Wethouder Gerrit de Jong doet huishoudelijk werk bij mevrouw Koese. Foto's: Hans Villerius
Wethouder Gerrit de Jong doet huishoudelijk werk bij mevrouw Koese. Foto's: Hans Villerius Foto: Hans Villerius

Wethouder aan de slag in de thuiszorg

STELLENDAM – Dat een wethouder meer kan en doet dan bestuurderswerk, liet portefeuillehouder Sociale Zaken Gerrit de Jong afgelopen vrijdagmorgen zien. Op uitnodiging van thuiszorgverlener Tzorg was hij te gast bij één van de cliënten van Tzorg, mevrouw Koese-Tanis te Stellendam, om persoonlijk te horen en te zien hoe inwoners van de gemeente de hulp ervaren die geboden wordt door één van de door de gemeente gecontracteerde zorginstellingen.

Door Hans Villerius

Van 2 t/m 6 november hield Tzorg haar MeezorgWeek, ditmaal voor de vijfde keer. In deze week werken directie, management, zorgcoördinatoren en kantoorpersoneel van deze zorgorganisatie met de thuishulp mee bij de cliënten. Dit om feeling te houden met de praktijk en om persoonlijke aandacht te geven aan cliënten en medewerkers.
Ook wethouder Gerrit de Jong was door Tzorg benaderd met de vraag of hij een kijkje achter de voordeur en achter de schermen van de dagelijkse thuiszorgpraktijk wilde nemen. De wethouder reageerde hier enthousiast op en maakte daar graag tijd voor vrij. "Graag wil ik het belang van goede huishoudelijke zorg onderstrepen en dit onderdeel van de Wmo eens met eigen ogen zien en meebeleven", zo gaf hij aan.
Zodoende stond hij vrijdagmorgen 9.00 uur al op de stoep bij mevrouw Koese en ging hij in haar woning, gekleed in een Tzorg shirt, al snel aan de slag. Met vaardige hand, zo bleek, lapte hij de ramen aan de binnenzijde van de woning en deed hij ook de afwas. Dit onder toeziend oog en kritische blik van de bewoonster, die graag ziet dat het schoonmaakwerk in haar huis op een ouderwets grondige manier gebeurt. Maar daar schort het volgens haar tegenwoordig nogal aan. "Het moet allemaal vlug worden gedaan en daardoor gebeurt 't maar oppervlakkig", zo liet ze weten, en ze kan er maar slecht aan wennen dat dit niet meer gebeurt zoals ze 't zelf vroeger deed, met vier verschillende doeken. Bovendien wordt er gekort op het aantal uren dat thuiszorg wordt verleend en da's ook al niet bevorderlijk voor het resultaat van het geleverde werk, zo vindt ze. Evenals allerlei veranderingen geen verbetering zijn op het gebied van bejaardenvoorzieningen en -regelingen. Wethouder De Jong hoorde de bevindingen van de 93-jarige thuiszorgcliënt aan en maakte haar duidelijk dat in een tijd van bezuinigen niet alles hetzelfde kan blijven en er keuzes gemaakt moeten worden. En dat er ook gekeken wordt naar wat cliënten eventueel zelf nog kunnen of door mensen uit het eigen netwerk kunnen laten doen. "Dit vraagt een stukje bereidheid om daarin mee te veranderen. Laat de veranderingen eerst maar eens over u heen komen. Dan zult u zien dat 't allemaal reuze meevalt. En mocht dan blijken dat dingen inderdaad niet goed gaan", zo garandeerde de wethouder bij het afscheid nemen, "ben ik de eerste die daar wat aan zal doen!"