep 'The Young Music Makers' en oprichter en instructeur van de drumband aldaar. Door zijn komst naar E.M.M. in 1968 bloeide de vereniging op en breidde het ledental fors uit. In 2013 werd hij hier benoemd tot eredirigent.
Ook van Koninklijke Fanfare Apollo Goedereede is Gert al meer dan 25 jaar lid. Naast zijn lidmaatschap zet hij zich in voor de opleiding van de slagwerkleerlingen. Hij heeft vele leerlingen het roffelvak bijgebracht en op hoog niveau afgeleverd. De kwaliteitsverbetering die het slagwerk heeft doorgemaakt kan dan ook volledig op zijn conto worden geschreven. "Gert, jouw visie en ervaring is onmisbaar voor Goeree-Overflakkee. Je wordt dan ook met recht 'het muzikale orakel van het eiland' genoemd!", zei de burgemeester voordat ze de jubilaris decoreerde.