Links Rias Olivier van De Motte, rechts apotheker Boudewijn van den Aarsen.
Links Rias Olivier van De Motte, rechts apotheker Boudewijn van den Aarsen. Foto: Kees van Rixoort

Archeologische vondsten in Dirkslandse apotheek

DIRKSLAND – Mediq Apotheek Dirksland staat op een locatie die rijk is aan archeologische vondsten. De apotheek aan het Achterdorp is dus een logische plek om bodemvondsten tentoon te stellen. Sinds vorige week is dat ook het geval. Niet ver van de toonbank heeft historische vereniging De Motte een vitrine geplaatst. Momenteel is die gevuld met vondsten die in 1992 in de Nieuwstraat zijn gedaan. Maar op termijn met objecten die aan het Achterdorp zijn gevonden voordat de nieuwbouw van start ging.

Door Kees van Rixoort

De bescheiden expositie van bodemvondsten loopt vooruit op de viering van zeshonderd jaar Dirksland in 2016. De tentoongestelde voorwerpen zijn gevonden bij de huisnummers 3 tot 5 aan de Nieuwstraat. Het gaat om gevarieerde vondsten. Zo zijn er een messing schuimspaan uit het begin van de vijftiende eeuw, een leren schoen van rond 1700, schotels en een bord uit de zestiende eeuw. Ook toont De Motte twee vervaarlijk uitziende hondenschedels met bijtgrage tanden uit de periode 1500-1600. In de vitrine staan informatiebordjes en aan de buitenzijde is een historisch overzicht bevestigd, evenals een foto van het in 1926 aan het Achterdorp gevonden heiligenbeeldje.

Volgend jaar wordt de vitrine in de apotheek gevuld met bodemvondsten die enkele jaren geleden onder de apotheek zelf zijn aangetroffen. Dit in het kader van Dirksland 600 jaar.

Apotheker Boudewijn van den Aarsen is enthousiast over de toevoeging in zijn pand: "Al vrij snel na de opening van de nieuwe apotheek is er contact geweest vanuit De Motte met de wens hier een vitrine te plaatsen. Het is natuurlijk mooi als er op een locatie waar veel mensen komen, zoals bij de apotheek, gekeken kan worden naar historische vondsten, die op deze locatie gevonden zijn. Er wordt veel naar gekeken en de reacties zijn erg leuk."