Jan Terlouw.
Jan Terlouw. Foto: pr.

Rethorica sluit jubileumjaar af met Jan Terlouw en boekpresentatie

SOMMELSDIJK – Sociëteit Rethorica bestaat vijfhonderd jaar en heeft dit jubileum groots gevierd in 2015. Op donderdag 26 november is de feestelijke afsluiting van het jubileumjaar in De Staver (Prieel). De sociëteit pakt uit met een gevarieerd programma, waarin de bekende schrijver en oud-politicus Jan Terlouw een hoofdrol speelt. Tijdens de avond, die gratis toegankelijk is, presenteert Rethorica ook een boek over de geschiedenis van Sommelsdijk.

De datum voor de slotavond van het jubileumjaar is goed gekozen. 26 november 1515 was namelijk de dag dat Rethorica is gesticht als rederijkerskamer. Later veranderde het karakter van Rethorica. Eerst werd het een schutterij en na de afschaffing van dit fenomeen ontstond de sociëteit zoals we die nu kennen. Het eeuwenoude gezelschap houdt zich vooral bezig met cultuur en cultuurhistorie, het verspreiden van kennis daarover en het bevorderen van de instandhouding daarvan.

Ook tijdens de feestelijke afsluiting op 26 november komen deze aspecten naar voren. Jan Terlouw houdt een inleiding over het belang van het geschreven woord in de huidige digitale wereld. Daarnaast spreekt hij over de wonderlijke overgang van natuurkundige naar schrijver. Terlouw (1931), opgeleid tot natuurkundige, ontwikkelde zich tot een politicus en schrijver van naam. Als politicus van D66 (toen nog D'66) was hij lijsttrekker, fractievoorzitter, minister, vicepremier en senator. Hij was ook enige tijd commissaris van de koningin in Gelderland. Tegelijkertijd schreef hij een imposant oeuvre van (vooral) jeugdboeken bij elkaar. Bekende titels zijn 'Oorlogswinter', 'Koning van Katoren' en 'Oosterschelde windkracht 10', waarin een rol voor Goeree-Overflakkee is weggelegd. De laatste jaren schrijft Terlouw thrillers met zijn dochter Sanne.

De schrijver ontvangt in Sommelsdijk het eerste exemplaar van het boek 'Een kleine geschiedenis van Sommelsdijk in 55 en 1 verhalen'. Het boek, geschreven door Rethorica-lid en streekarchivaris Jan Both, behandelt de historie van Sommelsdijk vanaf de eerste naamsvermelding tot de nieuwbouw van de Westplaat. Het boek, een speciale uitgave in verband met het vijfhonderdjarig bestaan van Rethorica, telt circa 140 pagina's en is rijk geïllustreerd. Het is voor € 12,50 te koop.

Tijdens de slotavond in De Staver zijn voorts enkele optredens geprogrammeerd. Leerlingen van de RGO maken het publiek deelgenoot van de resultaten van hun 'Rethorica-project'. En zangeres Clementine Volker brengt frisse folkmuziek ten gehore. Dat doet ze samen met twee muzikanten. In De Staver is ook een fotoverslag te zien van de evenementen die Rethorica eerder dit jaar organiseerde, zoals de historische markt en de onthulling van twee kunstwerken bij de Sommelsdijkse haven.

De feestelijke afsluiting van het jubileumjaar op donderdag 26 november begint om 20.00 uur. Inloop in De Staver vanaf 19.30 uur.