De drie partijen die bij de productie van de eilandelijke kaas van internationaal topniveau betrokken zijn, te midden van de Jerseykoeien in ’t Volgerland. Links en rechts resp. André en Peter Koudstaal van de Jerseyhoeve, tweede van links Piet den Hertog van De Mèkkerstee, achteraan Piet Breen en echtgenote van Breen Agrarisch Bedrijf.
De drie partijen die bij de productie van de eilandelijke kaas van internationaal topniveau betrokken zijn, te midden van de Jerseykoeien in ’t Volgerland. Links en rechts resp. André en Peter Koudstaal van de Jerseyhoeve, tweede van links Piet den Hertog van De Mèkkerstee, achteraan Piet Breen en echtgenote van Breen Agrarisch Bedrijf. Foto: Hans Villerius

Ouddorpse Jerseykaas wereldkampioen

OUDDORP – Dat Goeree-Overflakkee het op een aantal terreinen heel goed doet, of zelfs koploper is, wordt steeds breder bekend. Ook buiten 's lands grenzen. Ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid of onderscheidende streekeigen producten zijn hier voorbeelden van. Ook onlangs stond de internationale schijnwerper weer op het eiland, toen tijdens een van de grootste kaaswedstrijden ter wereld, de toonaangevende International Cheese Awards in Engeland, een kaas van Goeree-Overflakkee maar liefst vier awards won en wereldkampioen werd. Voor de betrokken producenten een enorme opsteker, en voor Goeree-Overflakkee weer een mooi stuk Eilandmarketing.

Tekst en foto: Hans Villerius

Het is de Bio Jersey kaas 'Dieken' van de Jerseyhoeve die zo excelleerde. Tijdens de grootse kaaskeuring in het Engelse Nantwich sleepte deze kaas de Gouden Award in de wacht, werd ze kampioen van alle biologische kazen, werd ze kampioen van alle inzendingen overzee, dus van buiten Engeland, en veroverde ze de tweede plaats – Reserve Supreme Champion – van álle 4615 inzendingen uit 32 landen wereldwijd.
Een topprestatie dus voor deze kaas. En daarmee ook voor de bij de productie betrokken partijen. Dat zijn de Ouddorpse veehouder Piet Breen, die de Jersey koeien verzorgt, zorgboerderij De Mèkkerstee, die de kaas produceert, en de Jerseyhoeve, die de kaas in de markt zet.

Onderscheidend

Agrariër Piet Breen dacht er al langere tijd over na om het roer om te zetten en onderscheidend werk te leveren. Dat heeft ertoe geleid dat hij vorig jaar is begonnen met het op biologische wijze houden van Jerseykoeien. Momenteel grazen de dieren nog op gronden van Natuurmonumenten – in de Scheelhoek en in 't Volgerland, en worden ze gemolken in Melissant – maar vanaf volgend jaar zullen de Jerseys bij Goedereede weiden. Daar gaat Piet van start met een nieuwe, gecertificeerde, biologische melkveehouderij. Zowel de verzorging van de koeien als het beheer van de gronden zullen hier dus op biologische wijze plaatsvinden. Juist deze maand is de bouw van een nieuwe diervriendelijke stal met melkinstallatie begonnen. Piet is op Goeree-Overflakkee de enige die Jerseykoeien houdt. Een koeiensoort die vriendelijk is met een hoog aaibaarheidsgehalte en die weinig eisen stelt. De 100% biologische Jerseymelk heeft zowel een hoog vet- als eiwitgehalte. De smaak van de melk is dan ook zeer romig.
Zorgboerderij De Mèkkerstee, o.a. bekend van de biologische geitenkaas die ze produceert, verwerkt ook de melk van de Jerseykoeien van Piet Breen tot kaas. Na 26 weken rijpen is de optimale smaak bereikt, waarvan het 200 koppen tellende jurypanel van de International Cheese Award in haar rapport schreef: 'Geweldige biologische Jerseykaas met een nootachtige ronde smaak.

Lees verder op pagina 6