INGEZONDEN:

Rapport 'Toekomstmuziek' vindt draagvlak bij alle belanghebbenden

'Er is nog veel werk te verzetten voor nieuwe structuur muziekonderwijs' kopte deze krant vrijdag jl. in de abonnee-editie. Alle mensen uit het veld, basisscholen, muziekverenigingen, muziekscholen én docenten zijn het daar roerend over eens. Zij zijn vertegenwoordigd in de stuurgroep die werd opgericht nadat de Gemeenteraad op 29 januari 2015, in een unaniem aangenomen motie, de opdracht had gegeven om gezamenlijk een plan te maken voor een nieuwe vorm van muziekonderwijs op Goeree-Overflakkee. Deze vorm van muziekonderwijs moest voldoen aan de criteria kwaliteit, betaalbaarheid en diversiteit van het aanbod. Tevens moest de keuze van de gemeente voor lessen Algemene Muzikale Vorming op de basisscholen, een plaats krijgen in de nieuwe organisatie. Deze organisatie moest gebouwd zijn voor een langere periode en passen binnen het bestaande subsidiebudget. Bovendien moesten de plannen breed gedragen worden.

In het artikel van vrijdag jl. werd letterlijk de brief van het College van B&W aan de Gemeenteraad geciteerd. Maar de inhoud van deze brief staat haaks op de inhoud van het rapport 'Toekomstmuziek' van de stuurgroep en borduurt voort op het oude stramien van 'vóór de motie van 29 januari 2015.

Het plan 'Toekomstmuziek'

Door de gemeente werd een stuurgroep geformeerd en die stuurgroep stelde, na een reeks gesprekken met de - door de gemeente aangestelde - extern deskundige Jos van Bussel, een werkgroep samen die, onder voorzitterschap van de heer Van Bussel, daadwerkelijk aan de slag ging.

Alle verschillende belangen werden langs de meetlat gelegd, gewogen, ontleed en weer samengevoegd tot gezamenlijke belangen, want het bleek dat men elkaar hard nodig zou hebben om de status van 'muzikaal eiland' voor Goeree-Overflakkee in de toekomst te behouden. Vanuit dit positieve standpunt werd door de werkgroep in voortdurend overleg met basisscholen, muziekverenigingen, muziekscholen, docenten en de wethouder en beleidsadviseur, een plan gesmeed waarin iedereen zich kon vinden. Tijdens de laatste stuurgroepvergadering eind september werd dit plan dan ook unaniem goedgekeurd en aan de voorzitter, waarnemend burgemeester Lokker, aangeboden als het plan 'Toekomstmuziek'.

Een plan dat is gebaseerd op de realiteit van vraag en aanbod, op betaalbare lesgelden voor de leerlingen en fatsoenlijke beloningstarieven voor de docenten, van wie velen toch de zekerheid van een vaste baan met een CAO-gestuurd salaris door dit plan zien verdwijnen.

Een plan dat de mogelijkheid moet bieden om de kwaliteit van de lessen en de diversiteit van het aanbod te blijven controleren en waarborgen.

Een plan dat de basisscholen kan voorzien van maatwerk op het gebied van AMV-lessen, omdat deze lessen gegeven gaan worden door grotendeels dezelfde, vertrouwde en gekwalificeerde docenten, die nu de muzieklessen op Goeree-Overflakkee verzorgen en op basis van gekwalificeerde lespakketten, die in overleg met de basisscholen worden gekozen.

Onzekerheden

Natuurlijk staan er nog onzekerheden in dit plan.

Er moet een goede organisatiestructuur worden gekozen, waarin docenten, muziekscholen en -verenigingen zich kunnen vinden. Maar waar ook de Belastingdienst haar goedkeuring aan moet kunnen geven om problemen op fiscaal en arbeidsrechtelijk gebied te voorkomen.

Er moet gezocht worden naar goede locaties voor de lessen muziekonderwijs en daarbij moet rekening worden gehouden met de leeftijd van de leerlingen en, in het geval van de harmonie-, fanfare- en brassbandleerlingen, de betrokkenheid met de verenigingen. Daarover is ook al vergaand overleg gaande met wethouder Trouwborst, die verantwoordelijk is voor het gemeentelijk accommodatiebeleid.

De overgang van vaste (CAO) naar flexibele banen, betekent ontslag voor ca. 24 muziekdocenten. De op 1 juli jl. in werking getreden Wet Werk en Zekerheid verplicht dan tot de betaling van een transitievergoeding, die individueel berekend moet worden. Daarover is uitgebreid overleg met het UWV noodzakelijk.

De grootste onzekerheid is echter nog de vraag of de Gemeenteraad vindt dat het plan "Toekomstmuziek" beantwoordt aan de opdracht die zij in januari, door middel van de genoemde, unaniem aangenomen motie, heeft verstrekt.

Culturele Raad

De Culturele Raad heeft, op verzoek van de wethouder, ook het plan 'Toekomstmuziek' bestudeerd en heeft daarover een positief advies uitgebracht. De Culturele Raad noemt het een 'goed startdocument', onderschrijft dat er nog veel werk te verrichten is en adviseert de gemeente "zich in het vervolgproces terughoudend op (te) stellen en de betrokkenen (…) het vertrouwen (te) geven om het geheel passend te modelleren."

Raadsvergadering

Het plan 'Toekomstmuziek' is tijdens de presentatieavond voor de Gemeenteraad reeds uitgebreid door de heer Van Bussel toegelicht. In de Raadsvergadering van donderdag 29 oktober staat het onderwerp Herstructurering Muziekonderwijs op de agenda in de beeldvormende fase. Dan kan de Gemeenteraad gaan beoordelen of aan haar opdracht van 29 januari 2015 is voldaan en eventueel groen licht geven om door te gaan op de ingeslagen weg.

WERKGROEP,
opsteller van het rapport 'Toekomstmuziek'