Afbeelding
Foto: pr

Landelijke Natuurwerkdag op De Kleistee

OUDDORP - Elke eerste zaterdag van november, dit jaar op 7 november, organiseert Landschapsbeheer Nederland de Natuurwerkdag. De grootste vrijwilligersactie in het groen. Op meer dan 450 locaties, verspreid door het hele land, kan jong en oud aan de slag in het landschap.

De activiteiten bestaan uit kleinschalige onderhoudswerkzaamheden, zoals zagen, snoeien, hooien, schoonmaken van paden en poelen, knotten van wilgen en verwijderen van riet. De Natuurwerkdag is dé dag om zelf aan de slag te gaan in uw eigen omgeving. Jong en oud krijgen de kans om een dag mee te werken in het landschap.

De Kleistee

Tijdens deze Natuurwerkdag ervaren mensen hoe simpel het is om op zaken te verbeteren in het eigen buitengebied. Bovendien doen de deelnemers al werkend allerlei kennis op over de plek, de geschiedenis, de flora en de fauna en de motieven van anderen om zich hiervoor in te zetten. Aan het einde van zo'n betekenisvolle dag is men ook nog eens trots op het geleverde resultaat.

Rond veel voormalige tuinderijen bij Ouddorp liggen zogenaamde hoagten. Deze vroegere afscheidingen zijn nu van groot belang voor bloemen en vlinders en van grote cultuurhistorische waarde. Het Zuid-Hollands Landschap probeert samen met de vereniging Natuur en Landschapsbescherming Goeree-Overflakkee (NLGO) de oprukkende begroeiing met bomen, struiken en bramen tegen te gaan.

Groene Motor

Vanaf 1 oktober is de NLGO gestart met een nieuwe werkgroep: 'De Groene Brigade'. Met subsidie van de Groene Motor is er een kar en materiaal aanschaft. De nieuwe werkgroep heeft de werkzaamheden van de Kleistee 'geadopteerd' en hoopt hiermee het terrein weer in de oorspronkelijke staat terug te brengen. Op de Natuurwerkdag kunt u de materiaalwagen bewonderen en zich ook aanmelden voor de groep. De werkzaamheden hiervan zijn steeds op twee maandagen in de maand.

Werkzaamheden

Samen met de werkgroep gaat u zaterdag 7 november met handgereedschap de bomen en struiken afzetten tot op de grond en het vrijkomende takhout verwerken. Zorg ervoor dat u stevige schoenen of laarzen aandoet. Daarnaast adviseren we u om oude kleding aan te trekken die vies mag worden. Komt u de bestaande vrijwilligersgroep van de NLGO helpen bij hun werkzaamheden? Wij zorgen voor koffie, thee, soep en een broodje. Voor de grote eter: neem zelf uw lunchpakket mee.

Tijdens de werkdag zullen de vrijwilligers ook nog een rondleiding krijgen over de Kleistee, over het ontstaan van het gebied met zijn bijzondere natuur- en cultuurwaarde.

Aanmelden voor de Natuurwerkdag moet op www.natuurwerkdag.nl Kies voor locatie Kleistee. Verdere inlichtingen op 0187-681105 of 0187-485566. De Kleistee is te bereiken via het pad naast Dijkstelweg 19 te Ouddorp.