Louwe Post aan het woord tijdens zijn presentatie van Weforsea.
Louwe Post aan het woord tijdens zijn presentatie van Weforsea. Foto: Adri van der Laan

Weforsea presenteert crowdfunding voor de maritieme sector

STELLENDAM – In een tijd dat het voor veel ondernemers lastig of zelfs onmogelijk is om via de banken een lening te krijgen, biedt Weforsea een alternatief. Het bedrijf uit Urk presenteert zich als platform voor crowdfunding voor de maritieme sector.

Tekst en foto: Adri van der Laan

'Dichtbij de klant' en 'producten op maat'. Dit waren de 'thema's' die aan de orde kwamen tijdens een bijeenkomst bij John P. de Wit Assurantiën in Stellendam. Het Stellendamse verzekeringsbedrijf was de gastheer van twee financiële dienstverleners, Louwe Post van Weforsea en Jack Verkamman van Duisenburgh Vermogensregie. Voor een aantal geïnteresseerden spraken ze over hun producten.

Hans Juch, één van de directeuren van John P. de Wit Assurantiën, sprak een welkomstwoord tot de aanwezigen en de sprekers. In vogelvlucht legde hij de geschiedenis van het bedrijf uit, dat 45 jaar geleden is gestart vanuit 'een woonkamer' en uitgegroeid is tot een klantenbestand van ongeveer 7.000.

Crowdfunding

Urker Louwe Post van Weforsea vertelde over zijn organisatie. Dit liet hij voorafgaan door iets van zijn levensverhaal te laten horen. Al heel jong behoorde hij al tot de Urker vissers. Hij heeft de tijd meegemaakt dat 'bakken met geld' werden verdiend, als machinist op een kotter. Hierna werd hij kapitein op een draagvleugelboot en na enkele jaren kwam hij weer in de visserij terecht. Totdat hij een stapje terug moest doen. Hij richtte een administratiekantoor, gericht op de visserij en binnenvaart, op. Verder was hij korte tijd wethouder op Urk.

Met zijn bedrijf is hij nu actief op het gebied van crowdfunding. Een financieringsvorm waarmee particulieren of andere bedrijven een lening of hypotheek kunnen verlenen aan andere bedrijven. Weforsea speelt hierbij een bemiddelende rol.

Louwe Post legde uit, dat het vanwege strenge regelgeving steeds moeilijker wordt voor een bedrijf om een lening van een bank te krijgen. Om bedrijven toch financieel op weg te helpen is, volgens Post, crowdfunding een goed alternatief. Met Weforsea heeft hij een platform gecreëerd waar investeerders en kapitaalvragers elkaar kunnen ontmoeten. Het blijkt voor zowel particulieren als bedrijfsmatige investeerders een goede investering te zijn. Als er deelgenomen wordt in een lening met hypothecaire zekerheid, kan er een rendement ontvangen worden van ongeveer 6%. En bij een lening aan een startend bedrijf kan het een rendement zijn van ongeveer 8%. In deze tijd van zeer lage spaarrentes zijn dit natuurlijk interessante percentages voor investeerders.

Risico's

In zijn betoog benadrukte Louwe Post dat "investeren altijd risico's met zich meebrengt", maar dat Weforsea niet 'zomaar' bemiddelt bij een aanvraag voor financieel krediet. De organisatie staat onder toezicht van De Nederlandsche Bank en de AFM. Hier komt bij, dat Weforsea van de kredietaanvragers een goed bedrijfsplan vraagt en daarbij ook kijkt of de ondernemer de capaciteiten heeft om een bedrijf naar behoren te leiden.

Weforsea werkt samen met Crowdpartners. De software en het banksysteem van dit bedrijf worden gebruikt voor het openen van een rekening en het inschrijven voor investeerders. Weforsea zorgt als intermediair dat investeerders en kredietvragers bij elkaar komen.

De investeringsprojecten en uitvoerige beschrijving van de projecten zijn te vinden op www.weforsea.nl en www.crowdpartners.nl

Vermogensadviseur

Jack Verkamman is beleggingsspecialist en vermogensadviseur. Hij is aangesloten bij Duisenburgh Vermogensregie. Met het 'uitzetten en begeleiden van vermogens' heeft hij al veel ervaring opgedaan. Hij legt uit, dat hij als vermogensadviseur er voor zorgt dat hij – samen met de klant – een financieel plan opstelt. Hij streeft er naar om zoveel mogelijk maatwerk te leveren, omdat voor hem "iedere klant uniek is". Dit kan hij leveren, omdat hij niet vanuit een grote organisatie werkt. Persoonlijk contact is voor Verkamman dan ook heel belangrijk.

Ook voor beleggers of spaarders blijkt het in deze tijd, van lage rentes en onzekere pensioenen, niet eenvoudig te zijn om op de juiste manier hun vermogen onder te brengen. Verkamman benadrukt dat hij altijd samen met de klant aan het werk gaat. Zo kunnen gemakkelijk de mogelijkheden en onmogelijkheden in kaart worden gebracht.

Meer informatie is te vinden op http://duisenburghvermogensregie.nl/verkamman/ Op deze site zijn ook de columns te vinden die Jack Verkamman maandelijks schrijft voor Eilanden-Nieuws en de Eendrachtbode in Tholen.