Het jubilerende echtpaar Vijfhuizen-van Wijk, samen met wethouder Gerrit de Jong. Foto: Hans Villerius
Het jubilerende echtpaar Vijfhuizen-van Wijk, samen met wethouder Gerrit de Jong. Foto: Hans Villerius Foto: Hans Villerius

Adri en Sjaan Vijfhuizen zestig jaar getrouwd

MIDDELHARNIS – Het echtpaar Adri en Sjaan Vijfhuizen-van Wijk te Middelharnis was vorige week dinsdag 27 oktober 60 jaar getrouwd. Ter gelegenheid daarvan bezocht daags daarna wethouder Gerrit de Jong hen in hun woning aan het Rubensplein, om hen namens het gemeentebestuur te feliciteren.

Door Hans Villerius

Tijdens de jubileumdag zelf hebben bruidspaar en (klein)kinderen met elkaar heerlijk gedineerd en zijn ze wezen bowlen, maar een echte feestdag voor de bredere familie- en kennissenkring hadden ze afgelopen zaterdag, compleet opgeluisterd met een optreden van Koninklijke Muziekvereniging Sempre Crescendo, waar de bruidegom jarenlang tromslager was bij de drumband.
Vijfhuizen (82) is van Nieuwe-Tongse komaf. Na de lagere school leerde hij op de ambachtsschool het schildersvak. Met verven en lakken heeft hij dan ook altijd de kost verdiend. Eerst bij een aantal schilderbazen, later als autospuiter. Zelfs toen hij in Amersfoort in militaire dienst was, heeft hij geschilderd en behangen: bij zijn commandant thuis, die in ruil daarvoor Vijfhuizens verblijf onder de wapens meer dan eens gerieflijker maakte…
In die tijd had hij al verkering met Sjaan (78), die hij leerde kennen tijdens het rondjeslopen op zaterdagavond, op D'n Diek in Middelharnis. Sjaan werd geboren in Dirksland en groeide hier ook op. Na de lagere school is ze gaan werken, eerst in de landbouw, daarna in het toenmalige hotel Polderman, waar ze hielp in de keuken, bij het bedienen en waar ze ook schoonmaakwerk deed. Vanwege het werk van vader verhuisde het ouderlijk gezin in 1953 echter naar Soesterberg. Haar leven lang heeft Sjaan sterk last van astmatische bronchitis en dat werd er in Soesterberg bepaald niet beter op. Toen haar Adri uit militaire dienst vanuit Amersfoort terugkeerde naar Goeree-Overflakkee ging Sjaan dan ook mee terug. Ze trouwden en uit hun huwelijk werden twee kinderen geboren. Inmiddels hebben ze vier kleinkinderen en twee achterkleinkinderen.
Het werk als autospuiter bleek Adri op den duur versleten rugwervels op te leveren. Op z'n 50e werd hij daarom afgekeurd. Het echtpaar heeft nog een winkeltje in huishoudelijke artikelen gehad aan de Scharloodijk te Herkingen, tegenover de visbank. Met veel plezier denkt mevrouw Vijfhuizen nog terug aan die tijd, waarin ze genoot van het contact met de klanten. Het pand moest echter worden afgebroken omdat de toenmalige gemeente Dirksland de kruising ter hoogte van de visbank breder wilde maken. Een tijdelijk onderkomen kregen ze toen in Stad aan 't Haringvliet, om daarna een woning te krijgen aan de Groene Zoom in Sommelsdijk, waar het gezin jarenlang met veel genoegen heeft gewoond.
In hun vrije tijd zat het echtpaar niet stil. Ze hadden een caravan op een camping in Goedereede, waar ze veelvuldig verbleven. Ook trokken ze graag met de motor erop uit. En ze beheerden het gebouwtje naast de Rooms-katholieke kerk te Middelharnis. Daarnaast was Sjaan aan twee koren verbonden en was ze actief bij de gymnastiek en deed ze aan volksdansen.
Het werd echter allemaal te zwaar voor ze. Negentien jaar geleden kregen ze een kleinere en daarmee ook praktischer woning aan het Rubensplein, waar ze naar grote tevredenheid wonen. Maar een woning waarin alles gelijkvloers is, dus zonder bovenverdieping, zouden ze inmiddels wel heel fijn vinden. Het traplopen naar de zolder, waar de wasmachine en de droger staan, valt vanwege de astma niet meer mee en deze machines in de keuken of slaapkamer zetten is vanwege het hoge vochtgehalte dat dit met zich mee zou brengen, helemaal al geen optie.
Intussen prijst het echtpaar zich gelukkig met de twee voortreffelijke hulpen die ze hebben, zowel particuliere hulp als hulp vanuit de thuiszorg. De particuliere hulp hebben ze al tientallen jaren en zouden ze voor geen goud meer willen missen, zo zijn ze met elkaar vergroeid. En 't zelfde geldt voor de medewerkster van de thuiszorg. "Als die naar een andere organisatie zou gaan, zou ik direct mee veranderen", garandeert Sjaan, "want ook haar willen we nooit meer kwijt!"