Het bestuur van de ANBO afdeling Oostflakkee.
Het bestuur van de ANBO afdeling Oostflakkee. Foto: ANBO

ANBO Oostflakkee viert 60-jarig bestaan

OUDE-TONGE - Op 7 november viert de ANBO afdeling Oostflakkee haar 60-jarig bestaan. Een zeer actieve afdeling, die in de loop der jaren altijd met de tijd is meegegaan en maar liefst 417 leden telt. Hoewel de toekomst thans wat onzeker is, wil het bestuur graag nog lang vooruit en zijn de voorbereidingen voor het jaar 2016 alweer in volle gang. Maar eerst wil men samen met alle leden even stilstaan bij dit jubileum, middels een receptie en een feestavond in de Grutterswei.

Door: Mirjam Terhoeve

Wim Koert en Lenie van den Berge zijn al vele jaren bestuurslid bij de afdeling Oostflakkee. Wim werd 15 jaar geleden voorzitter, omdat hij zijn zus had beloofd haar op te volgen en "belofte maakt schuld", verklaart hij. Lenie is al 13 jaar secretaris . Zij werd hiervoor gestrikt tijdens een computercursus. "Het zou niet zoveel tijd kosten werd me gezegd", lacht ze. Ja ja, maar we organiseren best veel en momenteel is het wel heel erg druk. Sinterklaas, kerst, de nieuwjaarsreceptie en natuurlijk ook nog het jubileum. Maar we doen het graag en gelukkig staan we er niet helemaal alleen voor. We hebben een voltallig bestuur van zeven mensen en iedereen heeft een taak op zich genomen. Daarnaast kunnen we tijdens de bijeenkomsten rekenen op de hulp van een aantal vrijwilligers".

Archief

Vanwege het jubileum is Wim maar eens in de archieven gedoken." De oprichting was in 1955", vertelt hij. "Toen werd er gestart met een Bond voor 'ouden van dagen' en er waren meteen 55 leden. De oprichters waren de heren De Vin, Van der Jagt, Pollemans en Beijer. In eerste instantie was het bedoelt om middagen te organiseren, waarbij de ouderen van 65 jaar en ouder elkaar konden ontmoeten. Die werden op steeds andere locaties gehouden. De mannen konden een kaartje leggen en de vrouwen namen een breiwerkje mee. De contributie bedroeg 12 centen per maand. Al spoedig bekommerde de Bond zich ook om de belangen van de ouderen". Wim haalt een brief tevoorschijn uit 1956, waarin bestuurslid Beijer bij de gemeente pleit voor financiƫle ondersteuning voor de aanschaf van kolen, gezien de koude winter en de lage inkomsten van de ouderen. Of de gemeente daar destijds op in is gegaan, is helaas niet bekend.

Met de tijd mee

In de loop der jaren is er veel veranderd. De bond voor ouden van dagen werd Bond voor Ouderen en tegenwoordig is het de ANBO en kan iedereen lid worden. "Onze afdeling is altijd met de tijd meegegaan", zegt Lenie. "Naast het kaarten en breien werd er gestart met het nog steeds populaire bingo. En aan het begin van het computertijdperk werden er vele computercursussen aangeboden. Later kwam daar de cursus internetbankieren bij. Deze bestaan nu niet meer. De belangstelling nam af, want de meeste leden weten inmiddels hoe dat allemaal werkt. Daarnaast zijn we gestart met het organiseren van themabijeenkomsten, waarbij uitleg wordt gegeven over zaken die ouderen aangaan. Denk aan de WMO, geld, voeding en woningzaken. Sinds een aantal jaren gaan we elke week sporten in de sportschool. En ook kan men rekenen op hulp bij de belastingaangifte, kortingen op uitstapjes, zorgpremies en verzekeringen, de maandelijkse nieuwsbrief en natuurlijk de reisjes, de BBQ, fietstochten en de gezellige bijeenkomsten. Niet voor niets hebben wij heel veel leden. Ons oudste lid is mevrouw Van Loon van 95 jaar en we hebben ook twee ereleden te weten, mevrouw De Boed en mevrouw Van den Berg". "We hebben zelfs nog een prijs gewonnen voor onze ledenwerving", voegt ze er trots aan toe.

Samenwerking en financiering

Om alle ontwikkelingen bij te kunnen houden worden er door de bestuursleden zelf ook cursussen gevolgd en is er overleg met de overkoepelende ANBO. Ook wordt er soms samengewerkt met de afdeling Midden- en West Flakkee en met de Zonnebloem. "Voor de financiering zijn we afhankelijk van sponsors en contributies", zegt Wim. "We willen de contributie zo laag mogelijk houden, zodat het lidmaatschap voor alle ouderen toegankelijk blijft. Dat betekent, dat wij als bestuur ook steeds meer zelf zijn gaan doen. Laatst zijn we een paar dagen bezig geweest met spek bakken en poters klaarmaken voor de potermiddag. Daar gaat heel wat tijd in zitten, maar zelf doen is goedkoper dan uitbesteden".

Momenteel is het bestuur druk met voorbereidingen van het jubileum. Dat wordt gevierd op 7 november aanstaande in de Grutterswei met een buffet, receptie en een feestavond. De leden hebben hiervoor inmiddels een uitnodiging ontvangen, maar men hoopt ook andere belangstellenden te ontmoeten tijdens de receptie, die gehouden wordt tussen 18.30 en 19.30 uur. Wim en Lenie nodigen, namens het hele bestuur, iedereen uit om dan even langs te komen.

Meer informatie is te vinden op www.anbo.nl/afdelingen/oostflakkee