Bertrand van den Boogert (links) en Rinus van Dam in het Streekmuseum.
Bertrand van den Boogert (links) en Rinus van Dam in het Streekmuseum. Foto: Martijn de Bonte

Opbrengst Groot Dictee voor het streekmuseum

GOEREE-OVERFLAKKEE – De opbrengst van het Groot Dictee is dit jaar bestemd voor het Streekmuseum Goeree-Overflakkee. Tijdens een bezoek aan het museum wordt de link met taal al snel duidelijk. Bestuurslid Bertrand van den Boogert haalt een oude, witte keuvel uit de kast. "Wie het breed heeft, laat het breed hangen", zegt hij, terwijl hij de kanten rand aan de keuvel heen en weer laat wapperen.

Door Martijn de Bonte

Bestuursleden Rinus van Dam en Bertrand van den Boogert zijn blij dat het streekmuseum het goede doel is van het dictee. "We kunnen het geld goed gebruiken en we werken graag samen met andere partijen. We hebben al onze relaties uitgedaagd om deel te nemen aan het dictee." Rinus van Dam zegt vol overtuiging: "Ik heb me gelijk ingeschreven, jij toch ook wel, Bertrand?"

Pechvogel

De link met taal blijkt wel uit de kinderspeurtocht met spreekwoorden en gezegden. Bertrand wijst naar een ouderwetse, houten klok. In de versieringen zit een kleine open ruimte. Daar lieten mensen vroeger een briefje achter als er belangrijk nieuws was. Daar komt het gezegde 'aan de grote klok hangen' vandaan. In het klaslokaal ligt de pechvogel klaar…

Het Streekmuseum is in beweging. In de maand oktober was er een expositie over bekende Nederlanders, die afkomstig zijn van Goeree-Overflakkee. Achter de balie pronkt een hypermoderne wielrenfiets, eilander Koos Moerenhout fietste ermee naar het ereschavot. De expositie was erg succesvol, er kwamen in één maand tijd ruim 400 bezoekers een kijkje nemen. Een record voor de oktobermaand.

Paaseiland

De metershoge beelden op het Paaseiland zijn wereldberoemd. Minder bekend is dat er in Ouddorp in 1978 een oud, identiek beeld is opgegraven, maar dan vele malen kleiner. Samen met archeologische vereniging De Motte wordt het verhaal van deze bijzondere vondst uitgeplozen. Rondom Pasen volgend jaar start het museumseizoen met een expositie over het bijzondere beeld. Samen met de bibliotheek en De Motte worden er dan verschillende activiteiten georganiseerd rondom de beelden van het Paaseiland.

Pop-up tentoonstelling

Met de opbrengst van het dictee wil het Streekmuseum in meerdere ruimtes een geluidsinstallatie aanleggen. Dan vertellen bijvoorbeeld het kofjekokertje, opoe en de koeienwachter hun verhaal. Op die manier komt de geschiedenis tot leven. Er staat nog meer op stapel, het Streekmuseum heeft subsidie aangevraagd voor een project van de provincie om vijf interactieve schermen te plaatsen in het museum. "De provincie reageerde erg enthousiast op de aanvraag", aldus Bertrand van den Boogert. En er zijn plannen voor een pop-up tentoonstelling die het eiland over reist, en kinderen kunnen binnenkort op zoek naar de schat van kapitein Zeebeer, die is gestolen door piraat Rooie Klaas van Goeree.

Publiekstrekker

De enthousiaste vrijwilligers vinden het jammer dat de gemeente de twee panden tegenover het Streekmuseum heeft verkocht. Maar ze richten de blik op de toekomst. "Onze grote droom is om ooit het koor van de kerk te herbouwen. Dan hebben we meer ruimte en kunnen we ook hedendaagse kunst tentoonstellen. We willen uitgroeien tot een publiekstrekker. Voor toeristen, eilanders en oud-Flakkeeënaars."

Oproep

Het Streekmuseum is op zoek naar vrijwilligers die hand- en spandiensten willen verrichten. Bijvoorbeeld schilderen, timmeren of rondleidingen geven.

Op weg naar het Groot Dictee

Donderdag 19 november is het Groot Dictee van Goeree-Overflakkee. Eilanden-Nieuws schrijft in de weken voorafgaand aan het evenement wekelijks over het dictee. In deze aflevering staat informatie over het Streekmuseum Goeree-Overflakkee, het goede doel van dit jaar. In de slotaflevering volgende week het verhaal van een deelnemer. Kijk voor meer informatie op de pagina met activiteiten op www.rotary.nl/goereeoverflakkee.