Afbeelding
Foto: pr

Van Nazareth naar Bethlehem, op Goeree-Overflakkee

GOEREE-OVERFLAKKEE – Hoe draag je het kerstevangelie op een laagdrempelige, toegankelijke manier uit? Hoe betrek je daar zoveel mogelijk kinderen bij? Bijvoorbeeld door de reis van Nazareth naar Bethlehem na te bootsen in de directe omgeving, in Sommelsdijk en Middelharnis, en de kinderen mee te laten reizen met een lampion. De kinderkerstoptocht op zondag 20 december is een initiatief van de Oecumenische Werkgroep Goeree-Overflakkee (PKN Emmaüskerk, PKN Exoduskerk, Remonstrantse Gemeente, Rooms-Katholieke parochies en PKN Ichtus in Stad aan 't Haringvliet).

Door Kees van Rixoort

Het is niet de eerste keer dat de optocht plaatsvindt. In 2000 was de eerste. Het idee kwam uit de koker van pater Gerrit, die veel voor de oecumene op Goeree-Overflakkee heeft betekend. De Rooms-Katholieke kerk in Middelharnis, het eindpunt van de optocht, zat bomvol. Een groot succes, maar een vervolg kwam er lange tijd niet, omdat de veiligheidseisen na de cafébrand in Volendam fors waren aangescherpt. In 2013 volgde uiteindelijk een tweede optocht. Die was ook succesvol, waarna de Oecumenische Werkgroep Goeree-Overflakkee besloot het evenement eens in de twee jaar te laten plaatsvinden.

De reis van Nazareth naar Bethlehem start in de Exoduskerk in Sommelsdijk. Daar is de markt in Nazareth. Kooplieden prijzen hun waar aan en ook Jozef en Maria lopen op de markt. Plotseling komt een heraut tevoorschijn, die het bevel van keizer Augustus voorleest: iedereen moet zich laten inschrijven op de plaats waar hij of zij vandaan komt. Dus ook Jozef en Maria. Zij gaan dan op weg naar Bethlehem. Buiten staat hun trouwe ezeltje al op hen te wachten.

Vluchteling

Met in hun kielzog de kinderen met hun lampionnen, die in 'Nazareth' te koop zijn, gaan Jozef en Maria naar het paleis van koning Herodes. Dat is de Emmaüskerk. Langs de route, die hier en daar is verlicht met waxinelichtjes, staan kleine groepjes zangers en muzikanten. In de Emmaüskerk komen de wijzen op bezoek bij de koning. Zij hebben geschenken voor de koning bij zich. Een van de geschenken is een kistje, waarin de kinderen hun vrijwillige bijdrage kunnen doen voor de Stichting Vluchteling.

Dan verschijnt de grote sterdrager, die het vervolg van de reis leidt. Het volgende punt, de Bosscheschool, is de herberg. In de Rooms-Katholieke kerk speelt het orgel en zijn de engelen te zien. De tocht gaat verder langs de herders, naar de muziektent, waar het Oecumenisch Koor Goeree-Overflakkee klaarstaat om de stoet het laatste stukje richting Diekhuusplein te begeleiden. Daar is het doel: de stal met Jozef en Maria en het kindje Jezus. De kinderen krijgen het laatste gedeelte van het kerstverhaal te horen. De afsluiting is het zingen van bekende kerstliederen onder leiding van een aantal blazers van Sempre Crescendo, het aanbieden van de geschenken aan het kindje (een echte baby deze keer) en het verorberen van een beker warme chocolademelk en een speculaasje.

De kinderkersttocht op 20 december start om 16.30 uur in de Exoduskerk en duurt anderhalf tot twee uur. Meelopen is gratis, maar een bijdrage voor Stichting Vluchteling is welkom. Het goede doel is bewust gekozen: vluchtelingen vormen een actueel thema en Jozef en Maria waren ook, als een soort vluchtelingen, op reis naar hun geboortestad.

Opgeven

Alle kinderen van 4 tot 12 jaar kunnen het kerstverhaal dus op een bijzondere wijze meemaken. De Oecumenische Werkgroep wil graag vooraf weten hoeveel kinderen er meedoen. Dit in verband met de inkoop van lampionnen en lekkernijen. Daarom de vraag aan de kinderen om zich vooraf op te geven voor de tocht. Dit kan via e-mail kinderkersttocht@groen-support.nl.

De Oecumenische Werkgroep kan de tocht organiseren dankzij een subsidie van het Missionair Werk van de PKN. Op 17 november is er voor alle vrijwilligers een informatieavond in de Exoduskerk. De aanvang is 19.30 uur.