College omarmt voorstel inspreker energiebesparing en opwekking

Sportaccommodaties krijgen scan aangeboden

GOEREE-OVERFLAKKEE – In elke openbare vergadering van de gemeenteraad kunnen bewoners gebruik maken van de mogelijkheid tot inspreken. Het is een vast agendapunt. Er wordt regelmatig gebruik van gemaakt. Het kan zijn naar aanleiding van onderwerpen die op de agenda staan. Ook andere items kunnen aan de orde worden gesteld, waarvan de inspreker vindt dat zijn of haar signaal aandacht verdient. De raadsleden kunnen aansluitend al dan niet toelichtende vragen stellen. Er wordt op dat moment geen debat gevoerd. Het is een serieuze aangelegenheid en het kan tot verrassende resultaten leiden.

Door Jaap Ruizeveld

Begin september 2015 presenteerde inspreker Van Zielst een voorstel voor energiebesparing en opwekking bij sportaccommodaties. De politici waren enthousiast en vroegen aan het college van burgemeester en wethouders om het onderwerp uit te werken en met een reactie op het voorstel te komen. Burgemeester en wethouders willen het voorstel oppakken en nog dit jaar in brede zin de mogelijkheden voor energiebesparing en opwekking bij sportaccommodaties laten onderzoeken.

Energiescan

Hiervoor krijgen 21 sportaccommodaties van de Gemeente en Deltawind een energiescan aangeboden. Deze scans kunnen nog in deze laatste maanden van het jaar worden uitgevoerd door Energieke Regio. Uit dit onderzoek zal blijken welke maatregelen (b.v. vervangen verlichting, nieuwe ketel, isolatie, zonnepanelen) het meeste rendement bieden voor de afzonderlijke accommodaties. Op basis van de resultaten kunnen de sportverenigingen de afweging maken of ze per 1 januari 2016 een subsidieaanvraag bij het Rijk indienen. Doordat alle scans in dezelfde periode worden gemaakt, kan gekeken worden waar samenwerking of collectief inkopen loont.

Financiering

Tijdens en na het traject van de scans wordt ook onderzocht welke financieringsmogelijkheden er zijn voor de verenigingen. Daarbij zal eerst gekeken worden naar de mogelijkheden die marktpartijen bieden. De Rabobank is benaderd om gezamenlijk deze mogelijkheden te verkennen. Met deze werkwijze stimuleert het college de sportverenigingen om een stap te maken in het verduurzamen van hun accommodatie en een bijdrage te leveren aan Energieneutraal Goeree-Overflakkee 2020. De verenigingen kunnen nu de kans grijpen om hun energiekosten te verlagen.

Reactie

Inspreker Piet van Zielst vindt het fijn dat het gemeentebestuur dit onderwerp zo oppakt. Met genoemde insteek aan de verenigingen wordt in feite een alternatief geboden voor bezuinigingen, terwijl anderzijds natuurlijk kosten/uitgaven blijven. Graag wil hij ook nog iets kwijt over het fenomeen Inspreken. "Ik heb vele keren ingesproken en steeds geconstateerd dat college en raad naar je betoog luisteren. Je kan niet verlangen dat hetgeen je vraagt of signaleert ook zo wordt uitgevoerd of opgepakt zoals je wenst. Maar het is voor de burgers zeker de moeite waard om in te spreken als men vindt dat zijn of haar stem over een onderwerp moet worden gehoord".

Maandagavond was er bij sportclub DVV09 een bijeenkomst van de verenigingen om over het onderwerp te praten en o.a. te vernemen hoe de scan zal verlopen.