INGEZONDEN:

De sprookjesachtige bevolkingsgroei op Goeree-Overflakkee

Vorige week was door een technische onvolkomenheid een deel van dit 'ingezonden' weggevallen. Daarom wordt het nog een keer in zijn geheel geplaatst.

Afgelopen zomer kwam het bericht in de publiciteit dat de omvang van de bevolking van Goeree-Overflakkee weer gaat groeien, 2,5 tot 5% in de komende jaren (d.w.z. tot 2025). Het bericht verscheen in de Provinciale Zeeuwse Courant (7 juli jl.), het blad Binnenlands Bestuur (7 juli jl.) en, als ik me goed herinner, ook in Eilanden-Nieuws. De wethouders Van der Vlugt en Trouwborst waren in hun nopjes met de nieuwe cijfers, die gepubliceerd waren in het weekblad Elsevier. Ook op de gemeentelijke website valt het bericht nog terug te vinden met een afbeelding uit het Elsevier-artikel erbij (http://www.goeree-overflakkee.nl/portal/overzicht-nieuwsberichten_43553/item/cbs-goeree-overflakkee-groeit-weer_80716.html#titel80716). Ondanks de onwaarschijnlijkheid van het bericht, ging ik er aan voorbij, totdat het pasgeleden weer de aandacht trok door een vermelding in een regiobijlage van het Reformatorisch Dagblad (16 oktober jl.). Daar werd het verhaal door wethouder Van der Vlugt herhaald: "Medio dit jaar meldde het CBS zelfs dat we tegen alle verwachtingen in de komende jaren 2,5 tot 5 procent gaan groeien." "Gouden jaren" staan het eiland te wachten. Voor zover ik weet, zijn deze beweringen nog onweersproken.

Eerst het artikel in Elsevier. Ik verwachtte een min of meer gedegen artikel aan te treffen over de demografische ontwikkeling van Nederland, waarin ook iets stond te lezen over het eiland. Maar niets daarvan. Na enig zoeken vond ik de zojuist genoemde afbeelding in het nummer van 13 juni jl. en het betreffende artikel heet "Valkuilen voor starters". Over Goeree-Overflakkee staat geen letter te lezen. Wel staat er in de marge van het artikel een kaartje van Nederland afgedrukt en daaruit wordt dan de conclusie getrokken dat de bevolking van Goeree-Overflakkee de komende jaren 2,5 tot 5% gaat groeien. Maar die conclusie is onjuist. Het kaartje toont Nederland verdeeld in 40 zgn. COROP-gebieden. Het is een wat verfijndere indeling dan de provinciale indeling van Nederland en het CBS werkt al sinds jaar en dag met de COROP-indeling. Goeree-Overflakkee is ingedeeld in COROP-gebied Groot-Rijnmond. Voor elk COROP-gebied is een procentuele bevolkingsgroei tot 2025 bepaald en die 40 getallen zijn in grootteklassen gegroepeerd. De verwachte bevolkingsgroei ligt voor Groot-Rijnmond tussen de 2,5 en 5% en dat is iets anders dan de bewering dat de bevolking met (minimaal) 2,5 en (maximaal) 5% zal toenemen.

Hoeveel die verwachte bevolkingsgroei voor Groot-Rijnmond precies is, valt gemakkelijk te achterhalen op de voortreffelijke website van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL), dat in samenwerking met het CBS de prognoses heeft samengesteld (zie www.pbl.nl). Voor Groot-Rijnmond valt dan een prognose voor 2015-2025 van 3,37% te berekenen en inderdaad, dat valt in de klasse 2,5-5%.

Maar daarmee zijn we er natuurlijk nog niet. Groot-Rijnmond is in demografisch en sociaal-geografisch opzicht bepaald geen homogeen gebied. Zo valt de gemeente Rotterdam er ook onder. Het ligt dan ook voor de hand om eens te kijken naar de gegevens op gemeentelijk niveau. Ook die zijn op dezelfde website moeiteloos te achterhalen. De geprognotiseerde bevolkingsgroei voor Goeree-Overflakkee tot 2025 komt uit op 1,26% en die voor heel Nederland op 3,69%. Het eiland blijft dus qua bevolkingsgroei achter ten opzichte van die van heel Nederland. Of we dat moeten betreuren is natuurlijk een andere vraag. Als bijzonderheid meld ik nog, dat de gehele geprognotiseerde groei voor rekening komt van de voormalige gemeente Middelharnis (nogmaals: volgens het CBS en het PBL). De rest van het eiland wordt in totaliteit geconfronteerd met een qua omvang stationaire bevolking.

Het is en blijft een voorspelling. Of die uitkomt zal de tijd leren. De groei kan hoger uitvallen, maar ook lager of zelfs negatief worden. Maar de bewering dat het CBS een groei voorspelt van 2,5-5% is echt een sprookje.

W.G. VISSER
Sommelsdijk