Na de baggerwerkzaamheden is de haven van Oude-Tonge weer goed bereikbaar.
Na de baggerwerkzaamheden is de haven van Oude-Tonge weer goed bereikbaar. Foto:

Havenkanaal Oude-Tonge weer goed bevaarbaar

OUDE-TONGE - De Sint en zijn Pieten konden afgelopen zaterdag met een gerust hart het havenkanaal van Oude-Tonge invaren. Vorige week werd het kanaal namelijk vanaf de buitensluis tot aan de binnensluis flink uitgebaggerd. Maar liefst 1125 m3 modder werd eruit gehaald en verscheept naar Empel, Noord Brabant. De vaardoorgang is verdiept van 1.40 meter naar de wenselijke 2.10 meter. Niet alleen de Sint was hier blij mee, maar zeker ook de lokale watersportvereniging, die het initiatief nam voor het uitbaggeren.

Tekst en foto: Mirjam Terhoeve

"Het uitbaggeren van het havenkanaal was heel hard nodig", vertelt Ton van der Wielen, voorzitter van de Watersportvereniging. "Het had al veel eerder moeten gebeuren, maar wegens geldgebrek werd het steeds uitgesteld. Het havenkanaal is eigendom van de gemeente, maar wij als vereniging pachten het water vanaf de sluis tot aan de kom. Gelukkig hebben wij nu samen met de gemeente genoeg geld bij elkaar kunnen krijgen om het werk uit te laten voeren.
Vorige week maandag werd gestart met het uitbaggeren en vrijdag was het klaar. De vaardiepte was nog maar 1.20 tot 1.40 meter en dat terwijl zo'n 2.00 tot 2.10 meter wenselijk is om alle passanten binnen te kunnen laten varen. Het was nu zelfs zo erg, dat de sluisdeuren niet eens meer dicht konden. We konden het ook wel merken aan het aantal bezoekers aan onze haven. Het 'praatje' dat Oude-Tonge slecht te bereiken is, gaat snel hoor, onder botenbezitters. Maar gelukkig is dat nu voorlopig weer voorbij".

Economisch belang

Hoewel het havenkanaal dus gepacht wordt door de watersportvereniging, was de gemeente toch bereid om mee te betalen aan het baggerwerk. "Ja, natuurlijk", vindt Ton. "De haven van Oude-Tonge vervult een belangrijke toeristische functie voor het dorp. Jaarlijks krijgen wij hier zo'n 2500 boten. Dat betekent zo'n 4000 overnachtingen en zo'n 7000 bezoekers. Daar vaart het dorp letterlijk en figuurlijk wel bij. We hebben door een bureau laten uitzoeken wat dat nou eigenlijk opbrengt. Die kwamen op een gemiddelde van 30 euro per persoon. Dus reken maar uit, dat is ongeveer 210.000 euro per jaar, dat wordt uitgegeven in het economisch verkeer hier. En dan reken ik niet eens de dagjesmensen. Ook dat zijn er, volgens het bureau, gemiddeld 800, die ook nog eens 20 euro per persoon uitgeven. Dus een goed bereikbare haven is in het belang van het dorp, maar zeker ook van de gemeente.

Blauwe vlag

Ton van der Wielen is duidelijk trots op de haven en de vereniging. "Nou en of", zegt hij. "We hebben een goed team van vrijwilligers, dat zorgt voor het onderhoud van de steigers, de elektriciteitsaansluitingen en de sanitaire voorzieningen. Er is een prachtig clubgebouw. Alles ziet er tiptop uit. We hebben niet voor niets de blauwe vlag hier hangen. De eisen daarvoor zijn streng, maar elk jaar weten we er weer aan te voldoen. Maar eerlijk, het is toch ook een mooie haven met het mooiste havenkanaal van Europa, zo werd eens gezegd, en je kan je boot aanleggen vlak bij de winkels en de horecagelegenheden. Dat is toch ideaal. Overigens zijn er maar liefst zeven havens op het eiland, dus in één gemeente, met een blauwe vlag en dat is zelfs een wereldrecord.

De watersportvereniging is blij dat de haven weer goed bereikbaar is. Over een aantal jaren zal alles, dus ook de kom, weer grondig moeten worden aangepakt. Tot die tijd houden de vrijwilligers van de vereniging alles weer keurig bij en de vaarroutes vrij. "Hopelijk wordt aan de overkant van het clubgebouw, het braakliggend terrein, ook eens wat gedaan. Dat zou helemaal mooi zijn", zegt Ton tot slot. "Maar daar hebben wij helaas geen invloed op".