Dorpsraad Oude-Tonge tevreden over bewonersavond

OUDE-TONGE - De dorpsraad van Oude-Tonge kijkt met grote tevredenheid terug op de, goed bezochte, bewonersavond, die afgelopen woensdag werd gehouden. Ruim 50 inwoners van Oude-Tonge lieten zich voorlichten over het dorpsplan, wat is opgesteld voor de komende 5 jaar. Hierin zaten vele punten uit de enquĂȘte, die de vorige dorpsraad had gehouden. Na afloop van de presentatie konden er vragen worden gesteld. Uiteraard kwamen daarbij de subsidieregeling en vluchtelingenopvang naar voren.

Over het algemeen zijn de meeste mensen tevreden over hun dorp, maar met name de rijrichting van het verkeerscirculatieplan, zoals dat er nu is, roept bij velen vragen op en de wens is, dat de knelpunten worden aangepakt. Wethouder Trouwborst, mede verantwoordelijk voor het verkeer, legde uit, dat het moeilijk is om aan ieders wensen te voldoen, maar dat de evaluatie, mede door bezwaren van inwoners en ondernemers, zeker zal worden uitgevoerd. Een ander moeilijk punt is de waterkwaliteit van het Volkerak. Hoewel er vanuit het dorp vele verzoeken kwamen voor verbetering van het strandje, is het de waterkwaliteit, die parten speelt. "Een zwaar onderwerp bij de gemeente", vertelde Trouwborst, "collega van der Vlugt is hier heel druk mee bezig. Het zou immers mooi zijn om de recreatieve kwaliteit van het Volkerak te verbeteren.

Grutterswei

Ook aan bod kwam de Grutterswei. "Een waar hoofdpijndossier", gaf Trouwborst toe. "Er zijn op het eiland te veel accommodaties, die enorm veel geld kosten, terwijl de bezettingsgraad vaak erg laag is. Bij de gemeente speelt daarom de vraag, hoeveel geld willen wij hierin stoppen? Dat is dus afhankelijk van het gebruik. Tot 31 december wordt de Grutterswei gepacht door Optisport, maar het is nog niet duidelijk wat er daarna zal gebeuren". De dorpsraad liet daarop weten een werkgroep te vormen, samen met mensen van de verenigingen, die gebruik maken van de Grutterswei. In overleg met de gemeente zullen zij bekijken, hoe de toekomst van de Grutterswei er uit kan komen te zien. Iedereen was het er in ieder geval over eens, dat deze accommodatie behouden moet blijven.

Vluchtelingen

Uiteraard waren er ook vragen over de vluchtelingenopvang. De wethouder liet weten, dat de gemeente ieder jaar, volgens wettelijke verplichtingen, 70 tot 80 mensen opneemt. "Dat zal dit jaar niet anders zijn. Van grootschalige noodopvang is nog geen sprake. De burgemeester heeft in ieder geval wel aangegeven, dat onze gemeente bereid is om een tijdelijke opvang te realiseren, mocht daar vraag naar zijn. Hierbij wordt dan gedacht aan opvang in het voormalige gemeentehuis van Goedereede".

Verder was er de vraag of de culturele dag weer terugkomt en ook de sport/verenigingsdag. Deze evenementen werden in het verleden als zeer positief ervaren. De dorpsraad zegde toe de mogelijkheden te onderzoeken.

Kunst aan de haven

Naast de presentatie door de dorpsraad was er ook een presentatie door Mirjam Bentvelzen van de Stichting KunstPlus. Zij vertelde, dat ze in samenwerking met de Erfgoedtafel bezig is om een kunstwerk te realiseren op de Kaai. Hiervoor is Provinciale subsidie ontvangen. "Met dit kunstwerk wil men de Kaai levendig maken, maar ook de geschiedenis van de haven vertellen", liet ze weten. "De meeste havens op ons eiland hebben al een kunstwerk, maar Oude-Tonge, het dorp met, eerlijk is eerlijk, het mooiste havenkanaal , heeft dit nog niet. De Stichting wil dit realiseren middels het verzamelen van verhalen tijdens een bijeenkomst, medio januari 2016, met de inwoners van Oude-Tonge. Van de 5 meeste aansprekende verhalen wordt een kunstwerk ontworpen. De inwoners mogen drie ontwerpen kiezen, waarna een jury de winnaar kiest. De Stichting hoopt dan in december 2016, het kunstwerk te kunnen onthullen.