Afbeelding
Foto: Hans Villerius

Ebbe en Vloed krijgt miniatuur paard en wagen cadeau

OUDE-TONGE – In woonzorgcomplex Ebbe en Vloed te Oude-Tonge prijkt sinds enige tijd een pracht van 'n miniatuur paard en wagen, met grote precisie geheel op schaal gemaakt door iemand die dit stukje modelbouw graag aan Ebbe en Vloed en haar bewoners schonk: de heer S.W. Admiraal uit Nieuwe-Tonge. Tijdens een kort moment, vorige week, werd het aan het woonzorgcentrum 'overgedragen'.

Door Hans Villerius

Zeker al vijftig jaar lang maakt Admiraal (78) in z'n vrije tijd allerlei houten miniatuurmodellen. Een aantal jaren is hij ook lid geweest van Modelbouwvereniging Flakkee, die hij mede heeft opgericht. Admiraal vindt 't een prachtige bezigheid, deze manier van houtbewerken, en hij vindt 't oprecht jammer dat degenen die dit nog doen "tot een uitstervend ras behoren", zoals hij 't zelf zegt.
Het model paard en wagen dat nu in Ebbe en Vloed staat heeft hij al langer geleden gemaakt, aan de hand van een tekening. Twee najaar/winterseizoenen heeft hij erover gedaan, zodat er in totaal zeker een jaar werk in zit. Het meeste wat hij maakt, geeft hij weg. Zo ook het model dat Ebbe en Vloed nu rijk is. Eerst heeft dit jarenlang elders een woonruimte gesierd. Maar enige tijd geleden kwam het weer bij Admiraal terug. Na het een opknapbeurt gegeven te hebben bleek Ebbe en Vloed er zeer in geïnteresseerd te zijn, zodat Admiraal voor een tweede keer dit fraaie stukje handwerk met plezier wegschonk. Het kreeg een plek in de centrale ruimte van Ebbe en Vloed, in een verlichte vitrinekast vlakbij een zithoek waarvandaan je het geheel goed kunt zien. Al heel wat bewoners hebben er met genoegen rond heen gestaan, waarbij vooral díegenen die in hun arbeidzame leven zelf ook met paard en wagen hebben gewerkt tal van herinneringen opdissen en delen met elkaar. Zonder twijfel dus een aanwinst voor de ouderen van Oude-Tonge.